Nesten ni av ti mellom 16 og 18 år har kviser. Hos de fleste vil problemet avta med årene, men det finnes de som vil plages over flere år. Enkelte får også kviser i voksen alder. 

Kviser debuterer hos de fleste i puberteten, og dukker vanligvis opp i ansiktet, men de kan også dukket opp på brystet og ryggen. Ifølge helsesøster og seniorrådgiver hos Ung.no, Anne Bentzrød, opplever nesten alle tenåringer å få kviser. 

– En del opplever kvisene som skjemmende og plagsomme og kan ha god nytte av lokal behandling.  Noen få er veldig plaget og trenger mer omfattende medisinsk behandling, sier hun til Familieliv. 

Kosmetisk lege ved BeWell-klinikken i Sandnes og forfatter av boken «Frisk Hud», Rolah Osman Lønning, sier til Familieliv at det heller ikke er kun i tenårene man får kviser. Ifølge Lønning opplever en tredjedel av kvinner å få kviser i voksen alder. 

Les også: Tre av fire unge tror på et lykkelig liv

Hva er det som gjør at man får kviser?

– I puberteten skjer det en masse forandringer med kroppen. Det øker på med produksjon av en del hormoner, blant annet testosteron, og hormonene gjør blant annet at det produseres mer talg i huden, spesielt i ansiktet, på skuldre og på øvre del av brystkassen. Alle får litt fetere hud i puberteten. Hvis denne talgen ikke kommer ut på hudens overflate, dannes det en slags propp, en hudorm. Hudormer er små hvite eller sorte prikker. I huden til alle mennesker finnes det bakterier. Hvis bakteriene og talgen «kobles sammen» i hudormen, blir det betennelse. Området blir rødt og ømt, og så får du en kvise, sier Bentzrød.

Ifølge ekspertene kan stress og nervøsitet forverre kviseanfallene. Det samme gjelder overdreven slanking, og noen vil kunne oppleve at veldig mye trening også kan gi økt kviseplage. Flere jenter får også flere kviser rett før menstruasjon på grunn av hormonendringer i kroppen i den perioden. 

Så du denne? Den første kjærlighetssorgen: Charlotte (17) var knust i ett år

SVARER UNGE: Ifølge seniorrådgiver og helsesøster hos Ung.no, Anne Bentzrød, opplever nesten alle tenåringer å få kviser.  Foto: UNG.NO

Avkrefter myter

Det finnes en rekke kjente myter om kviser som ekspertene også kan avvise om kviser: 

«Kviser skal klemmes ut, så forsvinner de»

– Galt! Du skal ikke klemme kviser. Det kan gi deg arr, spesielt hvis du klemmer på det som ennå ikke har utviklet seg til kviser. Betente kviser kan også bli til byller ved klemming, sier Bentzrød. 

Lønning legger til:

– Det er også viktig å ikke skrubbe for mye på inflammerte og modne kviser da dette kan føre til økt inflammasjon og spreding av utbrudd. 

«Man får kviser på grunn av dårlig hygiene»

– Galt! Du får ikke kviser av dårlig hygiene. Man kan faktisk risikere å få flere kviser om man vasker seg for mye. For mye skrubbing med vann og såpe irriterer huden slik at du kan få flere kviser. Vask med bare rent vann, et ansiktsmiddel eller eventuelt vann og en mild såpe. Den beste måten å vaske ansiktet på, er å bruke hendene, ikke en ansiktsklut.

«Det er det du spiser som gjør at du får kviser»

– Kosten er ikke hovedårsaken til kviser, men noen opplever at det kan virke inn. Blant annet viser enkelte undersøkelser at mye sukker kan øke kviseplagene noe. 

Lønning legger til:

– Nyere forskning kan dog peke på at sjokoladen faktisk kan trigge akneutbrudd i visse tilfeller. 

Les også: Slik blir dere kvitt hodelus

Slik demper du utbruddene

Kviseutbrudd løses ikke ved at du klemmer på dem, eller vasker huden for mye: Så hva gjør man? Dette er Bentzrøds tips:

- Det kan hjelpe å redusere mengden av sukker. For noen kan også andre justeringer i kosten ha effekt. 

- Daglig renhold av huden med vann eller en mild rensekrem.

- Bruk minst mulig av kosmetikk som tetter porene i huden. Fjern all kosmetikk om kvelden.

- Mange opplever at de blir bedre om sommeren og i solen, men pass på å ikke bli solbrent. 

- Ikke plukk eller klem på hudormer og kviser. 

- Prøv lokalbehandling som du kjøper reseptfritt på apotek.

Lønning har også et tips til de som er plaget av alvorlig akne. 

– Akne i tenårene er en naturlig del av puberteten og behandles utifra alvorlighetsgrad. Milde til moderate utbrudd kan fint behandles med riktig topikalsk behandling, som en salve eller en krem. For moderat til alvorlig akne vil reseptbelagte tabletter som antibiotikakurer og tretionin kunne vurderes og startes av lege, sier hun. 

Les også: Ti tannvettregler for store og små