På denne tiden dukker det årlig opp annonser i avisene og på Finn.no der mennesker søker noen å feire jul med, for det er ikke alle som har familie eller bekjente i nærheten. Det er det noen som gjør noe med, og flere steder i landet arrangeres det felles julefeiring. Blant byene som har slike tiltak, er Hamar. 

– Vi vet at der er mange som opplever å føle på ensomhet i løpet av året, og for fem år siden så vi at det var behov for et fellesarrangement i julen, sier Margrethe Nordby i Hedmark Røde Kors til Familieliv.

Det er i år fjerde gangen Hedmark Røde Kors og Hamar Frivilligsentral inviterer til en rusfri julefeiring på utestedet Gregers. 

Les også: Emilie gir bort juleballkjolen: – Alle bør få føle seg som en prinsesse for en kveld

Fra to måneder til 92 år

I fjor deltok nærmere 100 mennesker under feiringen - og arrangørene forventer ikke færre mennesker i år. De som kommer er alt fra enslige eldre, som ikke ønsker å være alene på julaften, til store familier med trang økonomi. Ett år hadde de et aldersspenn blant deltakerne på 90 år – da den yngste var en to måneder gammel gutt, og den eldste en 92 år gammel dame.

– Det er helt forskjellige typer mennesker som kommer. Alt fra enker og enkemenn, som ikke har så mange pårørende rundt seg, til aleneforeldre som ønsker å feire med flere. Det kommer også studenter som ikke skal hjem i julen, og foreldre som er alene fordi de kun har barna annet hvert år, sier Margrethe og fortsetter:

– Mennesker fra kulturer hvor de ikke feirer jul kommer også for å se hvordan vi i Norge feirer høytiden.

Så du denne? Disse adventstradisjonene bør du holde fast ved

– Varmer hjertet

For det er en tradisjonell julefeiring de får oppleve. Deltakerne møtes i døren med gløgg og pepperkaker, før det står julemat levert av kommunen på bordet. Så er det på tide å synge julesanger, gå rundt juletreet og åpne pakker som lokalsamfunnet har gitt bort, forteller Anne Thingstad Eriksen ved Hamar Frivilligsentral.

Hun forteller videre at julefeiringen ikke hadde vært mulig å få til dersom de ikke hadde hatt så flotte frivillige som stiller opp på julekvelden.

– Jeg blir hvert eneste år like rørt over arbeidet de gjør. Det varmer hjertet mitt, og jeg begynner nesten å grine når jeg tenker på det.

Hjemmelaget jul: Gaver alle kan gi bort med et smil

Hvert år er rundt 20 frivillige med på å sørge for at alle deltakerne får en så hyggelig jul som mulig – men det er langt flere enn 20 som ønsker å bidra. De må faktisk takke nei til noen.

To som imidlertid skal være med på julekvelden er Fride Paulsen og Rigmor Søberg.

– Dette er det andre året jeg er med, men det er tredje året for mannen min, Frode, sier Rigmor. Hun fortsetter:

– Jeg er gjennom jobben min vant til å gi omsorg, men det er enda sterkere med denne julefeiringen. For du møter folk uten pynt. Du møter dem inne i sjelen.

Les også: Slik feires julen i andre land

TRADISJONELL FEIRING: De frivillige byr på både julesang og juletregang på julekvelden. Foto: VG PARTNERSTUDIO

Håper tilbudet spres til andre byer 

Fride er 18 år, og bidrar for andre året på rad. Hun synes det er fint å kunne gjøre noe for andre i julen.

– Det er fint å kunne dele julekvelden med glade og takknemlige mennesker, sier hun til Familieliv. 

Så du denne? Julesangene du enkelt kan lære barna

Alle er velkomne, selv om noen tror det stilles store krav. Margrethe og Anne husker spesielt én episode godt:

– Det var mørkt ute, men jeg skimtet noen som stor utenfor lokalet og famlet. Jeg gikk ut og fant en dame som vegret seg for å gå inn. Hun hadde ikke meldt seg på, og mente at hun ikke hadde pyntet seg nok, sier Margrethe og fortsetter:

– Det var veldig sårt. Det merket vi. Men vi fikk henne med inn, og hun var faktisk den som siste som dro hjem. 

Nå håper de at suksessen de opplever med arrangementet gjør at man i flere byer vil begynne med tilsvarende tilbud.

Hjemmelaget jul: Dropp dorullnissen - prøv noe nytt på juleverkstedet