– Noen apper har til hensikt å trene ordforråd, gjennom språklige aktiviteter og kategorisering. Andre apper er ment som ren underholdning, men da lærer barnet uansett teknologien og det å navigere i appen, som jeg mener er allmenndannende i seg selv, sier hun til Familieliv. 

Sandvik, som til vanlig forsker på språk hos barn, mener imidlertid det kan være verdt å investere noen kroner i de beste appene, i stedet for å la seg friste av alle gratistilbudene.

– Du får absolutt det du betaler for, sier hun.

Les ogsåHekta på nettbrett og mobil: Hvor mye tid burde barna bruke foran skjermen?

SPRÅKPROFESSOR: Margareth Sandvik ved HiOA har forsket på hvordan barn lærer språk gjennom ulike apper.  Foto: ELENA TKACHENKO

Fornuftig og underholdende 

Å navigere seg frem til hva som er det beste for ditt barn kan uansett være vanskelig.

– Foreldre vil gjerne vite at appen er trygg, god og fornuftig hvis de skal kjøpe den, men det er ikke alltid barna synes appen med de beste pedagogiske intensjonene er like interessant. Barn vil gjerne at det skje noe, forteller Sandvik.

Sandvik presiserer også at alle barn er forskjellige, og at de derfor også er interessert i helt ulike ting. En app kan være lærerik for ett barn, men uinteressant for et annet. Professoren har selv forsket på bruk av apper til læring hos barn, og har sett mange apper i bruk i barnehage og i ulike fritidssettinger. Hun forteller at det er stor forskjell på hva barna velger og hva de holder på med i en lenger periode.

Så du denne? Slik påvirker frokosten barnas prestasjon på skolen

Sandvik har også vært med på å utvikle sine egne språkapper, «Troll-i-ord».

– «Troll-i-ord» består av fem eventyr oversatt til 32 ulike språk, fordelt på fem apper. Tanken er at appen skal brukes som en del av integrering og språklæring, der hjem og barnehage kan få fortellinger på barnas eget språk, og deretter høre den samme fortellingen på norsk etterpå, forklarer hun. 

Les mer: Lærerne advarer: Foreldres mobilbruk kan skade barnets evne til å føre en samtale

1. «Pettson’s Invention»

Av apper med mye innhold vil Sandvik anbefale denne som en av de aller beste.

– Appen er svensk og bygger på bøkene om «Gubben og katten». Her får du visuell kreativitet, fin musikk og mye innhold. Barnet blir ofte besatt av å løse problemet og få maskineriet til å virke. Appen har ulike vanskelighetsgrader, og går ut på at du skal lage diverse merkelige innretninger, og være litt «Reodor Felgen». En av oppgavene er for eksempel å lage en bløtkakepyntemaskin, forklarer hun, og fortsetter:

– Jeg liker denne appen veldig godt, og skulle jeg kjøpt to apper, ville jeg helt klart valgt denne som en av dem. Barnet lærer å bli problemløsningsorientert og se løsninger. Den passer ikke for de aller minste, men for barn fra fire år og oppover. 

Få med deg: Barnepsykolog: Mobilen stjeler helt klart noe av barnets IQ

2. «Book Creator»

Lag din egen minnebok fra familieferien.

– Dette er en app hvor du lager bøker, og hvor du på en utrolig enkel måte kan tegne, dekorere, leke med fonter og synge inn side for side, med litt veiledning. Appen er på engelsk, men den er nærmest selvinstruerende, og barna skjønner hva de skal gjøre. Appen fungerer som et verktøy, der barna skaper innholdet selv, og de voksne kan oppfordre dem til å lage flotte minnebøker eller feriebøker. Det er også enkelt å sette inn bilder og videosnutter som allerede ligger lagret på nettbrettet. Denne appen egner seg for alle aldersgrupper fordi den er så lett å bruke, og den er en av de mest pedagogiske appene jeg kan tenke meg, sier Sandvik, og forteller at appen benyttes i flere barnehager. 

3. «Sound Touch Lite»

Språklæring for de yngste.

– Denne populære appen passer for de aller minste barna, og krever bare grovmotorikk. Barna kan bla i bilder av dyr og høre på dyrelydene. 

Lest denneRådene du bør følge når barna skal få nettbrett eller mobil. 

4. «Se og si» 

Gyldendal Norsk Forlags interaktive pekebok.

– Her får du veldig fine illustrasjoner basert på den kjente barneboken til forfatter og illustratør Kari Grossmann, digitalisert til en app. Min erfaring er at barna kan holde på lenge med den, og det er mye språklæringspotensial i den. 

5. «Toca Boca»-serien 

Velg og vrak blant 32 ulike apper i Toca Boca-universet.

– Her finnes det mange forskjellige ting du kan gjøre, som å gå i butikken og kjøpe ting, og betale i kassa, bygge ting eller gå til frisøren for å stelle håret. Appene har mange ulike temaer, men ikke så mye innhold, og er mer orienterende. 

Så du denne sakenLege: Alle smarttelefonen bør ha «sovemodus»

6. «Garmanns sommer» 

Animert lydbok lest inn av Frøydis Armand.

– Dette er en digital versjon av Stian Holes prisbelønte barnebok «Garmanns sommer», med utrolige illustrasjoner. Nydelige, små animasjoner med bevegelse gjør at den skiller seg fra den originale boken, i tillegg til Frøydis Armands varme og innbydende fortellerstemme. Denne holder høy kvalitet, og er en typisk bok som barna blir hektet på. Den passer for de eldste barna i barnehagen eller for de som nettopp har begynt på skolen. 

7. «Mummi – Hvordan gikk det?»

Boken om Mummitrollet, Mymlen og Lille My utgitt av Aschehoug Forlag.

– Den digitale boken om Mummi-universet har virkelig utnyttet de teknologiske mulighetene til nettbrettet. Her kan du ta på og flytte på ting underveis, eller bevege nettbrettet slik at steinene på stranden eller eplene på bakken ruller. Illustrasjonene er fantastiske, og forfatter Tove Jansson er elsket av de fleste norsklærere. 

Sliter du med å legge ungeneGitte brukte flere timer på å få barna i søvn

8. «Kubbe lager skyggeteater» og «Kubbe rydder opp»

Barneboken om «Kubbe», av forfatter og illustratør Åshild Kanstad Johnsen, er utviklet spesifikt for det digitale, og utgitt av Gyldendal Norsk Forlag. 

– Denne appen inneholder sorteringsoppgaver som har med språk og kategorisering å gjøre. Jeg vil si at det er både spennende og morsomt med lille Kubbe, og appen passer for tre- og fireåringer. Det er imidlertid viktig å huske at barn ikke er forutsigbare og utvikler seg forskjellig, og at de er interessert i helt ulike ting, så alt passer ikke for alle, sier Sandvik.

9. «GoSkyWatch Planetarium»

Studer stjernehimmelen med iPaden som teleskop. 

 – Denne appen passer for litt større barn, men også for hele familien. Du tar med deg en iPad ut når det er mørkt og ser stjernebildet rett over deg. Det er kjempetøft! 

Lest denneDenne familien prøver å kutte ned på skjermbruken til barna 

10. «Puppet pals»

Et interaktivt dukketeater som trimmer barnas kreativitet.

– Dette er en eventyrapp, hvor barna lager eventyr av elementer som ligger i appen fra før. I tillegg kan de skape og legge inn egne karakterer ved å ta bilder av kosedyret sitt eller seg selv. Deretter kan de lese inn og filme eventyret de har laget. Appen krever at en voksen hjelper til, men man kan lage veldig artige ting, og barna lar seg ofte engasjere. Den brukes til pedagogisk læring i mange barnehager. 

11. «Vinter i Blåfjell» 

Interaktiv adventskalender. 

– Blåfjell-appen er veldig god. Julekalenderen har masse aktiviteter - noen av dem rene spilleaktiviteter - ved siden av at barna åpner luker og får lest opp ting. Dette er kvalitet, og jeg hadde ikke nølt med å kjøpe den. 

Vet du hva som skal til? Slik lærer du barne 1000 ord ekstra

12. «DragonBox Numbers»

Grunnleggende kunnskap om tall og matematikk. Passer for barn som nettopp har begynt på skolen, men også førskolebarn lar seg fascinere og kan godt mestre den.

– Dette er en matteapp, med veldig fine illustrasjoner. Den har norsk tekst, og kan blant annet lære barna litt om sortering og mengdeforståelse. 

Kombinert matematikk og gymnastikk? Fysisk aktivitet i mattetimen ga bedre resultater