Er det ikke typisk? Endelig har dere tid til å slappe av, og du har ikke mer enn rukket å sette deg ned i sofaen før influensabølgen skylder over deg eller barna - eller i verste fall begge. 

– Mange blir syke når julefreden senker seg etter en travel førjulstid. Det typiske er at vi holder holder oss friske så lenge vi stresser rundt med immunforsvaret på høygir, men når julehøytiden kommer og vi ser frem til rolige dager går vi ned for telling, sier allmennlege Tone Dorten Sletten.

Da Familieliv snakket med Sletten tidligere i år fortalte hun at det finnes det noen faktorer som spiller inn på om immunforsvaret vårt er sterkt nok til å stå imot influensaen.

– Du blir mer mottagelig for bakterie- og virusinfeksjoner når du er sliten. Det er derfor viktig å passe på at barna både spiser og sover godt. Kroppen vår møter masse virus og bakterier hver eneste dag, men klarer å rydde opp i det så lenge den er uthvilt og man har et variert kosthold uten mangler, forklarte hun. 

Les også: Skal du gi barna kosttilskudd?

UNNGÅ SPREDNING: Med noen enkle grep minsker du risokoen for å smitte hele slekta med influensa.  Foto: NTB SCANPIX

Begrens smitten

Folkehelseinstituttet (FHI) skriver på sine nettsider at mellom fem og ti prosent av landets befolkning blir smittet av influensa i løpet av en vintersesong - fra desember til april. Virusinfeksjonen smitter ved såkalt dråpesmitte, og symptomer som feber, tørrhoste, hodepine og muskelsmerter kommer ofte i løpet av et par dager etter at man er smittet. 

– Folk som er syke eller har syke barn må ta litt ansvar for å begrense smitten. De kan for eksempel avstå fra forsamlinger med mange mennesker, holde seg for munnen når de hoster og vaske hender og bruke antibak. 

Samtidig er det viktig at vi ikke blir hysteriske, mener Sletten.

– Det er jo sunt å utsettes for litt virus og bakterier for å utvikle immunforsvaret, men det er kanskje ikke ideelt midt i jula.

Fikk du med deg? Ny forskning: Slik påvirker frokosten barnas prestasjon på skolen

Enkle grep

Ifølge legen er det også to grunnleggende ting dere kan gjøre for å unngå å bli smittet, i tillegg til å holde dere tørre og varme: 

– Vask hender før dere spiser og etter toalettbesøk, og unngå å drikke av samme glass eller flaske som andre. 

Sletten mener også det vil være hensiktsmessig å gi barna kosttilskudd, særlig i vinterhalvåret. 

– Alle barn bør få vitaminer i en eller annen form - som Sanasol, tran eller vitaminbjørner. Store deler av befolkningen har underskudd av D-vitamin, og om vinteren er det så lite sol at behovet blir ekstra stort. Hvis barnet er selektivt i matveien er dette spesielt viktig. 

Hun oppfordrer også foreldre til å passe på at smårollingene ikke har for mye på agendaen. 

– Stressede barn blir lettere syke. Foreldre bør ikke fylle hele den våkne tiden til barnet med aktiviteter og planer. De små må få tid til å fordøye det de opplever, utforske ting i sitt eget tempo, leke på egenhånd og rett og slett kjede seg litt, sier hun. 

Småbarnsmor deler gode og mindre gode erfaringer: Blogg: Mitt første møte med helsestasjonen