– Når vær og aktiviteter varierer, er det spesielt viktig med riktig yttertøy, sier pedagogisk leder Gard Solstad ved Rødberget Naturbarnehage.

Solstad forteller at for at barn skal kunne bevege seg optimalt, er det viktig at yttertøyet har riktig passform. Barna er gjerne stillesittende når de spiser matpakke, mens de i neste øyeblikk forsøker å klatre opp i et tre. 

– Vinterklær bør være romslige nok til at barna kan kle seg etter lag på lag prinsippet, med ull innerst, så fleece eller ull etter vær, og en parkdress eller jakke og bukse utenpå. 

Har du lest denne? Varme og komfortable vintersko på ønskelisten

Ifølge Randi Larsen, butikkmedarbeider på Barnas Hus, bør man ikke kjøpe en dress som er for stor i størrelsen.

– Da får de minste barna hverken lekt eller kost seg. 

Hun forteller at de eldre barna klarer seg med en litt større dress, hvor man kan ha en praktisk strikk i livet slik at den ikke siger ned på rumpa. 

Hun trekker også frem at det er viktig å påse at armene ikke er for korte eller lange. Med korte armer får man gjerne glipper mellom hansker og jakkeermet. Forsøker man derimot å brette opp lange armer, blir gjerne dressen våt på innsiden. Buksebeina skal også kunne trekkes over skoene.

Har du fått med deg denne? Slik kler du barna riktig i sprengkulda. 

Unngå frosne hender

Det er også viktig å passe på at barna ikke er kalde på hendene.

– Det kan være fornuftig å la barna prøve på vottene i butikken, for å finne riktig passform, og om de er praktiske å bruke. Store votter faller lett av, mens for små votter lett glipper der det kan komme inn snø, vann eller kulde, sier Solstad.  

Huskereglen er at det skal være to til tre centimeter ut til fingrene, når man klemmer på votten, forteller Alexander Hagen, varehussjef på GMAX. 

–  Er en vintervott for trang, mister man blodsirkulasjonen og varmen i hendene, sier Hagen. 

Riktig fottøy

Når det kommer til fottøy, er det viktig å passe at skoene ikke for små – dette for å unngå gnagsår. På kalde dager er det viktig å tenke på å ha nok plass til tykke ullsokker, og gjerne også en god ullsåle. 

 – I tillegg til en god ullsokk kan man ta litt avispapir og rive til som en såle og legge i skoen. Det absorberer fuktighet veldig godt, og er den rimeligste løsningen for tørre og varme føtter i kulda, sier han.  

Har du lest denneHvordan livet EGENTLIG blir når man får barn

For å finne rikig skostørrelse kan man følge denne oppskriften, mener ekspertene:  

Ta ut sålen på vinterskoen, og legg din egen tommel foran på sålen. Treffer tommelen tåen til barnet er størrelsen bra. Er sålen større, blir det fort for lang avstand fra tåen til skoen. For store sko resulterer i for mye «luft» inne i skoene. Tommelfingerregelen gjelder for skotøy, votter og hansker. 

– Ha gjerne vintersko for kalde og tørre dager, samt sko for våte og kalde dager. Og ikke glem lange nok sokker, slik at ikke skoene gnager mot huden. 

Vær nøye med størrelsen på slalåmskoen 

Vinter og snø betyr også at vi endelig kan spenne på oss skiene, og for noen små er det for aller første gang. Familieliv snakket med Kyrre Ufert Lømo
, markedsdirektør i Gresvig, om alpint og sikkerhet.  

Les denne: Dette ansvaret kan gi barna 

Han påpeker at barnet skal vokse ut av støvlene sine, ikke inn i dem. Med for store støvler vil føttene skli rundt, og barnet vil kunne miste kontrollen over skiene. For store sko øker også risikoen for skader. Ikke bare vil foten kunne vri seg i støvelen, men det vil også føre til at utløserfunksjonen på bindingen ikke fungerer som den skal. 

– Med en for liten støvel, vil det klemme og føles stivt og ubehagelig på foten. Da sitter man igjen med en vond, kald og ubehagelig opplevelse for både små og store barn. Også mister man litt av den kraften man har når man skal kjøre ski. 

Les ogsåMange foreldre gjør disse klestabbene

Lømo legger til at for de minste handler det mye om mestringsfølelse og å ha det gøy på ski. Med feil utstyr så blir skigleden vanskeligere å oppnå.