Mange foreldre har de siste ukene mottatt markedsføring fra ulike smartklokke-leverandører i Facebook-feeden sin. Siden skolestart i år er det blitt lansert minst fire smartklokker for barn på det norske markedet. Produsentene kaller dem «Barnets første mobiltelefon».

Familieliv har snakket med tobarnsmor Christina Aas Bajrami som er veldig fornøyd med kjøpet av smartklokken til datteren Sofia (9). 

– For oss er smartklokka et godt hjelpemiddel. Hun får også friere tøyler enn før fordi vi alltid får tak i henne, forteller hun til Familieliv. 

Hele saken kan du lese her. 

Datatilsynet er imidlertid mer skeptiske: 

– Når barn skal utvikle seg til frie og tenkende individer kan de ikke ha foreldre som kikker seg over skulderen hele tiden. Å overvåke barna, mener vi er helt feil vei å gå, sier direktør i Datatilsynet Bjørn Erik Thon. 

Smartklokkene er utformet som en klokke barnet kan ha på håndleddet, men fungerer omtrent slik mobiltelefoner fungerte før. De har ikke tilgang til nett, men barnet kan ringe og ta imot samtaler fra et begrenset antall kontakter. Klokkene har innebygd GPS slik at foreldre som ønsker det kan se hvor barna er via en applikasjon på sin egen telefon. De har også en SOS-funksjon barna kan trykke på hvis de trenger å raskt komme i kontakt med foreldrene. Målgruppa er barn i alderen fire til elleve år. 

Les ogsåNå kan du kontrollere barnas internettbruk

De to største produsentene opplyser til Familieliv at de til sammen har solgt 10.000 enheter til norske foreldre siden skolestart. 

– Vi er kjempefornøyde med både salget og tilbakemeldingene fra forbrukerne. Det er utrolig kult å være med på å levere noe som folk tar så godt imot, sier daglig leder i Gatornorge.no, Morten Sæthre. 

Les ogsåSkal barn få Snapchat før de er gamle nok?

Forgjengeren til klokka som nå har kommet til Norge, har blant annet solgt 200.000 eksemplarer i USA. Gatornorge.no har som mål å selge minst 30.000 smartklokker i året til norske foreldre. 

Den andre produsenten, Xplora, har satt seg et mål om 25.000. Klokka som nå selges i Norge har vært på markedet i Sør-Korea i et drøyt år og det er solgt 400.000 eksemplarer. 

Fint å kunne snakke med barna

Psykolog Egil Launes jobber med kurs og veiledning for foreldre og har blant annet gitt ut boka «Foreldrehjelpen». Han tenker at kommunikasjonsdelen av disse klokkene har mye positivt ved seg. 

Foreldrene kan selv legge inn et utvalg nummer som barnet kan ringe til og motta telefonsamtaler fra. Å gi en beskjed eller ta en kjapp samtale med barnet via en mobiltelefon på håndleddet, synes han er fint. GPS-overvåkningen klokkene åpner for er Launes derimot mer skeptisk til. Han mener det kan begrense barns evne til å utvikle en egen ansvarsfølelse.

Trenger du tipsSlik bør du forholde deg til barnas sosiale medier-bruk

– I verste fall kan det passivisere barna fordi de blir vant til at foreldrene alltid vet hvor de er, alltid kan kontaktes og derfor alltid ordner opp, sier han.

Launes tror denne typen teknologi bare vil bli mer og mer vanlig framover. Dette fordi foreldre flest tenker at det er en praktisk ordning som de ser mange fordeler ved. 

– Foreldrene finner teknologien attraktiv, men glemmer å tenke gjennom baksiden av den. Barna kan bli begrenset i muligheten til å tøye grenser og bryte regler, som er en viktig del av selvstendighetsutviklingen, sier Egil Launes. 

Les ogsåDette må du vite om de ulike appene barna dine bruker

Sten Kirkbak har laget plattformen (Filip) som produsenten Xplora bruker i sin smartklokke, og er uenig i betraktningene til Launes om manglende ansvarsfølelse: 

  – Vi mener det blir helt motsatt, fordi disse smartklokkene fører til at mange foreldre gir barna sine mer frihet. De kan for eksempel være mer ute alene.

Launes råd til foreldre er å ha en åpen dialog med barnet om hvordan smartklokka fungerer og bli enige om hvordan den skal brukes i praksis. 

Les ogsåSeks kjøreregler for barnas første mobil

Bevisst holdning 

Datatilsynet oppfordrer på sin side foreldre til å ha en bevisst holdning til den nye teknologien. 

– Når barn skal utvikle seg til frie og tenkende individer kan de ikke ha foreldre som kikker dem over skulderen hele tiden. Å overvåke barna, mener vi er helt feil vei å gå, sier Bjørn Erik Thon. 

Les denne: Smartklokka har gitt Sofia (9) større frihet 

Direktøren i Datatilsynets viktigste argument er at det går imot grunntanken om å respektere andres private grenser. 

– Vi lærer for eksempel barna våre at de ikke skal legge ut bilder av andre på nett uten å spørre. Du får ikke respekt for andres personvern når ditt eget ikke blir respektert, sier Thon.

SKEPTISK: Fagrådgiver hos Barneombudet Jonas Bjørkli.  Foto: PRIVAT

Fagrådgiver hos Barneombudet Jonas Bjørkli deler Bjørn Erik Thons skepsis. Han mener barn må få lov til å ha hemmeligheter. 

Så du denneBør barna få spille Pokémon Go alene?

Barneombudet følger den nye teknologien for å overvåke barn med stor interesse.

– Vi håper ikke at disse klokkene blir den nye normalen. De kan fort gi en falsk trygghet, samtidig som de sender et signal om at verden er farlig, sier Bjørkli.

Han poengterer at det er trygt å være barn i Norge, og tror ikke en slik klokke vil gjøre det veldig mye tryggere. 

Så du denneSkal du sjekke barnas mobil? Ekspertene svarer

– Selv ville jeg ha brukt kommunikasjonsbiten, men tenkt nøye gjennom GPS-funksjonen. Den er kjekk å ha hvis man ikke vet hvor barnet er, men helt unødvendig i det daglige. Barn trenger å være seg selv uten å bli sett alltid. Spesielt gjelder det når de blir større, mener psykolog Egil Launes. 

Dette sier produsentene: 

Morten Sæthre i Gatornorge.no: – Dette er ment for de minste barna og gjør kommunikasjonen med dem lettere for foreldrene, samtidig som det er en ekstra trygghet. Vi er helt enige i at det er viktig å snakke med barna om hvordan denne typen kommunikasjon fungerer. For de fleste fungerer disse klokkene som et hjelpemiddel og foreldrene må bruke dem med sunn fornuft. Vi mener det blir feil å avslå ny teknologi fordi den kan misbrukes. I stedet bør man ha gode samtaler med barna om hvordan den fungerer. 

Få med degMedietilsynet: Slik sørger du for at barna bruker sosiale medier trygt

Sten Kirkbak:  – Undersøkelser viser at norske foreldre ønsker et mobilprodukt til barna sine. Vi mener at det er bedre å ta vekk mest mulig fra det mobile produktet slik at det blir mest mulig egnet for barn. Smartklokker har for eksempel ikke tilgang på sosiale medier og pornografi.