– Når vi legger ut et bilde på internett og i sosiale medier bør vi være klar over at bildet kan spre seg til om lag 2,5 milliarder mennesker, sier Hans-Petter Nygård-Hansen, kommunikasjonsrådgiver, foredragsholder og bloggeren bak HansPetter.info og podkasten MediaPuls.no - og pappa til tre.

Han mener også folk bør være oppmerksomme på at bilder av barn kan misbrukes, og at de i verste fall kan dukke opp i et annet forum, i en helt annen kontekst. 

– Hvis barnet er gammelt nok til å forstå hva det betyr å legge ut et bilde av seg selv på internett, så bør du alltid spørre først. Er barnet for lite, kan det være en idé å spørre seg om du hadde likt å finne det bildet av deg selv som barn på internett når du ble eldre. 

Få med degEkspert om deling av barnebilder på sosiale medier: Tenk deg om både to og tre ganger

Mener vi deler mindre nå

Nygård-Hansen mener vi samtidig må huske på at smarttelefonen og sosiale medier på mange måter har erstattet det tradisjonelle postkortet og fotoalbumet.

– Mens julebildene dukket opp i et fotoalbum en måned etter at de var tatt «i gamle dager», dukker de opp umiddelbart i dag i sosiale medier som Facebook, Instagram og Snapchat. Mens vi før holdt oss til 24 bilder i løpet av en hel ferie fordi det var dyrt å fremkalle bilder, tar vi kanskje 24 bilder i løpet av et par timer i dag. At vi deler mye av våre egne liv i sosiale medier er en del av hverdagen, sier han.

Tobarnsmorens blogg: Stol på deg selv, kjære mamma! 

Trebarnsfaren er selv ivrig på sosiale medier, men hevder å se en økende tendens til at vi deler mindre nå enn for bare ett år siden.

– Vi er i ferd med å forstå konsekvensene av å ukritisk dele alt til alle, og her er det først og fremst de yngre som «viser vei», mener han.

Nygård-Hansen mener man med fordel kan tenke seg om før man deler bilder av både barna og andre ting, og foreslår følgende «huskeliste»:

Så du denneTo trender for oppdatering av sosiale medier når man føder

Dette bør du tenke på

* Snakk med hverandre. Vær tydelig overfor familiemedlemmer og venner hva som er greit å dele og ikke.

* Tenk over hva du deler, og spør om du er usikker.

* Vurder om bildet kan tolkes annerledes av de som ser det.

* Vurder om barnet vil like bildene når han eller hun er gammel nok til å forstå.

* Må bildet deles med alle? Kanskje det holder å dele det med venner?

* I stedet for å dele bildet på en åpen Facebook-profil, kan det kanskje være bedre å dele det i en mindre «familie og venner»-gruppe.

* Forsøk å være en god rollemodell for barna online, og ikke bare offline.

Ser mer og mer av detteJordmor: Dropp sosiale medier når du skal føde