Er du blant foreldrene som har barn og tenåringer som under film- og spillkvelder «bare må» sjekke telefonen? Eller kanskje det er familiemiddagen som blir forstyrret?

Mange foreldre synes nok at barn i dag leker for mye med smarttelefonen sin, og bruker for mye tid på sosiale medier og spill. Det er heller ikke alltid det hjelper å si i fra til ungene at de skal ta en liten pause. 

Foreldrekontroll på internett er ikke noe nytt. De fleste operativsystem gir foreldre mulighet til å blokkere nettsider som du vil at barna skal holde seg unna, og det finnes en rekke apper som gjør at du kan låse enheter for en viss periode, for eksempel under middagen.

Les også: Skal barn få Snapchat før de er gamle nok?

Slipper krangling

Et nytt produkt fra Disney, kalt Circle, gir foreldre nå muligheten til å begrense barnas internettbruk totalt. Men hvordan fungerer det i praksis? Og er det nødvendig?

Kommunikasjonsrådgiver, foredragsholder og bloggeren bak HansPetter.info, Hans-Petter Nygård-Hansen, har to tvillinger på ti år, Hedvig og Gustav. Han har testet produktet i en måned, og mener at det er hensiktsmessig.

– Med to tiåringer i huset, som har hver sin smarttelefon, nettbrett og datamaskin, har det blitt mange samtaler, diskusjoner og til tider også krangling som handler om tidsforbruk på internett, og ikke minst hva de har brukt tiden på internett til. 

Nygård-Hansen sier til Familieliv at han lenge lette etter en «dings» som kunne hjelpe ham med å styre tiden barna var på internett, og hva de brukte den til. Ikke for å overvåke hva de gjorde, men for å kunne begrense og fordele tiden på internett mellom lek og lære. 

– Som med alt annet i livene våre kan det meste misbrukes. Vi ønsket å få litt kontroll og oversikt over hva våre barn bruker internett til. Samtidig ønsket vi å gjøre hverdagene deres online tryggere, og få litt hjelp til å styre hvor mye tid de bruker bak en skjerm. 

Så du denne? Bør barna få spille Pokémon Go alene?

GOD NATT: For å unngå at ungene sniker med seg spill og sosiale medier i senga kan du blokkere internettilkoblingen på barnas telefoner på natten.  Foto: HANS-PETTER NYGÅRD-HANSEN

Funker ikke på alt

Produktet kobles til det trådløse nettverket i huset, og får da også oversikt over enhetene som er koblet til internett. Deretter kan du lage egne profiler til familiens medlemmer hvor du bestemmer hvor lenge de får være på internett, og hvor lenge de får være på enkelte tjenester og apper. Du kan også blokkere nettet for barna når de skal sove, slik at de ikke kommer seg på internett mellom en viss tidsperiode.  

– Mens vi tidligere måtte gjette oss til hvor mye, og til hva våre barn brukte de forskjellige enhetene til på Internett, kan vi nå vite - og begrense forbruket, slik at de får gjort leksene sine, samtidig som de får tilstrekkelig med tid til å leke. Men også tilstrekkelig tid til å sove når de skal sove, i stedet for å ligge under dyna og «lure» til seg litt ekstra tid på Internett, sier Nygård-Hansen til Familieliv.

Det er viktig å understreke at Circle kun begrenser tiden barna bruker på internett, og ikke tiden de bruker på datamaskiner, nettbrett og smarttelefoner. Dersom barna dine har lastet ned et spill som for eksempel Angry Birds, som ikke spilles via internett, så vil ikke det påvirkes av slike produkter. 

Les ogsåSeks kjøreregler for barnas første mobil

Eksperten er skeptisk

Førsteamanuensis ved Institutt for medier og kommunikasjon ved Universitetet i Oslo, Elisabeth Staksrud, sier til Familieliv at hun ikke vil anbefale et slikt produkt. Hun er en del av EUs «Kids Online», et forskningsnettverk bestående av 150 forskere fra 33 europeiske land som siden 2006 har forsket på barn og nettrisiko. 

– Generelt anbefaler vi ikke bruk av tekniske filtre, og ser heller ikke at det vil være et relevant eller konstruktivt tiltak for å hindre den bruken som kan lede til skade. Når det gjelder digital oppdragelse er den oppdragelsen som tar utgangspunkt i kommunikasjon med barna, etablering av klare regler, forventninger og avtaler, den som i størst grad leder til trygge barn på nettet, sier hun. 

Hun mener at barn og unge som opplever restriktiv oppdragelse gjennom for eksempel tekniske sperrer, i mindre grad vil si fra til foreldrene sine og be om hjelp når noe skjer på nettet som er ubehagelig eller vanskelig, og at det derfor er viktig å snakke med barna om nettvett. 

– Vi ser også at foreldre som bruker slike verktøy i mindre grad snakker med barna sine om nettbruk fordi de føler de har «løst» problemet. Det beste filtre er det som sitter mellom ørene på barn, ungdom og voksne. Og det kan ikke nettleverandøren installere, sier hun og fortsetter:

– Det er også svært viktig at barn og unge får øve på når, hvor, og hvor lenge de skal sku av digitale verktøy og leker, slik at de opparbeider seg evnen til å mestre denne balansen selv. Foreldre spiller en viktig rolle i denne prosessen, særlig når barna er yngre. På denne måten vil de være bedre rustet til å ta selvstendig ansvar når de kommer i tenårene og foreldre har mindre innflytelse.

Trenger du tipsSlik bør du forholde deg til barnas sosiale medier-bruk

Nygård-Hansen er uenig. Han mener barn ikke er godt nok forberedt til hva internett kan by på av negative opplevelser, og mener slike produkter vil gjøre at foreldre kan heve kunnskapen om hva barna bruker internett til, og at det ikke bør ses på som en mulighet til å «kontrollere» internettbruken i hjemmet.

– Jeg er mer opptatt av å tilrettelegge for et sunt forhold til hvor mye de bruker internett, og hva de bruker internett til, enn å kontrollere internett-forbruket. 

Han mener imidlertid at det er viktig for de voksne å få frem at formålet med å bruke et sånt produkt ikke er at foreldrene skal overvåke og se hva barna gjør på internett, men at de ønsker å slippe de utallige diskusjonene om hvor lenge de hadde vært på internett. 

I dag synes barna selv det er en fin løsning, ifølge pappa Hans-Petter. 

– Sammen med barna «regnet» vi oss frem til hvor mye tid vi syntes de skulle få lov til å være online, og hva som var passende tid å bruke til spill, sosiale medier og diverse strømmetjenester. Fra en lettere skepsis, har det gått sport i å «slå» hverandre på å ha vært minst på internett i løpet av uken som gikk.