Som mamma til Kaia (8), Jacob (16) og Axel (18) kan Camilla Reimers utvilsomt kalle seg en barnebursdagsekspert - med hele 42 bursdager på CV-en.

– I tillegg er jeg er litt arvelig belastet, ettersom jeg hadde en mor som skrev bok om barnebursdag da hun ikke fant noen tips til hva hun kunne finne på for brødrene mine, forteller Camilla til Familieliv.

Boken «Vi lager barneselskap – for barn fra 2 til 14 år» er skrevet av Kari Løkholm og Sissel Hofgaard Swensen, og ble gitt ut på 1970-tallet. Den skal ha mye av æren for å ha inspirert Camilla til å starte sitt eget nettsted med bursdagsinspirasjon - Burdagsjentene

Ideen fikk hun da hun tok seg i å selv søke etter inspirasjon og ideer til bursdagsselskapene til sine egne barn.

– Bursdag er en viktig del av barnekulturen, og skal være overkommelig for alle. Jeg brenner for at voksne skal være til stede og være delaktig, i stedet for å bruke masse tid på å bake en kake. Internett florerer av bilder av barn i hvite kjoler som spiser hvite kaker og muffins, men det er jo ikke sånn verden er, mener hun.

Få med deg: Tips til leker og aktiviteter i barnebursdagen - for alle aldre!

INVOLVER BARNA: Camilla mener det er viktig å inkludere barna i planleggingen og forberedelsene til bursdagen, da de gjerne har store forventninger til dagen. Her sammen med datteren Kaia (8). Foto: CHARLOTTE SPETALEN

God planlegging er viktig 

Camilla mener det er viktig at bursdagsfeiringen ikke blir så fancy at andre ikke tør å følge opp – også økonomisk.

– Jeg får mange henvendelser fra folk som ønsker tips om hvordan man kan feire bursdag for 300 kroner eller på veldig liten plass, og det er absolutt mulig. Ikke gjør det så komplisert, og ikke overdriv. Pynt for eksempel bordet med ting dere har fra før, som såpebobler og Lego, tipser hun.

Nøkkelen til en vellykket barnebursdag er ifølge henne god planlegging og tilstedeværelse.

– Ta med barna på planleggingen. Barn har gjerne veldig store forventninger til bursdagen sin, og det kan være så ekle ting som at de vil ha muffins med en seigmann på eller at de vil leke «bjørnen sover» som er med på å bestemme om dagen blir vellykket eller ikke.

Selv fikk Camilla lære denne leksen «the hard way».

– Jeg laget pølsebod til en av guttene mine, og hadde ordnet så alle barna fikk penger de skulle handle for, men så likte ikke sønnen min pølser, forteller hun lattermildt.  

Se også: Temabursdager tar av - her er tipsene

SPENTE: Venninnene Julie Steen og Kaia Reimers forbereder bursdagsfeiring. Foto: CAMILLA REIMERS

Camillas bursdagstips

* Involver bursdagsbarnet i planleggingen.

* Bak kaken kvelden før, slik at du ikke står på kjøkkenet når gjestene kommer. Noen barn er sjenerte og vil kanskje ikke være i bursdag, mens andre er bråkete. Uansett bør du være med å ta i mot gjestene når de kommer.

* Dekk bordet og blås opp ballonger dagen før selskapet, så har du en ting mindre å tenke på.

* Be om hjelp. Det er ikke flaut å spørre naboen eller besteforeldre om hjelp til å være til stede under selskapet. Det er ikke bare enkelt å gå fra resten av selskapet hvis et av barna må på do, og sannsynligvis blir naboen glad, for da kan han eller hun be om hjelp neste gang. 

* En barnebursdag bør være økonomisk overkommelig, både å arrangere og å delta i.

­* Lag en bursdagskasse. Gjør som med julepynten – spar på bursdagseffekter som ballonger, lys, servietter og papptallerkener i en kasse. Det kommer ofte i store beholdninger du ikke får brukt opp, og det er mye som kan brukes på nytt.

* Vær kreativ uten å overdrive. Internett flommer over av bilder av de fineste kakene. Dropp det. Lag heller noe enkelt, fokuser på barna og vær til stede!

* Velg leker som passer til aldersgruppen. Les mer om tips til bursdagsleker og aktiviteter her!

Les også: Får aldri «vanlig» godteri av mamma