Med høysesong for grilling på verandaen og piknik i parken følger også mye kasting av mat, fordi mange frykter at varmen tar kverken på matvarene. Men hvor farlig er det egentlig at man oppbevarer kjølevarene utenfor kjøleskapet en liten stund?

Teknologiselskapet Keep-it Technologies gjennomførte nylig en undersøkelse som viser at bare to av ti foreldre er sikre på hvor lenge ferskvarer som kjøtt og fisk tåler å ligge i sommervarmen før det blir dårlig. Blant småbarnsforeldre var tallet enda lavere. 

Så du denne? Slik kjøper du sunn mat på budsjett 

Kaster fullt spiselig mat

Åtte av ti svarte i undersøkelsen at de heller kaster ferskvarer som har ligget ute i varmen enn å sjanse på at det fortsatt er holdbart. Kvinner uttrykker at de er særlig usikre, og kaster dermed også mest.  

– Bakterier vokser raskt i varmen og matvarene brytes dermed raskere ned. Det kan føre til at råvarene ikke smaker og lukter slik de skal, og noen ganger kan de også bli helseskadelige å spise. Varmen tar dermed knekken på enkelte matvarer, men mye av den maten som blir kastet kan være fullt spiselig, sier Therese Faye, Fagsjef i Keep-it Technologies.

Få med deg: Reisetips på budsjett 

Keep-it står bak holdbarhetsindikatoren med samme navn, som settes på pakker med ferskvarer i produksjonsleddet og registrerer matvarens temperatur over tid. Indikatoren viser hvor mange dagers holdbarhet som gjenstår, og skal bidra til mindre matsvinn. I dag finnes den på middagsretter hos Oslo Universitetssykehus og på ferskvarer hos REMA 1000.

Faye forteller at man også kommer langt ved å bruke vurderingsevnen, i tillegg til å følge disse tipsene: 

TIL HJELP: REMA 1000 og Oslo Universitetssykehus har plassert en holdbarhetsindikator på pakker med ferskvarer som fisk og kjøtt, som skal vise om du trygt kan spise matvaren eller om den er dårlig.  Foto: KEEP-IT TECHNOLOGIES

Fem enkle tips for trygg og sommersikker mat

1. Pakk kalde/frosne varer sammen når du handler.

2. Sjekk temperaturen i kjøleskapet. Temperaturen bør ligge mellom 1 til 4 grader.

3. Legg temperatursensitive ferskvarer som fisk, kylling og kjøttvarer langt nede i kjøleskapet. Der er det kaldest.

4. Pass på å skifte skjærebrett etter at du har behandlet rå fisk, kylling eller kjøtt. Bakterier fra disse ferskvarene smitter lett over til annen mat som for eksempel salat.

5. Oppbevar maten lengst mulig i en kjølebag og sett den i skyggen når du skal spise utendørs. Husk å pakke ned maten igjen etter at du har spist.

Les ogsåBrukte 12.000 kroner på mat i måneden: Nå sparer de flere tusenlapper

Tryggere enn datostempling 

Sjef for miljø og ansvarlige innkjøp i REMA 1000, Havva Kara, forteller til Familieliv at de i dag bruker holdbarhetsindikatoren fra Keep-it primært på fersk fisk, kylling og kjøttdeig, men at de har et ønske om å utvide den til enda flere ferskvarer.

– Indikatoren viser den reelle gjenstående holdbarheten på maten, og gjør at våre kunder trygt kan handle ferskvarer som nærmer seg utløpsdato, og likevel være trygge på kvaliteten, sier Kara.

Hun forstår at mange blir skeptiske når en matvare nærmer seg utløpsdato, men mener det er trygt spise fersk fisk og kjøtt hvis Keep-it indikatoren tilsier det – selv om holdbarhetsdatoen skulle være passert.

– Denne teknologien gjør det lettere for kundene våre å planlegge måltidene, og vil være med å redusere mengden mat vi kaster unødvendig. Det er bra for miljøet, bra for samvittigheten og bra for lommeboken din, sier Kara.

Sett denne? Kjerringråd mot sommerplager