Det er den tiden på året igjen. Den tiden hvor julenissen kan ses på kjøpesenter, i gatene, i reklamer og på TV-skjermen. Den tiden hvor ungene gleder seg til julenissen kommer på besøk med gaver til alle som har vært snille, som jo blir de fleste barn i dag.  

– Det er ingen vits å aktivt passe på at ungene skjønner at julenissen ikke finnes, for det vil de med tiden finne ut av selv, sier barnepsykolog Willy-Tore Mørch. 

Har du lest denneBarnepsykolog om julekosen: La barna være oppe så lenge de orker

Han fortsetter:

– På et tidspunkt vil ikke ungen bli like lamslått og fascinert av denne blide, mystiske personen som kommer på besøk, og selv begynne å legge merke til ting som at julenissen har samme sko eller klokke som pappa. Da kan det være på tide å avsløre nissen som den fantasifiguren han er. 

Balansegang mellom spenning og løgn

Barnepsykolog Elisabeth Gerhardsen er enig med Mørch, og mener at så lenge man snakker om julenissen med litt humor vil barnet gradvis forstå at julenissen er mer en spøk, enn en ekte person. 

Høysesong for influensaHold barna friske i julen med disse rådene

– De fleste barn læres opp til å tro på julenissen i barnehagealder, på samme måte som de hører om tannfeen. Det er på en måte en løgn, samtidig vil de fleste av oss fortelle det med litt humor eller undring i stemmen, slik at barnet gradvis forstår at dette kanskje ikke er en ekte person. Det er en balansegang mellom å la barnet få beholde spenningen som forbindes med julenissen, og om barnet vil føle seg løyet for. 

Inspirasjon i siste liten: Hjemmelaget jul - gaver dere kan gi bort med et smil

LA MAGIEN LEVE: Barnepsykolog Willy-Tore Mørch mener det er ufarlig å lyve om julenissen til barna.  Foto: PRIVAT

Men bør man lyve for barna, selv om det er om noe så uskyldig som julenissen?

– Det er ofte en debatt rundt dette rett før jul, og nå nylig var det en fagperson som gikk bryskt ut og sa at man ikke skal lyve for barna, og at tillitsapparatet rundt dem ramler dersom du lyver om julenissen. Det er bare tull, sier Mørch.

Hold fast ved tradisjonen

Han mener at dersom man skal være ærlig om julenissen, kan man like gjerne slutte å lese eventyr for ungene, ettersom disse ofte er oppdiktet. 

– Det er en del tradisjoner som inneholder magiske figurer. Det er klart vi skal holde fast ved disse tradisjonene for barna. Det er ingen grunn til å avsløre noe som helst, og foreldre skal ikke føle at de lyver for barna. 

Så du denne? Emilie ga bort ballkjole: – Alle skal få føle seg som en prinsesse for en kveld

Men hva skjer når et barns logikk, eller kanskje en venn, avslører noen uoverrensstemmelser i historien om den småtykke og humrende mannen med langt, hvitt skjegg og åtte reinsdyr? Og hvis de blir eldre, og ikke plukker opp på disse hintene - bør man da fortelle barna at julenissen ikke finnes? Mørch mener at dette vil skje naturlig etter hvert som barnet blir eldre. 

– Når et barn er tre-fire år vil det kanskje merke at julenissen er på flere steder samme dag, og da må man bare bortforklare det med at julenissen har mye å gjøre og mange steder han skal innom i løpet av en dag. Etter hvert vil ungen ane ugler i mosen, og etter hvert, når barnet har utviklet seg kognitivt, vil de kunne begynne å reflektere over hvordan julenissen rekker å besøke alle barna i verden på én natt. Da kan det være greit å avsløre den store hemmeligheten. 

Få med degSiris overlevelsesguide for forvirrede mammaer

Gerhardsen mener også at de fleste barn etter hvert vil skjønne at julenissen kun er en fantastifigur, og at det ikke er noen vits å ta en egen prat om dette med barna.

– Dersom barnet er i barnehagealder kan du trygt la det tro på nissen, men jeg ville ikke vært for påståelig om barnet allerede da setter spørsmålstegn ved om nissen finnes. Vage svar med et lurt smil kan gjøre at barnet aner sammenhengen, men samtidig får lov å kose seg litt med sin «nissetro». Mange tror fortsatt på nissen når de kommer i skolealder, men da er det ikke lenge før de fleste jevnaldrende har avslørt hvordan det henger sammen. Da må du passe på at barnet ikke er så sterk i sin tro at det risikerer å bli ertet. Men du trenger neppe sette deg ned og forklare sammenhengen, de fleste skjønner sammenhengen selv, sier hun. 

La ungene ta del i hemmeligheten

Men også dét kan man gjøre til en hyggelig ting, mener Mørch. I hvert fall for barn med yngre søsken. 

Les ogsåHvordan livet EGENTLIG blir når du får barn

– Da kan det være hyggelig for barnet å bli invitert inn i den hemmelige verdenen med foreldrene sine. Kanskje kan det eldre barnet være nissefars barn som også kommer på besøk på julaften?  

Konklusjonen fra Mørch når det gjelder julenissen er klar: Hold på hemmeligheten så lenge som mulig, og la barna tro på den magiske julenissen som er med på å gjøre julen en glede for mange små.