– Unntak er noe foreldre ofte er veldig redde for. Om de gjør det tydelig for barnet at dette er nettopp det, siden det er en spesiell kveld og det ikke er skole i morgen, så er det ikke så viktig når de står opp. Bare la dem være våkne, sier psykologspesialist Anders Lindskog.

Så du denneHvordan få barna i søvn

Barnepsykolog Willy-Tore Mørch er enig, men mener at det kan bli vanskelig med de yngste. 

– Barn opp til tre år blir overtrøtte og klarer ikke å holde seg våkne, så de kan fint legge seg tidlig. Barn over tre år vil kunne være oppe til midnatt, og få med seg fyrverkeriet før de hopper til køys, sier han. 

Ansvar for egen leggetid

Det betyr at enten de små kriger mot tunge øyelokk og klarer seg helt til himmelen farges, eller de vekkes igjen for å få det med seg, så er det helt uproblematisk.

Han mener det er mer interessant på generelt grunnlag når barna skal ta ansvar for egen leggetid og hvordan dét skal legges opp. 

Studie: Greit å la ungene gråte seg i søvn

– De skal kunne lykkes, men også kunne krasje i blant. De fleste lærer mest av krasjen.

PSYKOLOGSPESIALIST: De fleste lærer av krasjen, mener Anders Lindskog.  Foto: PRIVAT

Greit å mislykkes

Lindskog mener at om ansvar skal være bra, må det tildeles på det nivået der man stort sett lykkes, men hvor det også er greit å mislykkes. 

Og når det gjelder å være oppe lengre enn vanlig, er det ikke mer farlig enn at man kan være trøtt og sliten første nyttårsdag. 

– Skjer det, må mamma eller pappa inn og bestemme igjen. De kan få bestemme selv, så lenge de er glade og pigge på morgenen. Klarer de ikke, må foreldrene ta over. 

Så du denne? Slik feires julen i andre land