– Påstander om at man ikke kan trene under graviditet er veldig feilslått - vi sykeliggjør graviditet altfor mye. I utgangspunktet er det ikke noe problem å trene helt frem til fødsel, og for de som er friske og har trent tidligere, finnes det nesten ingen begrensninger, sier jordmor Linda Tjellaug til Familieliv.

Hun mener det er sunt for alle gravide å trene, men anbefaler kvinner som er dårlig trent fra før om å ta det rolig i begynnelsen.

Har du lest denne? Gravid i syvende måned: Trener fire økter i uken 

– Når man er gravid, får kroppen mer av et hormon som kalles relaksin. Det gjør at leddfestene og leddbåndene blir slakkere og mykere fordi bekkenet skal utvide seg. Får man vondt under trening skal man derfor ta det med ro. Da kan det nemlig være relaksinet som sier ifra. Er man godt trent fra før, er det imidlertid lite sannsynlig at du kjenner noe til relaksin, forklarer Tjellaug.

SYV MÅNEDER PÅ VEI: Hvis formen holder seg ønsker Pernille Killingmoe Christensen å trene helt frem til fødselen.  Foto: ROBERT EIK

Trening kan gi lettere fødsel

Ekspertene som Familieliv har snakket med mener det finnes en rekke fordeler ved å trene med barn i magen. 

– Regelmessig fysisk aktivitet bedrer blodsirkulasjonen i kroppen, og gjør at man reduserer risikoen for stor vektøkning, svangerskapsdiabetes og er antakelig også viktig for å forebygge  svangerskapsforgiftning. Spesifikk styrketrening av bekkenbunnsmusklene både forebygger og behandler urinlekkasje, og innøving av kroppsbevissthet og god løfte- og forflytningsteknikk kan motvirke rygg- og bekkensmerter, forklarer Rektor og professor ved Norges idrettshøgskole, Kari Bø,

– Ved å trene øker man muskelmassen som igjen gir mer oksygen til musklene og livmor. Økt blodgjennomstrømming i kroppen til mor gir økt blodgjennomstrømming til fosteret gjennom livmor, sier Tjellaug.

Større muskelmasse og utholdenhet er i tillegg en stor fordel under selve fødselen, mener jordmoren. 

– Under en normal fødsel, som varer mellom 12 og 18 timer, bruker man like mye energi som ved å løpe maraton. Det sier seg selv at det da er en enorm fordel å være godt trent, og at de som ikke har trent, får det ekstra tungt. Kvinner som trener skiller dessuten ut mye endorfiner som fungerer som smertelindring i seg selv – og det er jo absolutt positivt under en fødsel, sier Tjellaug.

Hun mener det aller viktigste ved treningen er at mor skal føle seg vel. 

– Hvis treningen gir mor velvære, skaper det velvære hos fosteret. Har mor det bra fysisk og psykisk, får også barnet det bra. 

Har du lest denne? Slik trener du trygt gjennom graviditeten - trimester for trimester

Vær oppmerksom på kynnere

Trening i seg selv kan ikke føre til abort, men kan være med på å sette i gang en abortprosess som også ville skjedd uten trening, forteller jordmoren.

– Gjør man øvelser som gir menstruasjonssmerter tidlig i svangerskapet, kan det være et tegn på en truende abort. 

Vær også ekstra oppmerksom på kynnere, råder jordmoren.

– Får man kraftige kynnere, skal man slutte å trene og ta det med ro. Det er ikke farlig, men får man det tidlig i svangerskapet er det et tegn på at livmor er aktiv. Det skal den helst ikke være, og det kan være et tegn på prematur fødsel, sier Tjellaug.

Les også: Kan jeg...når jeg er gravid?

– All trening skal i prinsippet føles behagelig, og man skal ikke føle smerte i rygg og bekken, eller få en nedtrykksfølelse mot bekkenbunnen, sier Bø.

Hun mener det er enkelte aktiviteter man skal holde seg helt unna som gravid.

– Man skal være forsiktig med overoppheting og trening i varmt vær de første 8 til 12 ukene av graviditeten. Jeg anbefaler heller ikke høyintensiv trening, dykking eller hard trening i høyder over 2000 meter, sier professoren.

Få med degOverlege i fødselshjelp punkterer «skremselspropaganda» for gravide

SPREK: Pernille forsøker å trene fire ganger i uken - to intesive økter med intervall- eller styrketrening og to roligere økter bestående av alt fra yoga til uttøying.  Foto: ROBERT EIK

Lev mest mulig som normalt

Det er klare beviser for at styrketrening av bekkenbunnmuskulaturen er svært fordelaktig for gravide, forteller Bø, og anbefaler 8-12 sammentrekninger tre ganger daglig – gjerne hver dag. Øvelsen gjøres på samme måte som når man stanser dryppingen på slutten av en vannlatning, forklarer hun. 

– Videre anbefaler jeg styrketrening av armer, sete og lår. Ulike former for knebøy  er effektive øvelser for å styrke sete- og lårmuskler og for å få inn gunstig arbeids- og løfteteknikk. Knebøy med bøy i hofteleddene er også en god øvelse, men når det gjelder ryggen bør man også legge særlig vekt på musklene mellom skulderbladene for å motvirke dårlig kroppsholdning og slitenhetsfølelse på grunn av økt vekt på brystene.

Professoren sier det finnes lite dokumentasjon på hvilken effekt magetrening har under graviditet.

Stor spesial: Drømmen om barn

– Vi vet lite om hvorvidt det er mulig å få noe særlig effekt av magemuskeltrening når mager vokser, og vi vet heller ikke hvilke øvelser som i tilfelle er de mest effektive for å få «flat mage» igjen etter fødsel, sier Bø.

De to ekspertene anbefaler alle kvinner å leve mest mulig som normalt om man har et ukomplisert svangerskap, men samtidig ta hensyn til kroppens endringer.

– Det er en jobb å gå gravid, og man skal følge med på kroppen og dens signaler. Det aller viktigste er å holde seg unna alkohol og tobakk, avslutter Tjellaug.