– Januar, februar og mars er en tøff tid for mange familier. Strømregningen øker, man må betale årsavgiften på bilen, kommunale avgifter, NRK-lisensen og forsikringer. Ved siden av dette kommer gjerne treningsavgifter eller regningen på barnas fritidsaktiviteter, sier forbrukerøkonom Silje Sandmæl til Familieliv. 

Hun mener dette for mange kommer som lyn fra klar himmel hvert år, når man ikke har lagt det inn i et budsjett.

Ifølge forbrukerøkonomen er  det enormt viktig å være forberedt og sette av pengene til de store regningene. Hvis ikke kan starten på hvert år bli et mareritt for mange. 

Få med deg: Med disse sparetipsene kommer du deg gjennom de vanskeligste månedene

Mulig å spare 20.000 kroner - i måneden

– En gjennomsnittsfamilie med to små barn kan spare over 20.000 kroner i måneden ved å sette opp et budsjett. Jeg får alltid sterke reaksjoner når jeg sier det, fordi folk tjener ulikt, men det er basert på en gjennomsnittlig inntekt, sier Sandmæl.  

Hun mener mye handler om å få kontroll på utgiftene sine.

– En undersøkelse gjennomført av Respons analyse viser at kun én av fire nordmenn setter opp budsjett, mot syv av ti europeere. Vi er ikke så gode på å ha oversikt over hva vi bruker penger på, og du bruker kanskje flere titalls tusen kroner på småting du ikke trenger, men har lyst på, i løpet av et år.

Få med degDavid mistet kontrollen over økonomien: Leiligheten ble tvangssolgt 

De fleste av de store bankene i Norge har i dag en funksjon i nettbanken hvor man enkelt kan se hvor mye penger man bruker på konkrete ting som restaurantbesøk, taxi, klær og sko og dagligvarer. Å ta i bruk dette verktøyet er ifølge forbrukerøkonomen et fint sted å begynne.

– Det er bare et par tastetrykk unna, men likevel der vi at det er ganske få som faktisk bruker det. Ved å bruke dette til å sette opp det du mener er et fornuftig budsjett for familien, blir det enklere å prioritere riktig, og du sparer penger. Det kan fort gå litt sport i å holde seg til budsjettet når du har satt deg et mål, mener hun.

Les ogsåSlik kan du tankle kjøpepresset blant ungdom