Lise Lemberg og sønnen Jonas (10) går over jordet de selv er med på å dyrke. Det er fremdeles tidlig vår, men hvitløken titter allerede opp av åkeren og gir forhåpninger om gode avlinger utover året. Familien Lemberg har vært andelshavere ved Dysterjordet andelslandbruk i Ås i Akershus siden oppstarten i fjor. 

– Vi ønsket å lære mer om hvordan man dyrker grønnsaker og ha oversikt over hvordan maten behandles. Vi er opptatte av trygg og smakfull mat, og selvdyrket og naturlige råvarer smaker så mye bedre, sier Lise Lemberg. 

Finn Schjøll om å få barna til å hjelpe til i hagen: – Angsten for «barnearbeid» er sterkt overdrevet

Stor etterspørsel 

Daglig leder ved Dysterjordet, Kjersti Helgeland, opplever stor interesse og etterspørsel fra folk som ønsker å være andelshavere. I fjor var det 209 andelshavere, og i år åpner Dysterjordet for flere andeler.

– Andelslandbruk er en god løsning for de som ønsker selvdyrket mat uten å bruke mye tid på det selv. Som andelshaver kan man dra på ferie når man vil og er ikke bundet til noe som helst, forklarer Kjersti Helgeland.   

Få med deg: Lag din egen kjøkkenhage 

ETTERSPØRSEL: Kjersti Helgeland ved Dysterjordet andelsdyrking får mange henvendelser fra folk som er interessert i å dyrke egne grønnsaker.  Foto: ROBERT EIK

På Dysterjordet er det en innleid gartner som planlegger og ivaretar den daglige driften. Det innkalles til dugnader når det er tid for planting og luking, og når de første vekstene er høsteklare, sendes det ut høstemelding til alle andelshaverne. Det skjer ukentlig gjennom hele sesongen, gjerne fra juni til oktober. Andelshaverne kommer på jordet når det selv passer dem for å høste grønnsaker til eget forbruk. 

– Gjennom hele året får andelshaverne komme med innspill og ideer, og være med på å bestemme hva som skal dyrkes.

LÆRERIKT: Barna lærer mye av å være med på dyrking og høsting. Slik får de forståelse for hvor råvarene kommer fra, mener mamma Lise Lemberg. Her sammen med sønnen Jonas (10). Foto: ROBERT EIK

Andelshavere spiser sunnere

Dysterjordet har stor variasjon av grønnsaker. Ulike typer salater, gulrøtter i mange farger, poteter, brokkoli, blomkål, rødkål, løk, squash, rødbeter, fennikel, pastinakk, jordskokk, svartrot, polkabeter, mangold, gresskar, urter og bær, er bare noe av det som kan høstes fra jordet i Ås. I gartnerens plan for årets sesong inngår hele 120 ulike grønnsakssorter. Kjersti ramser opp en rekke fordeler ved andelslandbruk.

– Andelshaverne får først og fremst oppleve gleden ved å stelle i åkeren. De får helt ferske, økologiske og kortreiste grønnsaker, og utvalget er mye større enn i butikken. De har full oversikt over hvordan maten dyrkes og vet at maten er helt trygg, naturlig og miljøvennlig. Samtidig støtter de opp om norsk landbruk og jordvern.

Andelshavernes enkle tilgang til grønnsaker, gjør at de også spiser sunnere, ifølge Kjersti Helgeland.

– En medlemsundersøkelse vi gjorde etter fjorårets sesong viser at andelshavere faktisk spiser sunnere. 60 prosent svarte at de spiser noe mer grønnsaker etter at de ble med i andelslandbruket, og 20 prosent svarte at de spiser mye mer. Det er helt klart ekstra stas å spise og servere selvdyrket mat.

Les også: Rådene til deg som vil redusere kjøttforbruket 

LITE TIDKREVENDE: Hver andelseier har kun seks timer dugnadsplikt per sesong, så det tar ikke så mye tid, forklarer Lemberg. Foto: ROBERT EIK

Kan kombineres med en travel hverdag

Lise Lemberg kjenner seg godt igjen.

– Det er utrolig morsomt å komme hjem med en kurv full av grønnsaker man har dyrket selv, og deretter lage mat med de samme råvarene. Man blir stolt av det. Begeistringen til resten av familien er også stor, og mannen min som tidligere ikke har brydd seg så mye om økologisk mat, vil nå ikke spise annet. Han merker stor forskjell, og synes maten vi dyrker selv er best.

Til tross for en travel hverdag som småbarnsfamilie, er det langt fra tidkrevende å være bønder på deltid, mener Lemberg.

– Hver andelseier har kun seks timer dugnadsplikt i sesongen, så mye tid tar det ikke. Vi har likevel tilbragt mer tid på jordet, og vi er her gjerne hver uke når det er høsting. Rett og slett fordi det er koselig å gå på jordet og se hvordan alt spirer, gror og vokser frem. Her møter vi også andre andelshavere som har mye kunnskap om grønnsaker og dyrking, og det er mye å lære, forteller hun.  

Så du denneSkal du gi barna kosttilskudd?

POSITIVE TILBAKEMELDINGER: Lederen i Dysterjordet forteller at mange av beboerne i Ås synes det er hyggelig med aktivitet i nærmiljøet og folk på jordet. Her Jonas (10) og mamma Lise Lemberg. Foto: ROBERT EIK

Inkluder barna

Hun synes det er viktig å ha et forhold til maten hun spiser, og mener selv hun lærer mye av å være andelshaver.

– Jeg har fått større forståelse for det å dyrke selv og hvilke muligheter man har. Det er spennende å følge råvarene hele veien, og se at man fint kan dyrke mat uten å bruke kunstige midler. Det er helt klart bra for mindsettet å være ute og drive med dette. I tillegg er det veldig lærerikt for barna å se hvor råvarene kommer fra, og være med på hele prosessen. De får et helt annet syn på maten de spiser når de selv har vært med på å dyrke og høste den, fremfor å hente den ferdig fra butikkhylla.

Sønnen Jonas (10) trives også godt mellom radene av grønnsaker på jordet.

– Det er gøy å være her og jeg har lært mye forskjellig om grønnsakene. For eksempel vet jeg hvordan fennikel og neper ser ut, men jeg liker aller best å spise gulrøtter og poteter.

Sett denne? Denne familien spiser kjøttfritt flere ganger i uken: Se hvordan de får det til