I dag kan Familieliv presentere de femten største inneidrettene i Norge, målt etter aktivitetstall (i alle aldre) fra NIF. Dette er helt ferske tall fra forbundet, og er grener hvor konkurransene i all hovedsak foregår innendørs. 

Har du lest denne? Sindre (9) valgte badminton: – Fotball er kjedelig.

På topp finner vi håndball (120.459), turn (100.355), og svømming (65.085). 

Videre følger kampsport (karate, taekwondo mm.) med 38.182 medlemmer, volleyball (19.939) ishockey (14.645), dansing (13.417), basketball (9.842), bryting (6.419), styrkeløft (5.277), badminton (5.279), bordtennis (5.002), judo (4.590), boksing (4.211) og curling (2.898).

Det finnes også flust av idrettsgrener som har konkurranser både inne og ute. På topp av listen finner man friidrett med 74.836 medlemmer, ridning (30.770) og skyting (30.220). Videre følger bandy (28.000), tennis (25.669), klatring (19.010), skøyter (7.850) og bueskyting (4.602). 

Les også: Barna strømmer til turnhallen

– Man kan trygt fastslå at det finnes et stort mangfold av aktiviteter i Norge, både innendørs og utendørs. Her er det absolutt mye å velge blant for liten og stor, sier Mads Andreassen – leder i aktivitetsutvikling hos Norges Idrettsforbund (NIF). 

Den desidert største idrettsgrenen i Norge er fotball, med nesten 375.000 aktive medlemmer. Denne folkesporten har også sine konkurranser innendørs, men regnes i første rekke som en uteidrett.

LES OGSÅStadig yngre barn starter med idrett

– Barneidretten domineres av noen få store grener, sier Andreassen.

– Fotball har 34 prosent av de aktive barna, mens ski og håndball har omtrent tolv prosent hver. Videre har gym og turn ni prosent, og svømming 7,7 prosent av de aktive barna, forteller Andreassen.  

Men hvilke av idrettene kan være spennende å prøve ut? Vi stilte følgende spørsmål til et knippe av klubbene: Hvorfor er denne idretten bra for barna? 

Håndball:

– Håndball er en idrett med utvikling og lek i trygge rammer som skaper et sosialt fellesskap. Det er en sport med fart og spenning, gode utviklingsmuligheter og et sted man får venner for livet, sier Kirsten Birkeland, kommunikasjonsansvarlig i Norges Håndballforbund.

Les ogsåHvordan trene riktig med barna 

Turn:

– Gymnastikk og turn er godt egnet for barn og unge fordi aktiviteten er svært allsidig og motorisk utviklende. Vi i NGTF mener at «Grunnlaget legges i gym og turn», fordi aktiviteter som tar utgangspunkt i gymnastikk og turnøvelser vil gi den beste grunntreningen for alle idretter, sier Margrete K. Morken, konsulent for barne- og ungdomsaktivitet i NGTF.

Ishockey:

– Ishockey er godt egnet for barn og unge fordi den er en spennende og fartsfylt aktivitet. I tillegg er den allsidig ved at den utvikler både koordinasjon, teknikk og sosiale ferdigheter både på og utenfor banen, poengterer Audun Moum Larssen i Norges Ishockeyforbund.

Les også: Skal du gi barna kosttilskudd?

Bordtennis:

– Bordtennis er en idrett som er gøy, sosial, rimelig, intens og spennende. Bordtennis utvikler viktige ferdigheter som motorikk, balanse, hurtighet og koordinasjon. Det er mange skoler som har bordetennisbord både inne og ute. Det er ikke uten grunn at bordtennis er verdens største individuelle idrett med 222 medlemsland, understreker Svenn-Erik Nordby i NBTF.

Dansing:

– Alle kan danse! Man trenger ikke dyrt utstyr, bare kom som du er. Det finnes garantert en dansestil som passer for ditt barn. Vi har streetdance, freestyle, sportsdans, salsa, rullestoldans, sportsdrill, rock’n’roll og moderne dans. Dans er en supersosial idrett hvor man lett får nye venner, forteller Alice Marie Johansen, kommunikasjonskonsulent i Norges Danseforbund. 

Svømming:

– Svømmeidrettene består av svømming, stup, synkronsvømming, vannpolo og open water. Det er en variert idrett hvor man jobber med elementer som krever styrke, koordinasjon og balanse. Svømmeidrettene gir gode opplevelser og utfordringer. Svømmedyktighet gir barn, unge og voksne muligheter for å drive variert aktivitet i, ved og på vannet, understreker Jan Kjensli, utviklingskonsulent i NSF. 

Har du lest denne? Begynte å trene sammen da sønnen var fem år

Badminton:

– Badminton er en moderne idrett som krever teknikk og styrke som en alpinist, kondisjon og vilje som en maratonløper, konsentrasjon og spenst som en skihopper og kreativitet og taktisk tenkning som en fotballtrener. Det er også verdens raskeste ballidrett, målt til 493 km/t idet ballen forlater racketen. Det er en perfekt idrett for alle barn og unge fordi du alltid finner noen som spiller på ditt nivå, som du kan ha det morsomt sammen med, sier Espen Larsen i NBF.

Kampsport:

Trond A. Søvik i NKF forteller at kampsportforbundet innehar mange forskjellige idrettsgrener. De største er karate og taekwondo.

– Generelt kan jeg si at våre kampsporter er godt egnet for barn og unge fordi de opplever mestring ut fra egne forutsetninger. Vi har stort fokus på positivt ladet disiplin og etikette med bukking/hilsing til medutøvere, trenere og dommere, noe foresatte og utøverne selv setter stor pris på, poengterer han. 

Basketball:

– Basketball inkluderer, det er en sport som er gøy og målrettet. Vår visjon er «Basketball - Mer enn en idrett». En kurv og en ball er alt man trenger for å trene sammen med venner eller alene. Basketball er enkelt å lære, superkult, det er sosialt og du kan trene både inne og ute, forteller Hanne Sogn, generalsekretær i NBBF.

Les ogsåEkspert om proteinpulver: – Et stort gap mellom hva de fleste tror de trenger, og hva de faktisk trenger

Bryting:

– Brytesporten tilbyr trening tilpasset alle, med meget små krav til kostbart personlig utstyr. Erfaring tilsier at når barn og unge blir kjent med brytesporten stimuleres treningsglede hos både barn og foreldre. Årsaken er trolig at sporten utøves på myke matter, inneholder øvelser alle kan lære og gir individuell utvikling - sammen med andre og uten laguttak. Bryting gir mestringsglede knyttet til spenst, motorikk og styrke, påpeker Morten Sandnæs, generalsekretær i Norges Bryteforbund.

Har du lest denneLege om kroppspress: Ikke uvanlig å høre syvåringer snakke om sixpack

Volleyball:

Markedssjef i NVBF, Iver Horrem, minner om at volleyball er en tradisjonell skoleidrett og at det legges til rette for minivolleyball fra seksårsalderen.

– Vår visjon er «samspill for alle». Det betyr at vårt miljø skal være et trygt og givende sted å være. Respekt, begeistring og inkludering skal prege våre aktiviteter. Vi har et eget verdiprogram som skal være med og utvikle «hele mennesket» både på og utenfor banen.