Mange opplever å finne kjærligheten med en person som har barn fra et tidligere forhold, og flytter etter hvert sammen. Men hvordan skal man egentlig forholde seg til bonusbarn? Skal man tre inn i en foreldrerolle eller er det partneren og barnets biologiske mor eller fars ansvar og oppdra? 

– Du er nødt til å gripe tak i det. Hvis du feier det under teppet blir det problemer, sier Tone Strømøy til Familieliv.

Hun er høgskolelektor ved Høgskolen i Oslo og Akershus, og forfatter av boken «Oppdragelse mellom frihet og grenser». 

Har du fått med deg denneSyv råd til hvordan du lykkes med grensesettingen

Unngå begrepet bonusbarn

Strømøy forteller at hun har stor forståelse for at foreldre sliter med å sette grenser overfor stebarn. 

– Dette er veldig vanskelig, nettopp fordi det ikke er dine egne barn, sier hun.

Mor og stemor forteller: Slik er grensesettingen i den moderne familien

Strømøy, som selv har to barn og er stemor til to barn, forteller at hun ikke liker begrepet bonusbarn.

– Det er et ord de voksne har laget, kanskje fordi de har litt dårlig samvittighet og vil gjøre ting enklere enn det egentlig er. Det riktige og juridiske er å kalle det stebarn. Mange barn ser ikke på det som en bonus å flytte sammen med noen man kanskje ikke vil bo sammen med, og kanskje til og med dele rom med.

Så du denneSå mye ansvar kan du gi barna 

EKSPERT: Tone Strømøy, lektor ved Høgskolen i Oslo og Akershus og forfatter av boken «Oppdragelse mellom frihet og grenser». Foto: PRIVAT

– Steforeldre må også oppdra

Selv om det er utfordrende mener Strømøy at det ikke er til å unngå at steforeldre er nødt til å delta i barneoppdragelsen på lik linje med barnets biologiske mamma eller pappa.

– Det vil bli helt galt hvis de ikke skulle bry seg med stebarnet, og steforeldre må også oppdra. Alle barn trenger grenser og trygghet, og det er helt klart at det må være noen felles regler i et hjem, sier hun til Familieliv.

Lektoren og forfatteren mener dialog er nøkkelen til å få den moderne familien til å fungere.

– Før man etablerer den nye familien bør de voksne sette seg ned og snakke om disse tingene. De bør diskutere barneoppdragelse og finne ut hva de er enige og eventuelt uenige i, sier hun.

Kjenner du deg igjenEkspert om norske småbarnsforeldre: - Alle har dårlig samvittighet 

Strømøy mener det også er viktig å involvere barna, og anbefaler å samle hele familien til familieråd – gjerne i kombinasjon med fredagstacoen.

– Ha som utgangspunkt at det skal være en hyggelig stund, samtidig som det er lov å ta opp ting som er vanskelig. Barn synes det er spennende å bli tatt på alvor.

Les også: Lykkeforsker: – Trenger mer forskning på hva som gjør barn lykkelige 

Skap rom for utblåsninger

Hun mener det må være rom for å vise følelser, og kjefte litt eller si ifra om ting, både for store og små.

– Å snakke med barnet er fasitsvaret. Hvis ikke man gjør det, blir de gående rundt som tikkende bomber. Hvilke grenser man bør sette varierer fra familie til familie, fordi vi er forskjellige, men det kan være lurt å ha noen absolutte grenser – som at man ikke for lov til å slå eller at man ikke skal gå ned til vannet alene, sier hun.

Strømøy forteller at hun selv merket hvor vanskelig det kan være å bry seg med andres barn, og mener det er helt legitimt å gi beskjed dersom både barn og stebarn tøyer strikken for langt.

– Jeg synes det er mye enklere å si ifra til min egen datter enn det er å si ifra om ting til stedatteren min, sier hun, og fortsetter:

– Barn tar ikke skade av at foreldrene har noen utblåsninger, så lenge det ikke blir et mønster.   

Har du følt på detteTi vanlige bekymringer for kommende pappaer