Familieliv har gjort et hopp tilbake i tid og hentet frem noen gamle favoritter fra det glade 70-tallet, det fargerike 80-tallet og 90-tallet som for mange føles som i går, men som faktisk sluttet for snart 17 år siden! 

Dette er ikke en fullstendig oversikt over hva barn lekte med de ulike tiårene, men et knippe trender mange har hatt et forhold til.

Leke-eksperten svarer: Derfor tok disse lekene helt av

1970-tallet 

View-Master

Den analoge forgjengeren til VR-brillene. Den kikkertliknende boksen med bildeskiver som viste tredimensjonale lysbilder kom allerede i 1939, men var særlig populær her til lands på 70- og 80-tallet. 

I begynnelsen var apparatet populært blant både barn og voksne, men etter hvert som det ble utviklet ble det mer tiltenkt barn. 

Foto: NTB SCANPIX

Playmobil

Den tyske konkurrenten til LEGO kom på markedet i 1975, og var å finne i mange norske hjem. 

Foto: PIXABAY

Klinkekuler

De fargerike glasskulene har vært samleobjekter i generasjoner, og er fremdeles å få kjøpt i lekebutikkene. Kulene ble gjerne brukt til å spille ulike spill. 

Foto: PIXABAY

Monchhichi

Den lille, japanske apekatten kom på markedet i 1974, og ble en favoritt for mange. 

Foto: PIXABAY

«Klikk-klakk»-kulene 

Også kjent som «Clackers», eller flere andre navn. De fleste som var barn på 1970- og 80-tallet vil trolig assosiere disse harde plastkulene med ømme, blå håndbaker. 

Målet var å få de to kulene til å slå sammen både på undersiden og oversiden av hånden, noe som ikke rent sjelden førte til at man bommet og traff sin egen hånd i stedet.

Foto: NTB SCANPIX

Mikado

Fjern pinne for pinne uten å bevege på de andre i haugen. Konsentrasjon og en stødig hånd er nøkkelegenskaper for å mestre dette spillet. Dette spillet er fremdeles å få kjøpt. 

Foto: PIXABAY

1980-tallet 

Trappetroll

Den fjærformede, og gjerne fargerike, leken har egentlig ikke noe annen funksjon enn at den kan gå ned trapper, ved hjelp av god gammeldags tyngdekraft.

Foto: PIXABAY

Rubiks Kube 

Dette mekaniske puslespillet trenger neppe noen ytterligere forklaring. 

Foto: PIXABAY

Popples-bamsene

De fargerike bamsene hadde en lomme på ryggen og kunne forvandles til en ball. Leken var akkompagnert av en egen tegneserie som gikk på TV på 1980-tallet.

I 2015 fikk «Popples» sin egen TV-serie på Netflix. Ryktene sier at den myke krabaten også er på vei tilbake i ny drakt, og at den snart vil forsøke å gjenerobre norske barnerom. 

Foto: FLIKR/SPIDER.DOG

My little pony

Den fargerike ponnien i plast tok verden med storm på 80-tallet, og er fremdeles aktuell. Merkevaren blir markedsført med TV-serier, filmer, spill og andre produkter. 

Foto: PIXABAY

M.A.S.K

Franchisen M.A.S.K. (Mobile Armored Strike Kommand) besto av actionfigurer og diverse kjøretøy, en TV-serie, spill og tegneserier. 

Serien omhandlet spesialgruppen M.A.S.K.s kamp mot den kriminelle gruppen V.E.N.O.M..

Foto: FLICKR/RUSSELL WARNER

1990-tallet

Pog 

Pogs spredte seg raskt og var etter hvert å finne i de fleste skolegårder rundt i landet. Spillet gikk ut på å vinne de små, runde papplatene (Pogs) fra motstanderen ved å flippe bildesiden rundt ved hjelp av en såkalt slammer. 

Foto: FLICKR/CRAIG NAGY

Furby  

Ifølge administrerende direktør i leketøyskjeden Ringo, Gro Svendsen, var det ingen land i verdens om solgte like mange Furbies per innbygger som Norge og Finland.

Furby er et elektronisk leketøy som kan snakke - etter hvert på flere ulike språk. Hva slags dyr det etterligner er det litt uenighet om, men mange mener den ligner en ugle. 

Foto: PIXABAY

Tamagotchi (også kjent som datadyr)

Minicomputeren Tamagotchi hadde en innebygget programvare som skulle simulere et virtuelt kjæledyr. 

«Dyret» utviklet seg, og trengte mat og søvn som et vanlig kjæledyr. Var den sulten kunne den gråte og rope på eieren, og dersom man ikke tok tilstrekkelig vare på den ville den bli syk eller i verste fall dø. 

Foto: NTB SCANPIX

Ninja Turtles

Den amerikanske tegneserien, hvis fulle navn er Teenage Mutant Ninja Turtles, ble skapt i 1984, og er fremdeles aktuell. 

Serien følger de snakkende skilpaddene Leonardo, Donatello, Raphael og Michelangelo, som i kloakken i New York blir trent opp av en sensei til å bli ninjakrigere. Det er laget TV-serier, filmer og videospill av serien.

Foto: PIXABAY

Polly Pocket 

De små husene, slottene eller eskene var å finne på mange jenterom. 

Polly Pocket er en miniatyrverden med bittesmå plastikkdukker på drøye to centimeter - som dermed får plass i lommen. Her kunne man drømme seg bort i en eventyrverden som prinsesse eller som elev på skolebenken - alt ettersom.

Foto: FLICKR/HERRY LAWFORD

Baby Born

Den «levende» dukken smeltet mange unge hjerter da den meldte sin ankomst for 25 år siden, og den selger fremdeles godt. 

Tyskproduserte «Baby Born» kommer med alt tenkelig ekstrautstyr, som fullverdige garderober, vogn og bilsete, potte, engangsbleier, smokker og tåteflasker. Dukken kan drikke, tisse og bades, og blir dermed regnet som en av de mest livaktige dukkene på markedet.

Foto: NTB SCANPIX

Gameboy

Den håndholdte spillkonsollen ble sluppet i Norge i 1990, og ble en kjempesuksess. Siden den gang har det kommet mange nye versjoner, som Game Boy Pocket, Game Boy Color og Game Boy Advance. 

Du husker kanskje spill som Tetris, Donkey Kong, Pokémon, Super Mario og Mario Kart?

Foto: PIXABAY

Kilder: Gro Svendsen, administrerende direktør i leketøyskjeden Ringo, Store norske leksikon, produktbeskrivelser av de enkelte produktene, Wikipedia