De fleste mammaer og pappaer kjenner følelsen av å måtte være med på noe som man ikke har særlig lyst til å delta på.

Kanskje hadde man sett for seg at dagen skulle tilbringes på terrassen med kaffe og aviser, men så dukker det opp noe uforutsett og lager krøll for planene – og du ender opp med å tilbringe hele helgen i sekretariatet i en mørk gymsal i stedet.

Les også: Forleng de fine dagene med disse høstaktivitetene

Litt sånn kan det kanskje oppleves å bli dratt med på en høyst ufrivillig søndagstur. Ut av pysjen og ut i bushen. Vekk fra Disney Channel, nettbrettet og alle lekene på rommet, og ut til det som føles som endeløse oppoverbakker og et fjernt mål som visstnok har flott utsikt.

– Å motivere barn på tur er ikke alltid like lett. Én ting er å få dem ut av huset, det andre er å få dem til å gå. De minste stopper jo ofte, og det kan være litt frustrerende, sier firebarnsfar André Marton Pedersen, som skriver om turer for store og små på bloggen Helst ute

Så du denne? Syv tips til uteaktiviteter barna vil elske

Ta med barna på planleggingen

Friluftsentusiasten mener utfordringene ofte starter med at mamma eller pappa plukker ut et mål de ønsker å gå til, og de vil at barna skal være med på det.

– Det går ofte dårlig, og ender gjerne med at man blir stresset fordi barna vil ta pauser hele tiden. Et tips er derfor å involvere barna i planleggingen. Hvor vil de gå på tur, og hva vil de gjøre? Da blir det deres tur, og ikke bare de voksene sin tur, sier han.

Pedersen mener man fint kan foreslå mål for barnet, som for eksempel at man vet om et fiskevann hvor det skal være masse fisk, eller et kjempestort tre som er hult inni, hvor man kan gjemme seg. På den måten setter man et felles mål man kan glede seg til på veien.

– Foreldre kan måle en suksess i antall timer ute, og ikke i antall kilometer som er gått. Poenget er å være ute og ha fine turopplevelser sammen.

Få med deg: Barnas egne turtips

TURGLADE: André Marton Pedersen tilbringer aller helst fritiden ute sammen med familien. Her sammen med barna Bo, Lyder og Sune.  Foto: PRIVAT

Små motivasjonsfaktorer 

Men hva gjør du når poden setter seg på bakbeina halvveis?

– Noen ganger har barna mine bråstoppet. Full brems, og rett og slett satt seg ned. Jeg har trodd at jeg har måttet avlyse hele turen, men ti minutter senere - når de har fått seg en matbit - er de klare til å fortsette. Det er ikke nødvendigvis mer som skal til, sier han, og legger til:

– Pass også på at de ikke er for varme, og selvfølgelig ikke for kalde. Det er viktig å kle av seg underveis på turen. Jeg trives ikke med tre lag ull i oppoverbakke, og det gjør ikke barn heller.

Et annet triks for å motivere barna er å gjemme gjenstander lenger frem på stien, som en lue eller en liten bamse, og la barna lete.

– Man kan også lage små konkurranser underveis, som å gjette hvor mange skritt det er til det store treet på toppen av bakken, eller en skattejakt der premien er en sjokolade som er gjemt i en varde. Det handler i bunn og grunn om å skifte fokus fra den lange bakken til noe som er morsomt.

Les ogsåTelttur med barna: Datteren var fire uker første gang hun overnattet ute

Kom deg ned på barnas nivå

En «feil» mange voksne gjør når de drar med seg barna på tur, er ifølge Pedersen at de ikke går tur på barnas premisser.

– Kom deg ned på alle fire, og undre deg litt sammen med barna. Ta opp steiner og lukt på blader. Det er også spennende for barna om du forteller om ting dere ser og lager små eventyr om insektene og dyrene dere passerer underveis, sier han, og fortsetter:

– Ta også masse bilder underveis, som dere kan se på sammen på sengekanten i ettertid, og mimre fra turen. Det kan danne grunnlaget og motivere for neste tur.

Sist men ikke minst mener firebarnsfaren at trygghet er en forutsetning for en vellykket tur.

– Vær skodd for uhell. Ha med førstehjelpsutstyr i sekken og vit hvor dere går. Trygge voksne gir trygge og glade barn på tur.  

Få med degMaria Skappel lar barna være med på oppussingen