Neste gang poden nekter å kle på seg og vil bestemme selv, kan løsningen være å la henne gjøre nettopp det, mener Hans Holter Solhjell.

Han er pedagog og daglig leder i Foreldrekompetanse – et kurs- og kompetansetilbud for foreldre som er interessert i temaer relatert til barns utvikling og foreldre-barn-kommunikasjon. Solhjell presiserer at det finnes mange ulike svar på hvordan man etablerer gode morgenrutiner, avhengig av dynamikken i den enkelte familien. 

Dette kan du prøve

Likevel er det noen ting man kan tenke på, mener han:

– Planlegg kvelden i forveien og la barnet være med å velge klær. Noen barn - særlig de som er veldig opptatt av å bestemme selv og har tydelige meninger om hva de vil ha på seg - kan gå med på det. Det er ingen garanti for at barnet har samme mening som i går når det våkner, men det er verdt å prøve. 

– En annen ting man kan gjøre er å gi barnet valget mellom to ulike varianter. Da opplever barnet at det er med på å bestemme. Å oppleve å bestemme over seg selv og sine egne valg og handlinger er et grunnleggende behov hos alle mennesker, også barn. Det kan derfor være til god hjelp å lete etter de tingene barn kan bestemme selv, eller være med å bestemme. Og unngå unødvendige maktkamper. 

Les også: Refleksmote skal redde barns liv

Uansett om man følger denne «oppskriften», kan man ende opp med at barnet vil noe helt annet enn det de voksne mener er lurt og ansvarlig – som at de vil gå ut i badebuksen eller pysjen.

– Hvis dette skjer igjen og igjen, og dere har låst dere fast i en maktkamp, som for ikke helt få også ender opp med fysisk tvang, er det viktig å komme seg ut av dette mønsteret. 

Sett denneSlik kler du barna riktig i høst

La barnet bestemme

Det kan gjøres på flere måter, mener Solhjell:

– La barnet bestemme hva det skal ha på seg, men send med andre klær i en bag, og gi barnet beskjed om å si ifra når det blir kaldt. Barnet bør være over tre år for at man skal kunne gjøre dette. Man blir ordentlig kald før det er fare for forfrysning, men det er viktig at dere følger med selv og vurderer situasjonen. 

– I tillegg til å fjerne tvangselementet og gi barna en følelse av å bestemme selv, får barnet erfart hva det vil si å fryse ordentlig. Mange barn i dag vet faktisk ikke hvordan det er å fryse, for de har blitt kledd på med lue og bobledress fra de ble født. Det er vanskelig for dem å skjønne hva vi mener når vi står inne og sier at det er kaldt ute. 

Få med degSyv tips til uteaktiviteter barna kommer til å elske

Solhjell mener dette vil gjøre det enklere for barnet å ta gode beslutninger neste gang. 

– Det er et viktig mål i seg selv å støtte barnets egen utvikling av evnen til å vurdere og å ta beslutninger. Da må vi også underveis akseptere mange beslutninger vi ikke selv synes er spesielt gode, og hjelpe barnet til å lære av egne erfaringer.   

I likhet med daglig leder i Birkebeineren Friluftsbarnehage på Lillehammer, Line Elisabeth Dalseng – som Familieliv har snakket med tidligere – mener Solhjell at barnehagen kan være til god hjelp.

– Dette er noe mange barnehager er vant med å håndtere, og de kan være til god støtte for foreldre. I barnehagen er også dynamikken og relasjonene annerledes, og det kan være enklere å bryte et uheldig mønster. Om man vil prøve den fremgangsmåten jeg snakker om her, er det lurt å snakke med barnehagen, og forklare situasjonen hjemme.

Les mer: Sparte tusenvis på å kjøpe brukt til datteren