Listen over hva den nye verdensborgeren trenger når den har kommet til verden er lang, og mange sparer tusenlapper på å kjøpe brukte ting til den lille. En av jentene bak bloggen «Grønne jenter», Johanne Sæther Houge (30) og samboeren Bjørn, kjøpte knapt noen nye ting da hun fikk sønnen Torstein (fem mnd).

– Jeg ville kjøpe mest gjenbruk. Klær er blant tingene som har vært enkelt å få tak i ettersom vi har arvet mye fra familie og venner. Noen av klærne til Torstein er 20 år gamle, og han er mellom tredje og syvende ledd som bruker disse klærne, forteller hun til Familieliv.

Les også: Jordmødrenes råd til gravide: Babyen trenger ikke så mye utstyr

Skriv liste 

For å få tak i alt det sønnen trengte satte hun og ektemannen seg ned og laget en liste over det de måtte ha, og ting det kunne være lurt å ha. Så begynte jakten. 

– Jeg ville ha en Emmaljunga-vogn, og den fant jeg på Finn for 2200 kroner. Dessverre var jeg så innstilt på at det var akkurat den jeg skulle ha, så jeg la ikke merke til at hjulene var ganske slitte. Derfor måtte jeg kjøpe nye hjul.

Hun anbefaler andre småbarnsforedre å gjøre research på forhånd, slik at du har en idé om hvilke funksjoner du ønsker på utstyret. 

– Det kan fort bli overveldende når du leter på Finn.no og loppemarked. 

Til tross for at Sæther Houge er glad i gjenbruk, dukker det opp litt nye ting i skapene til Torstein. 

– Det er jo viktig å ikke drepe givergleden til besteforeldre, så noe nytt er jo helt greit, ler hun.

Les også: Sparte tusenvis på å kjøpe brukt til datteren

ARVER MYE: Johanne Sæther Houge har nesten ikke kjøpt et eneste plagg til sønnen Torstein (5 mnd). De grønne buksene er 20 år gamle, og arvet av en fetter, forteller småbarnsmoren. Foto: VG PARTNERSTUDIO

Hun har også valgt å kjøpe noe av utstyret helt nytt: 

– Babycall har som regel innebygget batteri, og det koster nesten like mye å bytte batteri som å kjøpe en ny. Derfor kjøpte vi den ny i butikk. Jeg kjøpte også bæresele og bæresjal nytt, dels fordi jeg ville kunne gå tilbake til butikken og få hjelp til hvordan jeg skulle bruke dem ordentlig, og dels fordi jeg ville vite at det var god kvalitet og godt med elastisitet i bæresjalet. Jeg ville for eksempel ikke gitt bort mitt bæresjal når jeg er ferdig med det, ettersom det allerede nå virker godt brukt. 

Pass på bilstolen 

Sæther Houge var også på utkikk etter en brukt bilstol, men av sikkerhetsmessige årsaker ønsket hun å få den av noen hun stolte på, nemlig søsteren. 

– Jeg visste at hun hadde kjøpt ny bilstol da de fikk barn, og ettersom jeg fikk den av henne kunne jeg også være sikker på at den ikke hadde vært i en kollisjon. 

Dette er nemlig viktig å passe på dersom man går til innkjøp av en brukt bilstol. Testansvarlig hos Forbrukerrådet, Jogrim Aabakken, sier til Familieliv at det er knyttet visse utfordringer til å kjøpe et brukt bilsete. 

– Blant annet risikerer du at stolen har vært i kollisjon. Bilseter som har vært det, skal kasseres. Du risikerer også at stolen har vært hardt brukt, røft behandlet og mistet i bakken, noe som kan ha skapt strukturelle skader i konstruksjonen. 

Aabakken mener imidlertid at dersom stolen ikke er for gammel, samt at stolen, belter og låser er hele og pene, så kan du vurdere å kjøpe brukt bilstol. En forutsetning er at du kan stole på personen du kjøper bilstolen av, for å kunne være sikker på at den er pent behandlet.

– Og uansett om du skal kjøpe ny eller brukt bilstol, så anbefaler jeg selvsagt at du først sjekker om stolen har oppnådd gode resultater i uavhengige barnesetetester. Slike testresultater finner du blant annet i Forbrukerrådets barneseseteguide, sier Aabakken.

Se Forbrukerrådets sjekkliste for deg som vurderer å kjøpe brukt bilstol. 

Forbrukerøkonomen tipser: Slik kjøper du sunn mat på budsjett

LIKER GJENBRUK: Isabell Gravdal finner mye brukt til barna Martine og Kim Håvard.  Foto: PRIVAT

Sparer mye penger

I en jungel av gjenbruk har tobarnsmor Isabell Gravdal (34) funnet ting til sine barn, Martine (7) og Kim Håvard (4). Hun er opptatt av gjenbruk, og driver også bloggen «Gnierfru» hvor hun skriver om hvordan hun og familien sparer penger i en ellers dyr hverdag. Hun handler gjerne ting til barna på loppemarked eller på nettsider som Finn.no. 

– Jeg handler brukt fordi alt jeg synes at alt fortjener en ny sjanse. Man kan også spare mye penger på å ikke kjøpe nytt hele tiden. Det er mye av det man kan kjøpe brukt som er like godt som nytt, sier hun til Familieliv.

Som med mange andre er det ting hun ser etter, og ting hun ikke ser etter når hun skal kjøpe brukt til barna. Sko er blant tingene hun ikke kjøper «second hand».

– Det er en fare for at føttene til barna kan bli feilstilt ettersom skoen har formet seg etter et annet barns fot, sier hun.

Blant brukte ting som imidlertid gjerne får bli med hjem til familien Gravdal, er leker og bøker.

– Jeg kjøpte nylig en mini-trampoline til ungene for 75 kroner. Det er jo et røverkjøp! Bøker kan jeg også fint kjøpe på loppemarked, og ofte er de ikke engang blitt åpnet. 

Så du denneSlik får du bedre råd

Småbarnsmødrenes tips

Sæther Houge har noen tips for småbarnsforeldre som ønsker å handle brukt, enten det er på internett eller på loppemarked. 

– Spør selgeren om hvor ting har vært lagret slik at du vet at det ikke har stått ute eller på et fuktig sted. Se etter svartmugg og mugg på tekstiler, og legg gjerne klær, dyner og puter i fryseren noen dager før du gir dem en ordentlig vask. Sjekk også at barnestoler og andre møbler er pent brukt slik at barnet ikke får fliser av det. 

Gravdal anbefaler andre foreldre å følge føre var-prinsippet. 

– Vet du at minsten trenger ski eller staver til vinteren, så kan du i god tid se etter det på loppemarked eller på Finn. Støvler hadde jeg imidlertid kjøpt nye, av samme grunn som jeg  ikke kjøper brukte sko til barna. Man bør tenke på hva man kommer til å kjøpe i fremtiden, og heller se etter det på loppemarked eller på Finn først. 

Venter du barn? Spar tusenlapper med disse tipsene