Den nye forskningen konkluderer med at bruk av antibiotika hos små barn kan påvirke de naturlige mikroorganismene i tarmene, som igjen kan øke risikoen for å utvikle astma eller bli overvektig senere, skriver The Guardian.  

Studien er gjennomført på 236 barn, i alderen to til syv år. Forskerne mener å kunne påvise at antibiotika, som er det vanligste medikamentet for barn i den vestlige verden, kan gjøre utslag på både immunforsvaret og forbrenningen til barn. 

Les også: Studie: Mors alder kan påvirke barnet 

Kan ha varig virkning 

«Blant barna som fikk makrolider (en gruppe antibiotika) tidlig i livet finner vi en sammenheng mellom livslang bruk av antibiotika og kroppsmasseindeks (BMI), samt økt sjanse for å utvikle astma. Det tyder på at bruk av makrolider kan endre bakteriefloraen hos spedbarn, som igjen kan gjøre dem predisponert for vektøkning og astma senere i barndommen», heter det i studien, som først ble publisert i Nature Communications

Fikk du med deg? Ny forskning: Slik påvirker frokosten barnas prestasjon på skolen

Ifølge forskerne viste barna som hadde gått på tunge antibiotikakurer tidlig i livet, men ikke de siste to årene, de samme resultatene som barn som hadde fått litt antibiotika hele livet. 

«Disse resultatene tyder på at selv forbigående forstyrrelser av bakteriefloraen tidlig i livet kan ha varige virkninger på immunforsvaret og den metabolske helsen til barnet», konkluderer studien. 

Har du lest denneHvordan fortelle barna om alvorlig sykdom?