– Man skal ikke undervurdere den store gleden barna får av å oppleve skikkelig mestring, og barna trenger utfordringer i fjellet, sier Baumberger. 

– Klart det kan fungere for mange å telte i hagen og legge lista veldig lavt for å få med seg ungene ut. Det er godt mulig at det er noe i dette, men det er i hvert fall ikke hele sannheten, slår han fast. 

 Han mener at ikke alt behøver å foregå på barnas premisser. 

– Det er mange som tenker at bare terskelen er lav nok, så er det gøy. Men jeg oppfordrer småbarnsforeldre til å tenke motsatt. Det er ikke alltid sånn at fjelltopper er umulig å bestige for barn. Det finnes tusenvis av små og store topper rundt om kring over hele landet, poengterer Baumberger. 

Les også denne saken: Om hvordan man kan motivere de minste til å være med på søndagsturen. 

UT I DET FRI: Det er godt å ha en hånd å holde i når man er på tur.  Foto: NTB SCANPIX

– Er det noen «aldersgrenser» her?

– Nei, det er ikke det. De minste er så knøttsmå at de passer i lommen til mor eller far. Den vanskeligste alderen er nok fra da de er for store til å bli båret, og beina ikke bærer så langt av sted. Men husk at man behøver ikke alltid gå så langt og bratt for å nå en topp.

Så du denneSyv tips til uteaktiviteter barna vil elske

Han er heller ikke enig i at man må ut, uansett vær: 

– Det er jo bare tull at det ikke finnes dårlig vær. Det er ikke noe kjekt å være ute om det er ufyselig vær dersom man i utgangspunktet ikke er bitt av tur-basillen. Et av mine viktigste råd til foreldre er å velge de fineste dagene når man skal ut på litt krevende turer. Da er det også lettere å få med seg barna på neste tur. 

Les ogsåTelttur med barna: Datteren var fire uker første gang hun overnattet ute

Han mener også at det er viktig å gjøre litt ekstra ut av måltidene når man er ute i friluft. 

– Bær heller litt ekstra i sekken for kosens skyld. Når man er ute på fjellturer, så skal det smake litt godt det man spiser. Å bare ta med mat omtrent for å overleve er litt stusselig, sier han.

– Og husk sitteunderlag. Det er ikke en ekspedisjon man skal på, så komfort er viktig, sier han. 

– Hva er ditt viktigste råd til alle dem som er nybegynnere med barn i fjellet?

– Jeg tror at overnatting er et stikkord. Om man ikke er klar for telt, så finnes det over tusen hytter å velge blant hos turistforeningen eller inatur. Det å overnatte i fjellet er ett hakk opp fra en vanlig rusletur i fjellet, sier han.

Les også: Slik blir teltturen med barna en suksess. 

– La gjerne barna flytte på grensene. Det trenger ikke å bli ekstremsport, selv om man har spenstige turmål for barna. Galdhøpiggen er et eksempel for barn som har gått litt fra før, sier han. 
GIR RÅD: Friluftsentusiast og forfatter av «Turboka», Anders Baumberger.  Foto: PRIVAT

Friluftsentusiastens beste turtips: 

1. La barna være med å definere målet. Velg et spektakulært mål som det er verdt å strekke seg etter. Kun fantasien setter grenser og alle har sine oppfatninger av hva som er et gjevt turmål. 

2. Pakk alt i god tid før en tur, og la gjerne barna være med.

3. Ikke være redd for å legge lista høyt, strekk dere gjerne langt for å nå målet. Nytelse er størst etter ytelse. Sett derimot av god tid til å nå målet så det ikke blir stress.

Få med degBarnas egne turtips 

4. Å spare vekt er en dyd på de fleste turer, men ikke spar på kosen. Vil barna ha med bamser og leker så får man heller bære med seg litt ekstra. 

5. Ved å velge fremkomstmidler som kano, sykkelvogn eller pulk, kan barna nyte livet som passasjer hele eller deler av turen.

 6. Dra gjerne sammen med andre barnefamilier. 

7. Velg turer som også fenger dere vokse. Turene er for hele familien, ikke bare for barna.