95 prosent av nybakte mødre i Norge begynner å amme, ifølge Folkehelseinstituttet. 

Helsedirektoratet anbefaler at spedbarn får morsmelk som eneste næring de første seks månedene, men at man kan introdusere annen mat etter fylte fire måneder dersom det er behov for det. 

Studier viser imidlertid at kun 17 prosent av mødrene fullammer barna sine når barnet er et halvt år gammelt.

– Det er flere grunner til at noen kvinner opplever vanskeligheter med amming, sier privatpraktiserende jordmor Linda Tjellaug til Familieliv.

Hun forteller at en av årsakene kan være flate og innovervendte brystvorter. Silikon som tar mye av plassen til melkekjertlene kan også gjøre ammingen utfordrende, forklarer hun. 

Les også: Ammingen gjorde at Kristine følte seg mislykket som mor

Mange nybakte mødre blir overrasket 

Jordmor Tonje Wessel Rummelhoff driver nettstedet «En god fødsel» og nevner flere årsaker.

– Mye avhenger av barnet, og det er store forskjeller på barnets munn og sugevillighet. Mange blir dessuten plaget med såre brystvorter og melkespreng. I tillegg er det nok en del uvitenhet blant nybakte mødre, og flere får sjokk når de oppdager hvor krevende amming kan være, og hvor mye tid det tar. 

Det er imidlertid liten tvil om at morsmelk er sunt for den lille, og årsakene er mange.

– Morsmelk er full av immunstoffer som beskytter barnet mot infeksjoner forårsaket av bakterier og virus, og inneholder i tillegg viktig fett og hormoner som er bra for veksten. Barn som blir ammet er dessuten mindre utsatt for diaré, bronkitt, urinveisinfeksjon, diabetes, allergier, astma og hjernehinnebetennelse, forteller Tjellaug.

Få med degSlet med å få barn: Advarer andre mot å vente for lenge

HOLD UT: Amming kan koste blod og smerte, men er verdt det, mener jordmor Linda Tjellaug.  Foto: PRIVAT

Føler press

En fersk, norsk undersøkelse fra Nasjonalt kompetansesenter for amming, viser at 14 prosent av norske mødre føler et generelt press om å amme barnet sitt. 

Wessel Rummelhoff føler med kvinner som sliter med ammingen.

– Det er ikke så lett å forberede seg på hvordan det skal bli før man blir mor, og når man først er i gang er det så lite som skal til før det føles uovervinnelig. Alle emosjonelle sluser er åpne, og ansvar og oppgaver går i ett, sier jordmoren.

Les merNavnene du ikke får gi barna dine

Hun mener det er viktig å søke hjelp i en tidlig fase.

– Det er gode hjelpere på barsel, helsestasjonen, ammepoliklinikker og på Ammehjelpen.no.

Også Tjellaug møter kvinner som føler at det er et nederlag å ikke få til ammingen. Hun har flere råd å gi til nybakte mødre som sliter med å gi barnet morsmelk. 

– Skap rolige og trygge omgivelser. Legg ungen til brystet, ta det helt med ro og ikke stress deg selv eller barnet. Det kan koste både blod og smerte, men nærheten man får til barnet gjør at det likevel er verdt det, mener hun. 

– Det finnes så mange individuelle forskjeller når det gjelder amming. Ta utgangspunkt i at alt er normalt, tilføyer Tjellaug. 

Så du denne? Dette bør du gjøre dersom babyen gulper mye

Oppfordrer til å holde ut

Gjennom femten år som jordmor har Tjellaug møtt mange kvinner som mener at det er umulig for dem å amme. Det er imidlertid en påstand som sjelden stemmer, mener hun.

– De aller fleste har melk, men noen kvinner må jobbe mer for det enn andre, og man må være villig til å gjøre innsatsen det krever. Alle kan pumpe og gi melk på flaske. Ved å holde barnet inntil brystet og ha blikkontakt, får man den samme nærheten som ved vanlig amming, sier Tjellaug, og fortsetter: 

– Prøv å amme de seks ukene spedbarnsperioden varer, og ring gjerne en ammeveileder eller en jordmor for å få hjelp hjemme. Etter de første ukene løser de aller fleste problemene seg, så ikke gi opp, råder Tjellaug. 

Hun understreker likevel at det er én ting som er viktigere enn morsmelk, og det er mor-barn-kontakten. 

– Hvis strevet med å amme rett og slett går utover morskjærligheten og livskvaliteten, skal man kaste inn håndkleet. Morsmelk er det beste alternativet - men ikke hvis mor går til grunne både fysisk og psykisk, sier Tjellaug.

Hun legger til: 

– Et måltid morsmelk om dagen er bedre enn ingen morsmelk, og det går an å supplere med morsmelkerstatning. Det finnes mange løsninger, og ingen av dem gjør deg til en dårligere mor.

Fikk du med deg denneJordmor: – Vi sykeliggjør graviditet altfor mye