– Bruk refleks!

Det er Victor (9) og Victorias (9) klare oppfordring til andre barn, etter å ha gjennomført et refleksstunt som viste seg å være skumlere enn vi hadde trodd.

På en mørk skogsvei ved Fossum i Akershus gjennomførte Familieliv sammen med Hélène Formo i Trygg Trafikk en uformell test for å se hvor stor betydning refleksen faktisk har. Med oss hadde vi testpersonene Victoria S. Ingerø (9) og Victor Haga Bakken (9). 

Så du denne? Sjekk om refleksen til barna har gått ut på dato! 

Best med vest

Første runde testet vi refleksvesten. Mens Victor og Viktoria fikk på seg hver sin vest utenpå en mørk ytterjakke, gikk innholdsprodusenten i Familieliv uten, kledd i en svart parkas, mørke bukser og sko. Tanken på å ikke synes for bilistene som kom i mot var skremmende nok til at Familielivs utsendte holdt tett avstand til de to niåringene. Men det er ikke alle som tenker slik, mener Formo.

– Det er nok dessverre en ganske gjenkjennelig situasjon: Man ser til at barna har refleks, men går uten selv. Vi voksne skal være gode rollemodeller for barna våre, og må også bruke refleks. Det får vi aldri understreket nok, sier hun.

Ikke uventet ble refleksvesten testens vinner, og ga klart best synlighet. Allerede på 200 meters avstand kunne man skimte Victor og Victoria på skogsveien. Innholdsprodusenten i Familieliv var det derimot verre med – til tross for at hun gikk i nærheten av de to barna.

– Deg så vi ikke i det hele tatt – ikke før vi var helt tett på. Da hadde det vært for sent å reagere, sier Formo, som satt bak rattet.

Les ogsåRefleksmote skal redde barns liv

TESTPERSONENE: Victor Haga Bakken (9) og Victoria S. Ingerø (9) fikk prøve ulike typer reflekser. Her med årets Trygg Trafikk-reflekser, designet av Moods og Norway. Foto: VG PARTNERSTUDIO

Skremmende opplevelse

Neste runde testet vi en variant av den tradisjonelle refleksbrikken, samt «slap-wrap»-refleksen – refleksbåndet du «slår» rundt armen eller beinet. Også disse reflekstypene ga god synlighet, og signaliserte tidlig for bilisten at hun snart måtte dele veien med myke trafikanter.

Til slutt testet vi det vi alle var mest spent på, nemlig hvor vanskelig det er å oppdage personer uten refleks i høstmørket. Victor og Victoria tok av seg alle refleksene, og sammen gikk vi på nytt innover den mørke skogsveien. Allerede klokken åtte på kvelden var det så mørkt at vi ikke kunne se mer enn et par-tre meter foran oss. 

Les merSyv tips til uteaktiviteter barna kommer til å elske

Selv om vi var på et sted med så godt som ingen trafikk, kjente vi alle tre på den guffene følelsen av at det kunne komme en bil, og at sjåføren garantert ikke ville se oss før han eller henne var farlig nære. For sikkerhetsskyld hadde innholdsprodusenten i Familieliv en refleksvest på lur i lomma som hun kunne slenge på dersom det mot formodning skulle kommet en annen bil kjørende.

– Hvis det hadde kommet en bil vi ikke kjente hadde jeg nok blitt litt redd, ettersom den ikke hadde fått noe forvarsel om at jeg var der, sier Victor.

Sjekk den jakken! Snart skal hele deg synes i høstmørket

SJÅFØREN: Hélène Formo i Trygg Trafikk satt bak rattet da Familieliv testet synligheten med og uten refleks.  Foto: VG PARTNERSTUDIO

Opplevelsen var ikke bare skremmende for oss fotgjengere. Sjåføren og fotografen i bilen fikk også en liten aha-opplevelse.

– Det er rett og slett veldig, veldig skummelt å erfare hvor tett du må på nå som det er mørkt og folk ikke bærer noen form for refleks, sier Formo.

Uten reflekser var vi ikke synlig for bilistene før de var rundt fem meter i fra oss. Da kan det være for sent å reagere.

– Mister man et liv, så får man det ikke tilbake, sier Victor.

– Vi lærte at det er veldig viktig å bruke refleks, konkluderer Victoria.

Graden av synlighet varierer med vær, gatebelysning og andre forhold. Testen vi gjennomførte er ikke vitenskapelig, men basert på opplevelsen til sjåfør, fotograf og de tre fotgjengerne.

Så du denneForleng de fine dagene med disse uteaktivitetene for hele familien