Otto Robsahm har møtt mange fortvilte par med stagnerte oppussingsprosjekter gjennom TV-programmet «Sinnasnekker’n» på TVNorge. Han forteller at problemene ofte bunner i at alt blir en konkurranse der hver part på død og liv skal vinne. 

– Folk er klin, hakkende gærne! Det virker nesten som om de ikke engang prøver å ha respekt for hverandre – at de bare er ute etter å lage mest mulig bråk. Folk må begynne å være mer hyggelig med hverandre, sier han til Familieliv.

Få også med deg: Maria Skappel lar barna være med på oppussingen.

Dropp fokuset på likestilling 

Han mener utgangspunktet for å komme seg helskinnet gjennom oppussingen og unngå konflikter må være at man er ærlige med hverandre hele veien.

– Problemene oppstår ofte når den ene hele tiden må innrette seg etter den andre. Vær heller ærlig med hverandre om hva dere vil ha og hva som må gjøres, og finn en middelvei.

Sett denne? Familie fikk orden i kaoset

Robsahm mener man også med hell kan operere etter kjønnsroller, men presiserer at det er viktig at begge parter bidrar på sin måte.

– Gutta skal ofte blande seg inn og mene noe om hvilke gardiner og hva slags interiør man skal ha, når det er noe kona eller samboeren er veldig interessert i, og noe han egentlig ikke bryr seg nevneverdig om. Samtidig skal jentene gjerne mene noe om riving. Det blir helt skivebom, etter min mening. La hver av partene gjøre det de er gode på, i stedet for å krangle bare for å krangle.

Les mer: Med disse sparetipsene kommer du deg gjennom de trangeste månedene

Husk at dere jobber for det samme

Skal du bevare husfreden mens du enten renoverer huset eller gyver løs på mindre prosjekter, må du droppe fokuset på hvem som gjør mest, mener «sinnasnekker’n».

– Slutt å telle timer. Det er ikke sånn at hvis den ene gjør tre ting må den andre gjøre tre ting. Ikke lag alt til en stor konkurranse – dere er på lag. Ja, vel, så gjør den ene parten mer enn den andre. Hva så? Må det være så likt hele tiden, spør han, og fortsetter:

– Folk må rett og slett ta seg sammen og huske at det man gjør er for felles beste, ikke for at den ene skal ha mer kred enn den andre.

Fikk du med deg? Ekspert om nye forhold: Slik setter dere felles grenser for «mine» og «dine» barn

Dette rådet bør du følge

Mange vil nok kjenne seg igjen i følelsen av å være den som hele tiden må dra lasset, mens den andre parten virker uinteressert og lite motivert. Det er ikke noe unikt, skal vi tro Snekker-Otto.

– Problemet er ofte at den ene har ideene og krever mye, mens den andre må utføre det. Til slutt gidder du ikke mer, og hver gang dere prøver å snakke om det blir det krig. Ofte blir det rett og slett ganske barnslig. Du kan faktisk ikke la barna bo på et rom uten isolasjon og dør fordi dere ikke klarer å samarbeide.

TV-snekkeren har et stalltips han alltid deler med familiene han møter, som han mener er oppskriften du bør følge hvis du har mål om å komme i havn.

– Alle kan, hvis de bare har lyst. Gjør litt og litt, så vil hele huset være ferdig på kort tid. Hold på i to-tre uker, ta fri i to uker, hold på i to-tre uker til og ta fri igjen i to nye uker. Da blir du ikke lei og vil isteden begynne å glede deg til å komme i gang igjen.

Les ogsåSå mye ansvar kan du gi barna