Det er ingen tvil om at vi forsyner oss godt av den tradisjonsrike maten som blir sendt rundt bordet i julehøytiden. Vi fyller på med ribbe, pølser, poteter og saus. Men opplever du at tallerkenen ofte blir full før du får tak i fatet med grønnsaker?  

Da er du ikke alene, mener Astrid Bjerke, prosjektleder i Framtiden i våre hender. Hun forteller at det er vanlig å ta mest av det første fatet som blir sendt rundt, for så å fylle på til tallerkenen er full.

Sett denne? Nordmenn splittet om å drikke foran barna  

– Kjøttet blir nesten alltid sendt rundt bordet først. Ønsker man å være litt miljøbevisst i julen, kan man derfor snu om på rekkefølgen. Server kjøttet til slutt under middagen, sier hun.

Hva gjør du og din familie for å tenke miljøbevisst i julen? Har dere noen smarte triks som sparer penger og miljø? Del dine tips med VG Familieliv!

LES OGSÅ: Seks av ti handler julegaver på nett - så mye bruker vi 

Send kjøttet sist!

Med en omvendt rekkefølge kommer grønnsakene først, etterfulgt av poteter, saus og kjøtt. På den måten er det mindre plass til kjøttet og mer plass til tilbehøret. 

– En stor utfordring i Norge er at vi må redusere kjøttforbruket. Tenk kjøtt som luksus og tilbehør, og fyll heller på med grønnsaker og lignende.

Tenk alternativt 

Hvis du vil minske kjøttforbruket, kan det også være en ide å tenke alternativt, mener Bjerke. For eksempel ved å blande farsen til kjøttkakene med grønnsaker som sopp. 

– Slik kan du drøye deigen og samtidig lage en fristende vri på den tradisjonelle maten, sier hun. 

Reduser tallerkenstørrelse

Et annet tips for deg som ønsker en miljøbevisst jul, uten å la det gå ut over kosen, er å servere maten på mindre tallerkener. Ifølge Bjerke øker matsvinnet kraftig i julen, fordi vi ønsker å unne oss mer og være rause. Vi lesser ofte på med mer mat enn vi klarer å spise, bare fordi det er jul.

Men fortsatt er det slik at magen blir mett før øynene, sier Bjerke. 

Sett denne? Ny forskning: Overvektige menn har større sjanse for å få store barn

– Derfor kan det å redusere tallerkenstørrelsene være lurt. Ikke bare fordi det gjør at vi kaster mindre mat, men også av et helseperspektiv. Det er lov å forsyne seg to ganger, og bruker du lenger tid på maten, spiser du kanskje ikke så mye. 

Denne måten å tenke på er tatt i bruk av mange hotellkjeder, forteller hun. Det kalles «nudging» og innebærer ting som å ha små glass ved frokosten. 

Ta vare på matrestene

Andre tips for en miljøbevisst jul kan være å ta vare på matrestene, forteller generalsekretær i Naturvernforbundet, Maren Esmark. Også hun har noen tips til hvordan man kan tenke på miljø og forbruk i julen.  

– Først og fremst er julen en tid der glede og tid med venner og familie skal være i fokus. Men jul betyr også et enormt forbruk av mat og penger for mange.

Esmark mener nordmenn må bli flinkere til å bruke fryserene sine.

– Faren for at man kaster mye etter jul er stor. Derfor: Bruk fryseren! Sossiser, medisterkaker, pinnekjøtt og ribbe kan godt fryses ned, også etter at det har ligget som rester et par dager i kjøleskapet.

Les ogsåGode tips til å stresse ned! 

Gjennvinn tomflasker

Når det kommer til om man bør kjøpe ølbokser eller øl på flaske, mener Esmark at det ikke spiller så mye rolle. Så lenge det gjenvinnes på riktig måte.

– Det aller verste er om aluminiumsbokser eller glassflasker kastes i søpla, og ikke blir gjenbrukt. Kortreiste flasker og bokser som gjenvinnes er å foretrekke, kjøp gjerne lokalt øl og lokal eplemos.