Adventstiden er stappfull med forskjellige spådommer, tegn og varsler. 23. november var det Klemetsmesse. Ifølge gammel norsk tradisjon betyr det at barna fra den dagen skal få dårligere utvalg i matveien frem til jul, slik at gleden blir ekstra stor når julematen kommer på bordet. 

25. er det Karimesse - en dag til minne om hellige Katarina fra Alexandria. Historisk sett har denne dagen blitt kalt lysstøpedagen, forteller merkedagsekspert Birger Sivertsen.

– Denne dagen ble brukt til å spinne veken til julelysene. Det var mye overtro knyttet til denne prosessen, og det var for eksempel ikke greit med en tissepause mens man støpte lysene. Da trodde man at lysene ville begynne å renne, sier han.

Ute i siste litenLag enkel og morsom julekalender til hele familien

Karimesse har også vært regnet som en god dag for giftemål og frierier.

– Syv dager i året sies det at kvinnene er ekstra ømme og kjærlige. Karimessen er en av dem, og skal derfor være en ypperlig dag å fri på, forteller Sivertsen med et smil. 

Karimessen har for øvrig også hatt tradisjon for å være den store vaskedagen, og skulle man vaske klær før jul var dette dagen. Det er altså bare å unngå søling den neste måneden, folkens! 

Lykke til med lysstøping, klesvask og frierier. 

Kjøper du julegavene hjemmefraTriksene for smart netthandel