Anne Marie Schrøder i Matvett og tobarnsmor Mette Nygård Havre er begge opptatt av å redusere mengden matsvinn. Nå gir de deg nye ideer for hvordan du og familien kan bruke opp matrestene i hverdagen. 

Tobarnsmorens tips

** Jeg har opprettet en Facebook-side som heter «Spis opp maten». Hos oss er vi blitt flinkere til å lage mindre porsjoner, og barna elsker rester i matboksen. Det er ekstremt viktig å involvere barna i restemat-problematikken for at de skal forstå at matsvinn er et stort problem for miljøet.

** Vi spiser rester til lunsj eller putter dem i fryseren.

** Grønnsaker som ser litt kjipe ut bruker vi i gryter.

Tobarnsmor om ukesmeny: - Lag det i to uker og bli hekta! 

** Overmoden frukt kan du bruke til å lage smoothie. Det er alltid en hit hos barna. De brune bananene blir til fantastiske pannekaker.

** Melk, kesam og rømme som har passert best-før-dato går i pannekake- eller vaffelrøre.

** Har du kjøttdeig i kjøleskapet som nærmer seg dato? Stek den og frys den. Da går det også raskere neste gang du skal lage middag med kjøttdeig.

** Brød smuler du opp, putter i en pose og fryser. Ta ut brødsmuler og strø på gratenger. Det er i grunnen bare å bruke fantasien. 

Ekspertens tips

Anne Marie Schrøder i Matvett mener nordmenn må bli flinkere til å se hva de har i kjøleskapet før de går ut og handler. 

– Vi kjøper for mye mat, lager for mye mat og tar ikke vare på restene, sier hun til Familieliv. 

Les også: Hver åttende pose med mat går rett i søppelkassen

** Hele husholdningen bør bruke samme handleliste, enten ha den liggende synlig på kjøkkenbenken eller digitalt. 

** Planlegg ukemenyen, gjerne i samråd med barna når de når en viss alder. Tenk ut hvor mye du trenger av hver råvare og bruk gjerne noen ingredienser i flere retter samme uke for å få brukt alt. Gjelder særlig grønnsaker som endrer karakter raskt (salat, ruccola, gulrot osv.) 

** Finn de rutinene som passer best for deg og din familie. Noen liker best å storhandle en eller to ganger i uken, mens mindre husholdninger synes det er mer hensiktsmessig å handle oftere for å unngå at maten blir «gammel» i skapet.

** Ikke vær for sulten når du går i butikken, så slipper du å bli distrahert av tilbud og matvarer som ikke står på handlelisten. 

** Personlig liker jeg å handle hverdagsmaten i samme butikk hver uke der jeg er kjent og vet hva jeg får.

** Ta en test for å finne ut hvor mye mat din familie kaster ved å veie matavfallet en uke og sjekke hvor mye av det som er mat som burde vært spist, bortsett fra skrell, skall og beinrester.