Januar, februar og mars er tunge måneder for mange barnefamilier. En rekke store regninger skal betales, og utgiftspostene kommer ofte overraskende på mange, selv om de alltid melder sin ankomst på denne tiden av året. 

Familieliv ba forbrukerøkonom Silje Sandmæl om tips til hvordan en familie kommer seg gjennom det som kanskje er årets tøffeste periode økonomisk. 

Få med degDavid mistet kontrollen over økonomien: Leiligheten ble tvangssolgt 

Handlelisten

– Etter boligutgifter bruker en vanlig familie mest penger på mat. Her er det flere tusen kroner å spare i måneden bare ved å planlegge bedre. Gå gjennom skuffer og skap og lag en ordentlig handleliste. Jeg går selv i butikken én gang i uken, og vi er en familie på fem. I tillegg til at du sparer penger sparer du tid, spiser sunnere og mer variert og kaster mindre mat. Sett gjerne opp en middagsplan, og involver hele familien, så alle får noe de liker. 

Les merEkspert: Denne tiden på året er den trangeste økonomisk for mange barnefamilier

EKSPERTEN: Forbrukerøkonom Silje Sandmæl. Foto: DNB

Reparer og kjøp brukt

– Det er mye fine barneklær i butikkene, men hva har man egentlig bruk for, og hvor lenge vil det vi kjøper vare før det er slitt eller for smått? Det er ikke nødvendig å kjøpe mange pene kjoler til små barn som blir liggende med brettekant i en skuff. Vær flink til å reparere ødelagte plagg. Det er ikke så dyrt å kjøpe klær i Norge, men det vil sannsynligvis gå hull i den nye buksen til 200 kroner også, og det går helt fint å lappe den gamle.  

– Brukstiden på fritidsutstyr som ski, skøyter eller sykkel er ofte kort for barn, så hvorfor ikke kjøpe det brukt? Det har også blitt trendy å arrangere byttekvelder, der man både kan bytte klær til seg selv og leker, bøker og utstyr til barna. Barna mine har aldri fått nytt fritidsutstyr, og blir like glade for brukte skøyter som de ville blitt for nye.  

Følger du disse rådeneSlik får du bedre råd i 2016

Bytt leverandør og press prisen

– Nordmenn er generelt altfor lojale til tjenestene vi bruker. Ta en gjennomgang av alle leverandørene du har på forsikring, bil og strøm, og shopp rundt etter den beste prisen. Det samme gjelder om du skal kjøpe store ting som hvitevarer eller ny sofa. Det er ingenting i veien for å prute. Jeg skjønner virkelig ikke hvorfor folk gidder å betale full pris for ting. Ring de forskjellige leverandørene, og innhent tilbud og be de matche priser. Det fungerer som en kule, og kan spare deg for mye penger.

Revurder hvilke tjenester du trenger

– Streamingtjenester, abonnementer på blader og aviser og barnas fritidsaktiviteter kan samlet bli en stor utgiftspost. Barn trenger tid til å slappe av, og trenger ikke å være med på mange aktiviteter og kurs samtidig. 

Snakk med barna om familieøkonomien

– Barna bør involveres når budsjettet skal lages, så de skjønner at ting koster, og at penger ikke er en utømmelig kilde.

Sett denneSlik kan du tankle kjøpepresset blant ungdom