Da Siw Kari Smeby (29) gikk gravid med sitt andre barn kom frykten for at storebror skulle bli sjalu. Hun hadde lest mye om søskensjalusi, og var forberedt på at det kunne komme reaksjoner fra eldstemann når han plutselig måtte dele på oppmerksomheten fra mamma. 

– Jeg var meget spent og nervøs, men jeg har vært utrolig heldig. Det har kun utviklet seg til omsorg. Jeg har latt barna holde på ganske fritt i lek og samspill, slik at de selv har kunnet finne ut sine roller, sier Smeby til Familieliv. 

For drøyt halvannet år siden ble hun og samboeren Roger Berg foreldre til lille Celina. Fra før av hadde Siw sønnen Ole Ayrton, fra et tidligere forhold. 

Les også: Når storebror skal møte lillebror for første gang

Storebror fikk være med på ultralyd

Hun valgte å starte forberedelsene med Ole Ayrton tidlig, slik at han hadde god tid på å venne seg til tanken på å bli storebror.

– Jeg brukte en animasjonsvideo av hvordan babyen utvikler seg da jeg snakket med ham om hva som skjedde inne i magen min. Dette var noe han var svært fascinert over, og han spurte flere ganger om han kunne få se den igjen. Når Celina sparket fikk han lov til å kjenne så mye han ville på magen min, forteller Siw. 

Ole Ayrton fikk også være med på ultralyd.

– Jeg hadde vært på en tidlig ultralyd først, slik at jeg var sikker på at alt sto bra til med babyen i magen da Ole var med. Der fikk han se lille Celina sprelle, og vi sa til ham at hun kunne høre stemmen hans og at hun vinket til ham. Det ble et ganske stolt øyeblikk som er med ham den dag i dag.

Få med deg: Slik forbereder du barnet på å bli storesøster eller storebror

TOK ANSVAR: Ole Aytron var rask med å ta på seg rollen som beskyttende og hjelpsom storebror for Celina. Foto: PRIVAT

For Siw Kari og samboeren Roger var det viktig å holde et positivt fokus rundt det nye familiemedlemmet gjennom hele svangerskapet. 

– Vi hadde mange samtaler der vi snakket om hvordan det ville bli for ham å bli storebror, og at han måtte dele meg med en annen person som trengte meg mye i starten. Vi forberedte ham på at han ville måtte vente på tur, men fokuserte på at han ville bli overrasket over hvor glad han kom til å bli i den lille som skulle komme, forteller hun. 

Så du denneJordmødrenes råd til gravide: Babyen trenger ikke så mye utstyr

Søskenkjærlighet ved første blikk

Det var en spent og litt usikker gutt som troppet opp på sykehuset for å møte lillesøster for aller første gang.

– Jeg var opptatt av at Celina ikke skulle være i armene mine da Ole kom inn døra for å møte henne. Jeg skulle møte ham med åpne armer, og gi ham oppmerksomheten han fortjente.

Allerede fra dag én fikk Ole Ayrton tilbud om å hjelpe til med å stelle og holde lillesøster. I begynnelsen var det litt skummelt å ta på henne – hun var jo så liten! Men han ble raskt varm i trøya.

– Jeg tok Ole med bort til babysengen, der Celina lå og sov. Jeg så hvordan stoltheten økte for hvert minutt som gikk. Vi var nede i kantinen da familien kom på besøk. Da vi skulle gå opp til rommet spurte jeg Ole om han hadde lyst til å hjelpe meg å trille vogna opp. Han var stolt som en hane.

Storebror lærte fort hvordan han skulle tørke lillesøster rundt munnen når hun hadde gulpet, og fikk lov til å være med på bleieskift og holde henne når han hadde lyst. Å føle at han kunne bidra med noe ga femåringen mestringsfølelse.

– Det ble født et beskyttelsesinstinkt hos Ole dagen Celina kom til verden, mener Siw. 

Les merDette bør du ha i fødebagen ...og dette kan du droppe

GLADE I HVERANDRE: Mamma Siw forteller at Ole og Celina er blitt veldig avhengige av hverandre, til tross for fem års aldersforskjell.  Foto: PRIVAT

Dårlig samvittighet

Selv om forholdet mellom storebror og lillesøster har vært godt fra start, har det ikke bare vært enkelt å håndtere den nye mammarollen, forteller Siw.

– Jeg ønsket mange ganger å ta meg en dupp når Celina sov, men da fikk jeg dårlig samvittighet for at jeg ikke brukte tiden på Ole Ayrton. Jeg kjente flere ganger på å ikke strekke til.

Hun trekker frem en episode som eksempel: Ole Ayrton leker med bilbane på rommet sitt. Han roper på mamma, men hun er igjen opptatt med å amme lillesøster, og ber ham vente.

– Barn er ganske flinke til å bruke ordene «alltid» og «aldri» i setningene sine. Da Ole Ayrton sa at jeg aldri hadde tid til å leke med ham lengre, så stakk det i hjerterota.

Se ogsåJordmor: Dropp sosiale medier når du skal føde

SØSKENKJÆRLIGHET: Celina lyser alltid opp som en sol når Ole kommer hjem etter å ha vært borte noen dager, forteller Siw.  Foto: PRIVAT

Inkludering og rutiner

Etter hvert som tiden gikk måtte også Celina lære seg å vente på mamma en gang i blant. 

– Det var viktig for meg å la Ole Ayrton vite at jeg så ham, og verdsatte alle de små tingene han hjalp meg med i hverdagen. Han fikk så mye kos og armkrok han ville når det var tidsrom for det. Man blir flinkere på multitasking med flere barn i hus, sier hun.

For familien har det også vært viktig at Ole Ayrtons far, Frank Tøger Dyrendal, er delaktig i å inkludere Celina, slik at storebror føler at de alle er som en stor familie med felles mål.

Rutiner og inkludering ble nøkkelord for å takle den nye hverdagen som tobarnsmor, forteller Siw, som den dag i dag mener det er de to enkleste rådene man kan forholde seg til. 

– Jeg holdt faste rutiner så godt jeg kunne. Regler er regler, selv med et nytt barn i hus. Jeg mener rutiner er det beste for alle parter, og det gjør at hverdagen blir litt lettere å forholde seg til, sier hun, og legger til:

– Ingen er perfekte, men så lenge man gjør så godt man kan er det mer enn bra nok!

Husker du denne? Dette får småbarnsforeldre dårlig samvittighet av