Det kan være vanskelig å vite hva du skal gjøre med gårsdagens middagsrester. For mange resulterer det i at middagsrestene havner rett i søppelkassen. 

– Vi kjøper for mye mat, lager for mye mat og tar ikke vare på restene. Ofte spør vi oss hva har vi lyst til å spise til middag uten å dvele ved hva som faktisk er i kjøleskapet. Det skaper mye matsvinn, sier Anne Marie Schrøder i Matvett. 

Les også: Rådene til deg som vil redusere kjøttforbruket

Schrøder anbefaler familiene å planlegge innkjøpene bedre og gjerne innføre en restedag hver uke. På den måten slipper du å gjøre unødvendige matinnkjøp og blir kvitt rester og matvarer som har kort holdbarhet.

Les også: Unngå bakterier: Slik oppbevarer du maten riktig.

Skriv handleliste underveis

Matvett er mat- og serveringsbransjens satsning for å forebygge og redusere matsvinn. De jobber blant annet for å få forbrukerne til å kaste mindre mat. Hvert år kaster nordmenn 42 kilo mat per person, altså hver åttende handlepose du kjøper inn går rett i søppelkassen. Totalt står norske husholdninger for 60 prosent av matsvinnet i landet.

Les også: Smarte triks for matholdbarhet.

– Vi har lett for å gjøre store innkjøp uten at vi planlegger hva vi trenger. På en felles handleliste kan dere skrive opp hver gang noe blir brukt opp eller mangler slik at dere for eksempel unngår å ha flere rømmebegre eller tacosauser i skapet, sier Schrøder. 

Hun mener også et godt tips er å la barna forsyne seg med mindre porsjoner og heller fryse det som er igjen av middagen.

– Det er mye matsvinn å spare ved å sette sammen en ukemeny som tar høyde for å bruke noen av de samme råvarene i flere retter, slik at vi får brukt alt. Det er en kunst å porsjonere riktig, særlig fordi barn noen dager er veldig sultne og andre ganger bare pirker i maten. Da er det lurt å la barna forsyne seg selv med litt av gangen - det er mye enklere å ta vare på gryterestene enn de som allerede ligger på tallerkenen. 

Les også: Visste du dette om matholdbarhet?