– Barn har godt av å være sammen med familien og ha det hyggelig i julen. Julaften er spennende for barn flest, og da vil de gjerne være oppe litt ekstra lenge. Kanskje kommer bestemor og en onkel på besøk senere i julen, og da bør man også la ungene få være oppe så lenge de orker, sier barnepsykolog Willy-Tore Mørch

Det er imidlertid når romjulen kommer, at vanlige leggerutiner bør være på plass igjen. 

– Det blir mer som en vanlig hverdag, og da bør man vende tilbake til vanlige leggetider. Er ungene litt eldre kan man gjerne snakke med dem, og få deres tanker rundt leggetider i julen. Kanskje er de gamle nok til å bestemme litt selv? 

Fikk du med deg denneGitte brukte flere timer på å få barna i søvn

ALT MED MÅTE: Barnepsykolog Willy-Tore Mørch synes det er greit å la ungene være våkne ekstra sent på julaften, men at det kan være greit med vanlig leggetid ellers i julen.  Foto: PRIVAT

Barnepsykolog Elisabeth Gerhardsen er ganske enig med Mørch, og forteller at barn som regel har vansker med å endre døgnrytme raskt. 

– Legger du en femåring ekstra sent en kveld, kanskje i håp om å få sove lenger selv neste dag, står han gjerne opp til vanlig tid, men er i tillegg irritabel og rastløs. 

Hun anbefaler foreldre å tenke seg godt om før man endrer små barns døgnrytme. 

– Det er verre å vekkes grytidlig av en sutrete unge, enn en blid morgenfugl. 

Høysesong for influensa: Hold barna friske i julen med disse rådene

Eldre barn kan sove lenger

Hun mener det er først når de kommer opp i skolealder at en del barn vil kunne sove lenger om de legges sent, men det gjelder ikke alle. 

– Tommelfingerregelen er derfor at jo yngre barn, og jo mer urolige barn, jo fastere leggetidspunkter, mener Gerhardsen. 

Nyttårsaften er en annen kveld i juletiden hvor det er aktuelt for ungene å være oppe sent for å få med seg nyttårsrakettene. 

Når bør de minste egentlig legges? Slik etablerer du gode søvnrutiner for babyen

– Barn opp til fire år blir overtrøtte og klarer ikke å holde seg våkne, så de kan fint legge seg tidlig. Barn over fire år vil kunne være oppe til midnatt, og få med seg fyrverkeriet før de hopper til køys, sier Mørch. 

Gerhardsen har en mulig løsning for barn som har lyst til å se rakettene, men ikke orker å være våkne hele kvelden. 

– Man kan legge barnet og så vekke det rett før midnatt. Da får de med seg fyrverkeriene, uten å snu døgnet og uten å risikere å bryte sammen i løpet av kvelden. Husk bare å holde løftet om å vekke ham eller henne. Ellers risikerer du at barnet mister tilliten til det du sier, sier hun. 

Les ogsåHvordan livet EGENTLIG blir når du får barn

Tenk på alkoholinntaket i julen

Mørch presiserer at dersom barn skal få være oppe sent, så må selskapet være barnevennlig - med minst mulig alkohol i bildet. 

– Man bør ikke drikke noe særlig alkohol mens ungene er våkne. Det er helt urealistisk at foreldre ikke drikker noe alkohol mens barna er våkne, men de må kjenne seg selv - og vite at det skal drikkes i moderate mengder. Man skal ikke drikke så mye at man forandrer atferd, og være oppmerksom på sine egne reaksjoner på alkohol.

– Dersom man vet at man reagerer atypisk, ved å bli irritert eller sint, bør man være veldig forsiktig. De fleste har et nøkternt forhold til alkohol, men samtidig vet vi om barn som gruer seg til julen fordi det går over stokk og stein, og foreldrene forandrer seg og blir aggressive, legger han til. 

Få med deg: Siris overlevelsesguide for forvirrede mammaer