– Du bør ikke ta med ungene ut på en treningsøkt uten å tilrettelegge treningen. Barn har ikke godt av å løpe mange kilometer med fokus på trening, de burde heller ha fokus på lek, og at det er morsomt å holde seg i aktivitet, sier idrettspsykolog ved Olympiatoppen, Nicolas Lemyre. 

Varigheten av treningsøkten må også tilpasses barnas modenhet og utholdenhet. 

– En tidsramme på mellom 20 minutter og en time bør være nok, mener Lemyre. 

Han understreker at alle barn utvikler seg i eget tempo, både med tanke på fysisk modenhet og interesse for trening. Derfor er det vanskelig med eksakte aldersgrenser.

Les ogsåStartet treningen med sønnen da han var fem år 

–  Det er likevel greit å sette en grense ved åtte år om du skal ha med deg barna på trening, uavhengig av om det er kondisjon eller styrke. De fleste barn under den alderen er for unge til å drive målrettet trening, sier Lemyre.

Dette henger sammen med modenhetsnivå, forklarer han.

– Det er først rundt åtte års-alderen at barnet er mentalt modent nok til å kunne holde fokuset over lengre perioder, sette seg i inn i regler, eller forstå hvorfor man gjennomfører treningen. 

LES OGSÅStadig yngre barn starter med idrett

Dropp styrketreningen

For barnepedagog Elisabet Nordahl er det aller viktigste at barna selv synes det er morsomt å være med. 

– Det handler enkelt og greit om holdninger til kropp og helse, og hva du formidler til barna. Om den yngste i huset spør om å få være med på løpetur fordi det er stas å løpe med mor og far, er det bare fint. Da er aktiviteten preget av lek og moro, og ikke et krav eller en plikt som må gjennomføres. Det mener jeg er helt greit, sier Nordahl. 

Les også: Skal du gi barna kosttilskudd?

Styrketrening og barn synes hun derimot ikke hører sammen.

– Barn på treningsstudioet ser bare rart og unaturlig ut. Det er unødvendig for barn å trene med vekter. La dem heller bruke naturen til å heise seg opp i trær og trene naturlig på egenhånd. Introduser heller treningsstudioet som alternativ hvis de fortsatt er interessert i trening som tenåringer. Barn har ingenting i treningsstudioet å gjøre, mener Nordahl.

Nicolas Lemyre mener at det ikke er noe i veien for at barn over åtte år trener styrketrening, så lenge det gjøres på riktig måte, og med egen kroppsvekt i stedet for vekter.

– Man skal unngå styrketrening med faste repetisjoner og bruk av ytre belastninger. Fokuser heller på varierte øvelser som trener motorikken i hele kroppen og ikke enkelte muskelgrupper, sier han.

La barna bestemme selv

Både Nordahl og Lemyre er enige i at det viktigste man kan gjøre for å tilrettelegge treningen for barna er å la dem styre mest mulig selv.

– Om barnet blir slitent på løpeturen, er det ikke noe poeng i å presse dem til å løpe videre. Senk heller tempoet og gå den siste biten, slik at aktiviteten fortsetter å være lystbetont for barnet, anbefaler Lemyre.

Les også: Ekspert: Barn og unge trenger ikke proteintilskudd selv om de trener mye

– Det er morsommere for barn om de får lov til å styre treningen selv, i stedet for å følge de voksnes opplegg. Det er viktig å bevare gleden i treningen, og den har en tendens til å bli borte om man følger for faste rammer. Barn bør ikke ha fokus på å bygge muskler, mener Nordahl.

Samholdet 

De to ekspertene er enige om at det viktigste er å fokusere på en aktiv livsstil.

– Om du drar barnet ofte ut i fysiske situasjoner de mistrives i, er sjansen stor for at de slutter med treningen med en gang de kommer i tenårene. Da kan alt arbeidet du har lagt ned for å gi dem sunne vaner allerede i barndomsårene faktisk virke mot sin hensikt, sier Lemyre.

Har du lest denneLege om kroppspress: Ikke uvanlig å høre syvåringer snakke om sixpack

Det mest positive som kommer ut av å trene med barnet er neppe den fysiske gevinsten, men heller samholdet med foreldrene og følelsen av å få være med på en eksklusiv voksenaktivitet, mener han. Han får støtte av Elisabet Nordahl.

– Føl dere frem og finn det dere liker å holde på med sammen. Det å løpe sammen med barna kan jo være en fin anledning til å prate sammen og bli bedre kjent med hverandre. Om man finner roen og samholdet kan man jo nesten gjøre hva som helst sammen med barna sine, sier Nordahl.