En undersøkelse gjennomført av Ipsos for DNB, viser at å bruke mindre penger og spare mer topper nordmenns liste over økonomiske nyttårsforsetter for 2017. Det er særlig de unge i alderen 18-29 år som ønsker seg romsligere økonomi i det nye året. Det samme gjelder imidlertid barnefamilier, som kanskje ikke ser sitt eget sparepotensial innimellom unødvendige utgifter. 

Forbrukerøkonom i DNB, Silje Sandmæl, sier til Familieliv at det nå er tiden for å gå gjennom hva som slukte penger i år, og hva du eventuelt bør kutte. 

– Et nytt år byr på nye muligheter, og det gjelder også for økonomien din. For å få råd til det du drømmer om i 2017, anbefaler jeg deg å bruke tiden nå til å sette opp noen økonomiske nyttårsforsetter og gå gjennom gamle synder fra fjoråret.

Sett denne? Derfor er det viktig å gi barna lommepenger

Som programleder i «Luksusfellen» har hun ofte tryllet et underskudd til overskudd. Det klarer de fleste mener hun. 

– Mange blir forbauset over sitt eget sparepotensial. Men jeg er ingen magiker, det dreier seg kun om å få oversikt og skrelle bort unødvendige utgifter. For det handler til syvende og sist om å prioritere pengebruken sin. 

Les også: Tre steg - få orden i kaoset til både deg og barna

TIPSER: Silje Sandmæl i DNB mener de fleste blir forbauset over eget sparepotensial, og at økonomiske nyttårsforsettet kan være veien å gå for å se på eget forbruk.  Foto: DNB

Sandmæls steg for steg for bedre økonomi i 2017:

1. Kartlegg forbruket deres: 

Mange av oss bruker penger i blinde, og da ender man fort opp med å bruke unødvendig mye på ting vi egentlig ikke trenger. For å kunne kutte ned på forbruket må dere først kartlegge hva dere bruker pengene på. Dette kan dere enkelt gjøre ved å logge inn på nettbanken og se hva dere brukte penger på før sommerferien. Sjekk om dere har en funksjon i nettbanken som sorterer utgiftene deres ned i poster som mat og drikke, klær, transport osv. På den måten er det lett å finne ut av hvor pengesluket er. 

2. Kvitt dere med usunne vaner:   

Neste steg er å finne ut hva som ligger bak forbruksmønsteret deres. For å kunne kutte ned på pengebruken må vi først endre på hvordan dere bruker pengene våre. Pengebruken er ofte knyttet opp mot vanene vi har, og disse sitter ofte dypere enn vi er klar over. Kjøper dere for eksempel en ta-med-kaffe om dagen til 28 kroner på vei til jobb koster denne 7.280 kroner i året. Det er også altfor lett å si ja til en tyggispakke når barna maser om noe godt i køen på matbutikken. Finn ut hvilke rutiner dere må endre på for å kunne frigjøre pengene. 

Les også: Slik lykkes denne familien med sparingen

3. Kutt i regningsbunken:

Nå er tiden inne for å kutte ned på de ulike utgiftspostene. Hvilke utgifter dere velger å kutte ned på avhenger av hva dere ønsker å prioritere pengene på. Trenger dere alle TV-kanalene? Hva med abonnementene deres, bruker dere alle og trenger dere dem egentlig? Tenk gjennom hva dere mener er verdt å bruke pengene deres på og hva dere fint kan leve uten. 

4. Gjør en god deal

Få oversikt over de faste utgiftene som husleie, strøm, renter og avdrag på lån, fellesutgifter, busskort, NRK-lisens, mobilutgifter, forsikringer og lignende. Deretter er det tid for å gjøre et liten ryddesjau. Har dere riktig mobilabonnement til deres bruk? Betaler dere mer enn dere må for strøm? Invester litt tid i å utforske om det finnes bedre og billigere alternativer som passer deres behov.

5. Nytt budsjett, nye muligheter:

Nå som dere har kuttet ned på forbruket og stokket om på økonomien, er tiden inne for å sette opp et budsjett. I budsjettet setter dere opp inntekten etter skatt, faste og variable utgifter etter å ha skrelt bort det unødvendige og en post til sparing. De fleste bankene tilbyr en budsjettfunksjon i nettbanken der alle transaksjonene deres blir sortert i poster. På denne måten kan dere enkelt følge med. Hvis dere er usikker på hva som er vanlig forbruk og hva dere skal sette opp i budsjettet, kan dere bruke SIFOs referansebudsjett som viser alminnelige forbruksutgifter for ulike typer hushold. Kalkulatoren ligger på www.sifo.no.

Les også: Sparer titusener på planlagte matinnkjøp

6. Sett sparemål:

Så lenge dere har en inntekt har dere også et sparepotensial. Ved å sette opp et sparemål blir det mer motiverende å holde seg til budsjettet dere har satt opp. Hva drømmer dere om å gjøre i 2017? Er det en etterlengtet ferie? Å kjøpe ny bolig eller å betale ned på gjeld? Å pusse opp? Hva dere ønsker å spare til er opp til dere, men sparingen bør skje månedlig slik at det blir en struktur. For å unngå at sparepengene blir spist opp av impulsive fristelser, er det lurt å sette et fast beløp som trekkes automatisk i nettbanken så fort lønna kommer inn på konto.