Halloweenfeiringen vi har tatt til oss i Norge er en amerikansk tradisjon, som igjen har sine røtter fra keltiske områder. Det var ikke før på inngangen til 2000-tallet at feiringen for alvor kom til Europa, og på den tiden var det også stor interesse for magi og trolldom. 

Da J.K. Rowling så kom med sine bøker om Harry Potter og resten av gjengen på Galtvort høyere skole for hekseri og trolldom, så nok mange muligheten sin.

Halloween er nemlig en stor del av Harry Potters univers. I de fire første bøkene om den unge trollmannen skjer det store ting på Halloween, og dersom man kjenner til historien, husker man kanskje også at flere av de mest begivenhetsrike scenene i serien finner sted denne kvelden. 

Så du denne? Temabursdager tar av - her er tipsene

Rett sted - til rett tid

Den første boken om Harry Potter, «Harry Potter og de vises stein», ble sluppet i USA i 1997, men kom ikke til Norge før i 1999. I denne boken er det på Halloween at hovedkarakterene Harry, Hermine og Ronny blir venner. I «Harry Potter og Mysteriekammeret» åpnes mysteriekammeret 31. oktober, og i «Harry Potter og fangen fra Azkaban» sniker Sirius Svaart seg inn på Galtvort den samme kvelden. 

I «Harry Potter og ildbegeret» er det på Halloween at Harry Potter blir valgt ut som den fjerde representanten til Tretrollsmannsturneringen. Utgangspunktet for historien om Harry Potter er også knyttet til Halloween, ettersom den slemme trollmannen fyrst Voldemort drepte Harrys foreldre denne skumle kvelden.

Feiringen kom kanskje derfor til rett sted - til rett tid, og passet rett inn i magiinteressen som preget Norge ved årtusenskiftet. 

Professor ved institutt for filosofi og religionsvitenskap ved NTNU, Asbjørn Dyrendal, sier til Familieliv at det er vanskelig å tenke seg at én serie er selve grunnen til at nordmenn tok til seg Halloween, men at det nok kan ha bidratt - sammen med mye annet. 

– Generelt vil populærkultur rettet mot barn og ungdom, og spesielle temaer, kunne være en del av forklaringsteppet til at ting ideer og praksiser spres. Det er rimelig å tenke seg at interessen for Harry Potter bidro med økt fokus på fantasi, magi og utkledning, og dermed bidro til Halloween-interessen. 

Les også: Visste du dette om barns sukkerforbruk?

Mangler en høstfest

En annen grunn kan være fordi vi ikke feirer høsttakkefest slik de gjør i flere land, som USA, Canada og Brasil. Vi mangler derfor en festdag mellom sommer og jul, og Halloween kunne fylle dette tomrommet. 

Den Halloween-feiringen vi ser rundt om i landet i dag er imidlertid ikke den samme som startet i de keltiske områdene på slutten av 1800-tallet. Irske og skotske innvandrere tok med seg feiringen til USA, og siden den gang har den utviklet seg på mange områder, ifølge Store norske leksikon. 

I dag er det i all hovedsak en barnemarkering, hvor ungene kler seg ut og går rundt i nabolaget og ber om godteri. 

Lest denne? Så mye godteri bør barna få