Julen er høysesong for deling av «skrytebilder» på sosiale medier. Vi viser stolt frem pepperkakebakingen, pyntingen av juletreet eller spente barn som hilser på nissen. Barna våre er uten tvil den mest dokumenterte generasjonen noensinne. 

Men hvor går egentlig grensen for hva som er greit å dele og hvem som for lov til å se bilder av barna våre?  

– Jeg synes vi skal tenke oss om både to og tre ganger før vi poster for mange bilder av barna på Facebook – nettopp fordi vi ikke vet hva Facebook er om noen år, når barna våre selv bruker tjenesten, sier seniorforsker i SINTEF, Petter Bae Brandtzæg.

Har du tenkt på dette? Sosiale medier-forsker: Skrytebilder kan synliggjøre økonomiske skiller blant barn

Mener personvernet kan bli truet

Han forteller at mange vil hevde at billeddeling av barn på sosiale medier ikke er greit i det hele tatt.

 – Det høres kanskje hysterisk ut, men det er dessverre flere uheldige eksempler og saker der personvernet krenkes og hvor barn ofte blir skadelidende. Det er til og med rettstvister der barn som har blitt eldre har anmeldt foreldrene for å ha lagt ut bilder og kommentarer om livene deres på nett. Dette antar man vil øke betydelig i årene som kommer, nettopp på grunn av omfattende billeddeling på Facebook.

Ifølge Brandtzæg er en lukket gruppe eller profil på Facebook langt fra noen garanti for at det er trygt å dele bilder.

– Og hvordan vet vi hvordan Facebook vil koble personinformasjon med bilder i fremtiden, spør han.

Fikk du med deg denne «klagen»Enorm respons på Facebook-innlegg til nybakt far

Han utdyper:

– Facebook er et sosialt medium, som betyr at vi i mange tilfeller kommer til å skrive og kommentere på bildene. Det innebærer også at vi bruker navnet på barna våre, lokasjon og til og med informasjon knyttet til fødselsdatoer. Når slik personinformasjon kobles opp mot bilder av barna vi legger ut, risikerer vi at informasjonen blir søkbar på Facebook, og at det igjen kobles til barna den dagen de får sin egen Facebook-profil.

Dette kan være svært uheldig for barnet, mener seniorforskeren.

– Med et økende fokus på analyse av store data gjennom maskinlæring og avanserte algoritmer, er jeg ikke optimistisk på vegne av fremtidens personvern som barna våre kommer til å vokse opp i.

Kommentar: Trenger barna våre egentlig 13 uker ferie?

Sjekkliste

Brandtzægs oppfordring til småbarnsforeldre er derfor å alltid stille seg følgende spørsmål:

– Er delingen av dette bildet noe barnet har behov for, eller er det noe jeg som forelder etterspør? Og er det etisk riktig av meg å legge ut dette bildet og denne informasjonen på Facebook uten at barnet mitt har samtykket?

Medietilsynet skriver også på sine nettsider at bilder er private, og at barna skal involveres dersom de er gamle nok til å mene noe om at mamma eller pappa deler bilder av dem. Spør alltid om lov, uavhengig om du er liten eller stor!

Når andre røper dine «baby-nyheter»: Facebook-vennene avslørte at sønnen var født