– Bøkene på listen inneholder både spenning og humor, samtidig som barna kan lære noe. Flere av dem hjelper også de små til å få satt ord på ting de synes er vanskelig, sier avdelingsleder ved Kristiansand Folkebibliotek, Turid Janne Kvaløy. 

Familieliv utfordret henne og de andre ansatte ved barne – og ungdomsavdelingen på biblioteket til å sette opp en liste over gode bøker for barn. 

Les også: Familien leser masse sammen: Og barna elsker det.

Det var ingen enkel utfordring. De ansatte er nemlig omgitt av 54.000 skjønnlitterære bøker og 12.500 faktabøker for barn og ungdom. I fjor hadde de 170.000 utlån for de yngste, et tall som er stadig stigende.

NostalgiHusker du disse lekene?

VANSKELIG VALG: Turid Janne Kvaløy (t.v.), Marte Rislå Torkildsen og Hilde Irene Tveit jobber som bibliotekarer ved Kristiansand Folkebibliotek. De har anbefalt bøker for barn i aldersgruppen 2 til 13 år.  FOTO: HEIDI DITLEFSEN/FLOW MEDIA

Favorittene! 

Her er ekspertenes favoritter akkurat nå. De poengterer at foreldre ikke må se seg blinde på alderskategoriene. Norsk Barnebokinstitutt opererer i utgangspunktet ikke med alderskategorier, nettopp fordi barn er så forskjellige.

Les ogsåBør barna få spille Pokémon Go alene? 

2-4 år:

«Krokodille i treet» (2015) av Ragnar Aalbu. Cappelen Damm. En bildebok der tekst og bilde jobber godt sammen. Den handler om en krokodille som har rotet seg opp i et tre, og må finne ut hva han skal gjøre med den saken. Boken er nominert til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris i år.

«Ulla og Bendik bygger by» (2015) av Åshild Kanstad Johnsen. Gyldendal. En bildebok om Ulla og Bendik som bestemmer seg for å lage en ny by, siden den de voksne har laget er kjedelig. Boken har en god fortelling med engasjerende karakterer, men også detaljerte illustrasjoner som gjør at den også fungerer som en myldrebok. 

Bøkene om trollet Tambar av Tor Åge Bringsværd og Lisa Aisato (ill.). Gyldendal. Handler blant annet om å være modig, annerledes og om vennskap. Alle bøkene nærmer seg ulike temaer på en flott måte. Og illustrasjonene er flotte og fargerike. 

TipsSpråkprofessoren anbefaler: Tolv lærerike apper for barn

Bøkene om Jakob og Neikob av Kari Stai. Det norske Samlaget.

For små mennesker om kraften i språket, om fordommer, fremmedfrykt og vennskap. Humoristiske fortellinger og fargesterke illustrasjoner i retro-stil.

«Kunsten å møte en bjørn» av Camilla Otterlei og Jill Moursund (ill.) Mangschou 2016. Om hvordan små barn kan få hjelp til å sette ord på mobbing i barnehagen. 

«Liten» av Stina Wirsén. Gyldendal 2014.Om barns redsel og hvordan voksne ikke skal være mot barn. Liten liker best dager uten bråk, men hjemme hos Liten er det ofte bråk. Viktig bok for barn for å kunne snakke om slike følelser. En liten perle!

5-7 år: 

Bøkene om Garmann av Stian Hole. Cappelen Damm.Bøker som ligger an til å bli klassikere. Tar opp ulike temaer som å grue seg for å begynne på skolen, vennskap på tvers av generasjoner og om føle seg utenfor. Nydelige og sanselige illustrasjoner som beriker teksten.

«Alice Andersen» og «Reserveprinsesse Andersen» av Torunn Lian og Øyvind Torseter (ill.). Aschehoug.Alice Andersen er både engstelig og veldig sjenert. Fine høytlesningsbøker om å være redd og engstelig, men også om godt vennskap og å overvinne frykten.

«Alfred må lese høyt» av Mina Lystad og Åshild Irgens (ill.) Aschehoug 2015.Om å overvinne en stor frykt: snakke høyt i klassen. Boken er lett å lese, kort fortelling med illustrasjoner som supplerer teksten på en flott måte.

Fikk du med deg denneDette må du vite om appene barna dine bruker

«Charlie og sjokoladefabrikken» av Roald Dahl. Gyldendal.

Den tidløse og fantastiske historien om Willy Wonka og hans fantastiske sjokoladefabrikk. Og om Charlie Bucket – bokens helt som er ærlig, lojal, lydig, pålitelig, modig, god, snill - og veldig sulten. Humoristisk, ellevill og spennende klassiker fra 1964 som flere generasjoner barn har gledet seg over. Og filmatisert med Johnny Depp som Willy Wonka.

Les også: Studie: Barn som vokser opp omgitt av bøker tjener mer som voksne

«Ballen» (2014) av Mari Kanstad Johnsen. Gyldendal. En godt illustrert bildebok om en basketball med mystisk innhold, som fører Elling, Kim og Coco til en ballfabrikk. Ble nominert til Kulturdepartementets bildebokpris 2014.

«Samira og skjelettene» (2014) av Camilla Kuhn. Cappelen Damm. Bildebok. Samira lærer om skjeletter på skolen, og syns det er fryktelig ekkelt at alle har et skjelett inni seg. Og vil derfor bli kvitt sitt eget. En bok som tar på kornet hvordan barn kan oppleve ny lærdom som noe skummelt, med snedige og tidvis ekle illustrasjoner. Boken ble nominert til Kulturdepartementets bildebokpris 2014. 

«Monsterbølger» (2015) av Ingvild Bjerkeland, illustrasjoner av Åshild Irgens. Cappelen Damm. En bildebok om Janna som får være oppe sent og bli med de voksne på fisketur. Når det blir urolig på sjøen, er det Janna som blir helten i monsterbølgene. Boken er nøktern, men spennende og illustrasjonene er tegnet i myk stil med blyant. 

Les ogsåAdvarer mot å ha lave forventninger til egne barn

8- 10 år: 

«Brune» av Håkon Øvreås og Øyvind Torseter (ill.). Gyldendal 2013.Rune bygger hytte sammen med venner i skogen. Eldre gutter ødelegger denne, og da gjør Rune seg om til superhelten Brune om natten. I denne prisbelønte boka kan barn og voksne samtale om viktige tema som mobbing, sorg og vennskap. Neste bok i serien er «Svartle».

«Tonje Glimmerdal» av Maria Parr. Det norske Samlaget 2009.Norges Pippi Langstrømpe og eneste barn i den vesle bygda. Tonjes livsmotto er «fart og sjøltillit» og hennes bestevenn er 74 år gamle Gunnvald. Tonje er også levendegjort på teater.

Har du lest denne? Foreldre og lærere: Bestikker barna for å få dem til å lese bøker

«Krokodilletyven» av Taran L. Bjørnstad og Christoffer Grav (ill). Cappelen Damm 2014.Odd er ikke særlig modig. Faktisk er han ganske redd for det meste. Og han blir mobbet. Men en dag reiser klassen til Akvariet, og der får Odd en genial idé. Han må bli tøff, og det han trenger er selvfølgelig en krokodille. En fin høytlesningsbok som tar opp tema som mot, vennskap og mobbing.

«Naboen er en heks» av Bjørn Arild Ersland og Lene Ask (ill.). Cappelen Damm 2015.Fortellerstemmen i denne boka er Frida som tror at nabodamen er en heks. Hun spionerer på naboen og samler bevis. Men så blir Frida bedt med inn i leiligheten….Passe skummelt! Illustrasjonene er fortellende, vi lesere ser mer enn det Frida ser. Foregår alt hekseriet bare i Fridas hode? Boken gir rom for refleksjon.

«Durrebjørnen og skuterløypa» (2014) av Veikko Holmberg. Illustrert av Sissel Horndal. Davvi Girji. Oversatt fra samisk. En illustrert bok om det problematiske forholdet mellom dyr og mennesker. Durrebjørnen og hennes unge Darre får sin vinterdvale forstyrret av mennesker på skuter, etter at det ble lagt en skutersti rett ved hulen deres. Bjørnene ber om ro fra menneskene, mens menneskene mener dyrene må flytte. En bok med en historie som kan tolkes på flere plan, med godt språk og illustrasjoner som på levende vis skildrer naturen. Boken ble nominert til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris 2015. 

Så du denneBarnepsykolog: Mobilen stjeler helt klart noe av barnets IQ

«Farfars bombekrater» av Adele Lærum Duus, illustrert av Elisabeth Moseng. Mangschou 2015. 

En bildebok der tre barn får høre om hvordan det var i Norge under andre verdenskrig gjennom historier fra farmor og farfar. Boken er basert på sanne historier, og barnas spørsmål i boken engasjerer også leseren til å ville lese historien. Innslagene av ekte bilder blant illustrasjonene gir boken enda en tilknytning til det historiske.

11-13 år: 

«Morderens ape» av Jakob Wegelius. Cappelen Damm 2016. Oversatt fra svensk. Dette er en illustrert roman, som krever en tålmodig leser. Men leseren vil til gjengjeld få oppleve flere delhistorier i en større fortelling, som igjen er preget av leken fantasi og et bredt karaktergalleri. Boken vant Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris i 2015. 

«Kepler 62 -nedtelling» (2015) av Bjørn Sortland. Illustrert av Pasi Pitkänen. Boken er en av de første i Kepler 62-serien, hvor Bjørn Sortland og Timo Parvela skriver annenhver bok. Boken er en spennende, illustrert sci-fi bok om Marie, som er datteren til en våpenhandler. Hun er såpass rik at hun kjøper seg løsningen til et spill, som gir uante konsekvenser. 

«Statsminister Fahr og sønn – Solkongen» av Lars Joachim Grimstad. Aschehoug 2014. Boken er en smart spenningsroman, og oppfølgeren til «Statsminister Fahr og sønn – barna som forsvant» fra 2012. Norge går tom for olje, noe som blir et problem for statsminister Fahr, som helst vil bli taxisjåfør igjen. Boken er noe så sjeldent som politisk satire for barn, og det treffer.

Les ogsåHekta på nettbrett og mobil: Hvor mye tid burde barna bruke foran skjermen?

«Engelen i Djevelgapet» og «Dommedag kan vente» av Levi Henriksen. Cappelen Damm.

Astrid Baros samler på fakta og står mye på hodet fordi hun ikke vil bli voksen. Hun innser at dersom hun vokser, forandrer ting seg. Astrid har et prosjekt: at foreldrene skal bli sammen igjen. 

«Mirakel» (2013) og «Auggie meg» (2016) av R. J. Palacio. Gyldendal.Gripende bøker om annerledeshet, mobbing, mangel på medfølelse og toleranse. Hva gjør det med folk at man er snill? Gode utgangspunkt for samtaler med barn og ungdom om disse temaene. Og forhåpentligvis sitter leseren igjen som et litt klokere menneske. 

«Trash; du vet aldri hva du finner» av Andy Mulligan. Aschehoug 2011.Raphael er en ung gutt som bor og lever på en diger søppelfylling. En dag finner han en lommebok med enorme pengesummer. Men det er andre utenfor fyllingen som er på jakt etter den samme lommeboka og det blir plutselig farlig å være Raphael.

Bøkene om Septimus Heap av Angie Sage. Cappelen Damm.For de som elsker og har lest alt om Harry Potter. Serien er på syv bøker og følger den syvende sønn til den syvende sønnen på en fantastisk reise, for å finne ut hvem han er. Her møter leseren alt fra ypperstemagikere og prinsesser, til spøkelser og drager. Bøkene er skrevet med en herlig humor og varme, samtidig som de kan være såre og litt skumle.