Julen betyr for mange ekstra tid med familien. Når roen endelig senker seg etter en hektisk førjulstid, og man har gjort unna alt man må gjøre, er det lite som er så deilig som å synke ned i sofaen sammen med barna og en koselig julefortelling.

Familieliv ba seksjonsleder Annike Selmer og fagleder Anne Kari Holm ved Deichmanske bibliotek om hjelp til å plukke ut noen av de beste julebøkene og -fortellingene vi har - både klassikerne og noen nye favoritter. 

Noen av bøkene på listen kan kjøpes, mens andre kan lånes på biblioteket. 

Få med deg: Blogg: La mamma sove lenge i helgene!

LESESTUND: Bruk ventetiden frem mot julaften og romjulen på både nye og gamle favorittfortellinger. Foto: PIXABAY

Noen klassiske fortellinger

Tor Åge Bringsværd: «De hellige tre narrer»

– Juleevangeliet fortalt på nytt, med stemningsfulle illustrasjoner av Hilde Kramer.

Charles Dickens: «Et julekvad»

– En julefortellig fra 1843. Gretne Knug hater alle. En julaften får han besøk av gjenferdet til sin gamle kompanjong, herr Barflint. Nå skjer det en rekke skumle og dramatiske ting, og Knug blir satt på mange prøver.

Tove Jansson: «Granen» fra boken «Det usynlige barnet», i serien om Mummitrollet

– Vanligvis sover Mummitrollene vintersøvn, men en jul bestemmer Hemulen seg for å grave seg ned til dem og vekke dem. De har aldri opplevd jul før og blir først redde. Alle stresser for å bli ferdige til jul, men hva stresser de egentlig med? Morsom og underfundig historie som setter juleforberedelsene litt i perspektiv.

Kjenner du den skumle folketroen? Derfor spiser barna gule boller og går i tog

Alf Prøysen: «Den vesle bygda som glemte at det var jul» og «Snekker Andersen»

– To fortellinger vi aldri kommer utenom. I den første glemmer en hel bygd at det nærmer seg jul, bortsett fra en liten jente som synes det er noe rart - noe de burde husket på. I den andre fortellingen møter Snekker Andersen Julenissen, og de blir enige om å gjøre et bytte det året - Snekker Andersen drar til nissefamilien og Julenissen besøker familien Andersen.

Astrid Lindgren: «Jo visst kan Lotta nesten allting»

– Lotta er minstejenta i familien, men er likevel full av selvtillit - til stor irritasjon for storesøsknene. Et år rekker ikke familien å kjøpe juletre før alle trærne er utsolgt. Lotta gir seg ikke - og jammen klarer hun å skaffe juletre også.

Stor guide: Bøkene som fenger barna

JULEBØKER: Mange av bøkene kan lånes på biblioteket.  Foto: DEICHMANSKE BIBLIOTEK

Noen morsomme:

Bjørn F. Rørvik og Per Dybvig: «Nisseforeningen»

– Fjompenissen har meldt seg inn i foreningen «Nisser uten genser». Han synes det er litt skummelt å gå alene på møtet første gang, og inviterer Reven og Grisungen med. Mange morsomme situasjoner - ikke minst når nissene arrangerer utlodning.

Ulf Löfgren: «Albin og de ville nissene»

– Nissen i Nisseby ringer til Albin og er helt fortvilet. Smånissene er blitt helt ville og Albin må komme og hjelpe med en gang. Det hjelper ikke at han er midt i julebaksten.

NostalgiHusker du disse lekene?

Tre nyere bøker om mer enn juleidyll:

Eldrid Johansen: «Julevalp»

– Valpen Hjalmar skal feire jul for første gang. Bjørnar som eier Hjalmar, gleder seg til jul, men valpen er ikke helt med på notene.

Laura Djupvik: «God dag, herr Jul»

– Søstrene Malin og Molla skal feire jul for første gang uten pappa, og alt er rart og annerledes. Boken er delt inn i 24 kapitler så du kan velge å lese ett kapittel hver dag i adventstiden. 

Dorte Lilmose og Ditte Andreassen: «Der oppe sitter Jesus»

– Boken handler om Johannes, som har en pappa som drikker seg full for å sove og glemme på julaften mens moren er bortreist. Johannes må feire jul alene, og går ut i byen og finner fellesskap i en kirke.

Fagbok/hobbybok:

Anna Fiske: «Mens vi venter på nissen»

– Formingsforslag man kan korte ned ventetiden med. Tips til enkle og fine aktivieter som ikke krever for mye utstyr.

Gammel skikkFra 23. november skal barna få litt dårligere utvalg på matfronten