– Honning skal ikke gis til barn under ett år, for å unngå fare for å utvikle den alvorlige sykdommen spedbarnsbotulisme. Det er også lurt å vente med å gi babyen kumelk som drikke frem til barnet har fylt ett år. Litt melk i matlagingen er greit fra ca 10 måneder, men frem til barnet blir ett år bør de drikke morsmelk eller morsmelkerstatning for å sikre inntaket av alle vitaminer og mineraler, forteller Kristine Kårstad Skjøthaug - som har en master i ernæring.

Hun legger til at foreldre også bør unngå sukker og salt i maten som gis til de minste. I verste fall kan salt være helsefarlig for de små kroppene. Årsaken er at spedbarn har begrenset evne til å skille ut overflødig salt fra kroppen, og dermed tåler mindre enn voksne. 

Har du lest denne? Ernæringsfysiolog: Flere fordeler med å lage hjemmelaget barnemat 

IKKE SALT: Kristine Kårstad Skjøthaug forteller at det er enkelte matvarer man må være forsiktig med når barna er små.  Foto: PRIVAT 

Smaksbombe

– Spedbarn trenger kun minimale mengder salt, og får akkurat passe mengde fra morsmelk og morsmelkerstatning. Derfor er det helt unødvendig å tilsette salt i barnemat. Dessuten er ikke spedbarn vant til å ha salt i maten, slik voksne er. Vi har lett for å tenke at de har samme smaksløker som oss, men den middagen du synes er kjedelig og mangler salt, kan være en smaksbombe for babyganene, sier ernæringseksperten.

Har du sett denne saken? Denne familien måtte legge om livsstilen for å unngå diabetes.

Ernæringsfysiolog Charlotte Lund Abrahamsen råder foreldre til prøve seg frem når det gjelder syrlig og sterk mat. 

– Syrlige råvarer, som for eksempel sitrus, kan gi en allergisk reaksjon hos noen barn. Kroppene deres er ennå ikke ferdigutviklet, så det er viktig å være forsiktig med både syrlig og sterk mat. Rå mat anbefales heller ikke. Pass på at alt du serverer til de minste er gjennomstekt og gjennomkokt, sier hun. 

Vet du detteHvor mye godteri bør du gi barna?