– I en mer presset hverdag, opplever vi nå at foreldrene ofte blir viktige støttespillere i livene til ungdommen. Dette gjør seg nok utslag i slike undersøkelser, sier foreldrecoach Anette Forsén Bache.

Over 100.000 elever i ungdom- og videregående skoler deltok i undersøkelsen til Ungdatasenteret, og tallene viser at hele 84 prosent er fornøyde. 

Har du lest denne? Ja, vi digger mamma og pappa 

Av disse er det 71 prosent som sier «svært fornøyd», mens 13 prosent svarer det nest beste alternativet «litt fornøyd».

– Dersom ungdommen skal klare å følge med på alle fronter, være flinke på skolen, trene og være kule, så klarer man ikke det uten hjelp av foreldrene. Forventningspresset utenfra og ikke minst til seg selv, gjør at ungdommen får et tettere forhold til mamma og pappa, sier hun. 

Les også: Når skal tenåringen få lov til å overnatte med kjæresten?

Forsén Bache får her støtte fra Ungdatasenteret.

– Den emosjonelle nærheten til foreldrene fortsetter utover i ungdomstiden, og for mange unge er foreldrene de viktigste støttespillerne når det oppstår problemer av ulik art, opplyser senteret på sine temasider knyttet til undersøkelsen.  

HOLDER KURS: Foreldre er opptatt av god dialog med tenåringen, mener Anette Forsén Bache.  Foto: PRIVAT 

Opptatt av dialog 

Av tabellene ser vi at seks prosent av de unge svarer «verken fornøyd eller misfornøyd». Videre er det fem prosent som svarer «litt misfornøyd», mens de siste fem prosent av tenåringene gir svaret «svært misfornøyd»

Forsén Bache holdt tidligere i år et foredrag på en skole i Bærum, med tittelen «Hvordan lytte så tenåringen snakker, hvordan snakke så tenåringen lytter?»

Få med degHvordan livet EGENTLIG blir når man får barn

Hun ble overrasket over det store engasjementet blant foreldrene.

– Vi hadde håpet på 50-60 stykker, men det kom faktisk over 1300 påmeldinger. Det forteller meg at mor og far oppriktig er interessert i hvordan man kan oppnå en best mulig dialog med de unge i oppveksten, sier hun. 

Mor og stemor fortellerSlik er grensesetting i en moderne familie

Hun mener det er spesielt viktig å være bevisst på å få med seg hva de håpefulle faktisk sier. Og at man må stille nysgjerrige spørsmål, men på en omtenksom måte. 

– Man bør gi minst mulig råd selv, og heller oppfordre ungdommen til prøve å finne løsninger på problemer som måtte oppstå. Da føler de at du stoler på dem, og dette gir en mestringsfølelse, forklarer hun.