23. november er det klemetsmesse. Dette er en dag til minne om den hellige Clemens 1, pave av Roma og martyr. 

Ifølge Store norske leksikon sier legenden at Clemens ble druknet i Svartehavet med et anker bundet til halsen, og at ankeret ble symbolet på primstaven. I noen tilfeller er dagen merket med en kirke. Dette skyldes ifølge legenden at Clemens ble forvist fra Roma til Krim, hvor han fikk med seg de andre fangene på å bygge kirker.

Husker du noen av disse juletradisjonene? Slik har de forandret seg

En merkelig misforståelse

Nok om denne legenden. Forfatter og merkedagsekspert Birger Sivertsen forteller at en misforståelse førte til at klemetsmessen historisk sett har vært en veldig spesiell merkedag i Norge.

– Vi misforsto navn og betydning, og assosierte navnet St. Clemens med verbet «å klemme». Det ble en norsk skikk at man fra og med i dag skulle klemme eller knipe igjen på maten til ungene, slik at de ville sette enda mer pris på julematen, sier han til Familieliv.

Sivertsen forteller at den gamle tradisjonen nærmest er glemt i dag. Selv har han imidlertid markert denne dagen med familien flere ganger.

– Barna skal få like mye mat, men utvalget skal være dårligere. Man reduserer for eksempel antallet påleggssorter fra åtte til tre. Da blir det skikkelig fest når julepålegget endelig kommer på bordet!

Kjenner du deg igjenSlik forandret Helenes julefeiring seg da hun fikk barn

Spår været

Merkedagseksperten mener dette fra gammelt av var ment som en tenksom skikk.

– I dag starter juleforberedelsene tidlig og vi spiser jo julepålegg som utgår på dato før advent, men tradisjonen tro skal man altså spise det dyreste og fineste man har i julen.

Klemetsmessen har for øvrig også vært et viktig værsymbol.

– Var det kaldt på klemetsmessen trodde man det ville bli en kald vinter, og motsatt. «Er Klemet mild, blir vinteren mild», er et gammelt uttrykk, forteller Sivertsen.

Hva synes du? Når er det på tide å feire jul for seg selv?