Blant alle sommertilbudene som finnes for barn rundt om i landet er Røde Kors sitt «Ferie for alle» et alternativ som har betydd mye for mange familier. Dette er et gratis ferietilbud for familier som strever økonomisk, og som ikke har mulighet til å gi barna opplevelser om sommeren.

Les også den store Familieliv-spesialen: Barnas mange sommervalg 

I år har «Ferie for Alle» 15-års jubileum, og gir samtidig flere familier enn noen gang en velfortjent ferie. Det vekker blandede følelser hos den humanitære organisasjonen.

– Vi er veldig stolte av at vi har gjort noe med denne utfordringen så lenge. Samtidig skulle vi jo ønske at behovet ikke var der, sier fagansvarlig for «Ferie for alle» i Norges Røde Kors, Kristina Rickfelt, til Familieliv.
TAKKNEMLIG: Røde Kors får mange tilbakemeldinger fra både små og store som forteller at oppholdet hos «Ferie for alle» har betydd mye for dem. Foto: RØDE KORS

Barna som faller utenfor

Ferske tall fra Statistisk Sentralbyrå viser at 92.000 barn i Norge vokser opp i fattigdom, noe som er en markant økning fra tidligere år, mener Røde Kors. Oppholdene hos «Ferie for alle» tilbys familier som har minst ett barn i alderen seks til 13 år, og ønsket fra Røde Kors er at hele familien skal reise sammen for å skape felles minner og dele gode opplevelser. 

«Glemmer dere aldri!! Dette har vært det beste som har hendt meg. Jeg har fått nye venner, både guttevenner og jentevenner, og jeg har hatt det veldig bra og morsomt. Takk for meg. Jeg elsket ferien!».

Ordene er skrevet med barnehånd på et skjema for tilbakemeldinger, og minner Røde Kors på hvem de jobber for.  

– Barna som er med på dette faller ofte utenfor de sosiale arenaene i hverdagen. Det kan være fordi foreldrene ikke har råd til bursdagsgave, eller at kontingenten til fritidsaktiviteten er for høy til at barna kan få være med, sier Rickfelt. 

Kommentar: Trenger barna våre egentlig 13 uker ferie? 

MINNER: Utgangspunktet for «Feire for alle» er at familier skal få en aktiv sommerferie der de kan dele gode opplevelser og skape felles minner. Foto: RØDE KORS

Mange får avslag 

Av 5300 søkere får 2270 barn og foreldrene deres reise på ferie med frivillige fra Røde Kors i år. Det betyr at mange familier dessverre får avslag på sin feriesøknad.  

– Det er selvfølgelig vanskelig å prioritere, men vi ber om hjelp fra de som kjenner familiene til å plukke ut de som har størst behov og nytte av tilbudet. Det kan være lag eller foreninger, en helsesøster eller en lærer, eller andre ansatte i kommunen som kjenner familien. Mange søker, og mange får avslag. Vi har ikke plass til alle, forteller hun. 

Få med degÅtte foreldretips som kan hjelpe barna å få venner 

Bading, båtkjøring, vannleker, ridning, fjelltur, kanopadling, klatring og krabbefisking er bare noen av de mange aktivitetene barna kan få være med på. Rickfelt tror imidlertid nettverksbygging, etablering av nye vennskap og mestringsopplevelse er det viktigste familiene tar med seg fra «Ferie for alle».

– Vi kan alle tenke litt over hva som gir de god opplevelsene og de beste minnene. Det er gjerne hvem du er sammen med som betyr noe.

Les også: Dette bør barnet ditt kunne før skolestart

ØKT BEHOV: Røde Kors er bekymret for at forskjellen mellom fattig og rik øker i Norge. På fem år har de doblet kapasiteten på sitt sommerferietilbud for familier med svak økonomi.  Foto: RØDE KORS

Antallet barn som vokser opp i fattigdom stiger

Rickfelt forteller at det er viktig for dem at barna får en opplevelse de kan fortelle om når de kommer tilbake på skolen etter sommerferien, men understreker at det ikke nødvendigvis er de store tingene som gjør størst inntrykk på de minste.

– Det kan være at de fikk 15 markjordbær på et strå uten at det knakk, at de klarte å gå den lange fjellturen eller at de lærte å knyte skoene sine. Mestringsfølelse er en viktig følelse å ta med seg tilbake på skolen for alle barn.

At antallet barn som vokser opp i fattigdom i Norge fortsetter å stige, ser organisasjonen på som bekymringsverdig.

– Det må vi ta på alvor. Mange kommuner jobber godt med dette og har tiltak som fungerer bra, men alle gjør ikke det like godt, og barna får ikke påvirket hvilken kommune de bor i, sier Rickfelt, og fortsetter:

– Vi må vokse i takt med behovet, og det etterstreber vi så godt vi kan, ved å utvide hvert år. Vi er opptatt av kvalitetssikring, og at familiene skal få en trygg og god ferie. Røde Kors har frivillige i alle aldere, fra 18 år til pensjonister, som velger å bruke en uke av sin ferie på å gi disse familiene en fin opplevelse. Det er raust.

Så du denneSkolestart til høsten? Begynn forberedelsene allerede nå!