– Barn var generelt sett mer aktive før, særlig før iPaden kom. Den kan være en utfordring, sier Inge Thomas Ravlo, ernæringsterapeut og personlig trener ved StudioDay i Oslo, til Familieliv.

Selv om han til daglig jobber med å hjelpe andre med å komme i form, vet han godt at det ikke alltid er like lett å aktivisere barna i hverdagen.

Har du lest denne? Derfor bør du leke med barna 

– Jeg holder på med et prosjekt hjemme nå med mine tre barn der jeg forsøker å få dem til å bli mer aktive og delta mer, og ikke bare sitte og kommunisere via apper, forteller han.

Han mener at det er viktig å introdusere barna for fysisk aktivitet, slik at de blir vant til det. Og du bør helst starte med noe de synes er gøy, for da blir det lettere å få dem med seg ut på andre ting senere.

Se også: Slik holder denne tobarnsmoren barna aktive

– For våre barn har det for eksempel vært suksess å dra til Sæteren Gård i Bærumsmarka, som tilbyr aktiviteter som bueskyting, miniklatring, kaste på pinne og hinderløype. Her får foreldrene være med på aktivitetene sammen med barna, og når man først har gjort noe slikt sammen så blir terskelen lavere for å finne på andre ting, forklarer Ravlo.

Mestring gir motivasjon

Også Vibeke Lugg ved HiYoga i Oslo, mener foreldre bør starte tidlig med å utfordre barna fysisk. Hun er sertifisert yoga og pilatesinstruktør og har i tillegg instruert barn i turn allerede fra hun var 15 år gammel.

Se også: Stor oversikt: Finn inne-idretten som kan passe for ditt barn. 

– Fysisk bevegelse er viktig for både barn, ungdom og voksne. Barn som vokser trenger å bevege kroppen for å gi koordinering, balanse og styrke til voksende muskler og skjelett. Det blir også lettere å henge med i gymtimene hvis barnet har en viss kondisjon, styrke og koordineringsevne, sier hun til Familieliv. 

Dette vil igjen øke barnets lyst på mer bevegelse, for alle liker vi jo å gjøre ting vi er gode på. Og selv om hun mener at organisert idrett er bra, påpeker hun at det likevel ikke er alle barn som trives med det.

Har du lest denne? Sindre (9) valgte badminton: – Fotball er kjedelig.

– Noen barn liker ikke konkurranseaspektet i organisert idrett og faller fort utenfor. Det handler mer om å bevege kroppen og utfordre den, og det kan du fint gjøre utenfor den organiserte idretten. Her har foreldrene et stort ansvar, sier Lugg. 

Ravlo er enig i at organiserte fritidsidretter selvsagt er et godt alternativ, men han advarer foreldre mot å overdrive.

– Jeg ser at mange foreldre melder barna sine på for mye. Har man for mange fritidsaktiviteter så vil de ikke ha tid eller fokus nok til klare å bli veldig god på noen av tingene. Dermed mister de mestringsfølelsen og så forsvinner også interessen, forklarer han.

Det viktigste er å ha det gøy sammen

Ifølge Ravlo er felles uteaktiviteter det aller beste du kan finne på. Og du bør sørge for at det blir moro for barna å være med.

Les også: Barna strømmer til turnhallen

– Det finnes jo mange steder rundt om i Oslo og omegn som tilbyr ulike aktiviteter for barn, og slikt finner du sikkert over hele landet. For eksempel finnes det klatreparker som har blitt veldig populært blant barn, slik som på Tryvann, foreslår Ravlo.

Og du bør ikke vær redd for dårlig vær, det er bare å kle ordentlig på seg.

– Aking er for eksempel noe alle barn synes er gøy. Og får du først opp farten på akingen så er det er god intervalltrening å løpe opp bakken. Det er jo den beste formen for trening, sier han.

LES OGSÅStadig yngre barn starter med idrett

Lugg minner om at alle barn liker å være sammen med foreldrene sine, liker å få oppmerksomhet og å dele felles aktiviteter.

– Hopp på trampoline med dem, ta dem med på tur i skogen, lær dem å gå på ski, lag en hinderløype. Det igjen gir dem kanskje egen evne og glede til å bevege seg mer, forteller hun.

Hvis barnet vegrer seg mot noen aktiviteter så betyr det bare at du bør finne andre ting som kan være mer fristende.

Les ogsåHvordan trene riktig med barna 

– Kanskje det liker å balansere, gå på rebustur eller danse. Finn noe som er lystbetont for barnet. Det finnes utrolig mange muligheter som kan aktivere både barn, ungdom og voksne, og som ikke koster penger eller krever noe utstyr, bare litt fantasi.