Et nytt samarbeid mellom Redd Barna og Miljøagentene skal få norske barn til å ta klimautfordringene på alvor. Sammen har de to organisasjonene utviklet et digitalt klimaundervisningsopplegg for fjerde- til niendetrinn. Her kan elevene se videoer av andre barn fra hele verden, teste ulike oppgavespill og quizer og ikke minst si sin mening.

– Vårt fokus er at alle barn i verden skal overleve, være trygge og lære. Vi har sett at klimaendringene gjør at det blir vanskeligere for barn rundt i verden, og det er en stor utfordring å få kommunisert dette til barna i Norge. Vi ønsker at barna skal engasjere seg i dette og få lyst til å gjøre noe, forklarer Guro Bakke Håndlykken i Redd Barna til Familieliv.

Få med deg: Joachim (9): – Vi har bare én jord, så vi må ta vare på den så godt vi kan 

FELLES MÅL: Guro Bakke Håndlykken i Redd Barna forteller at de har fått veldig gode tilbakemeldinger fra både elever og lærere på undervisningsopplegget de har laget sammen med Miljøagentene.  Foto: ELIN TOFT/REDD BARNA

Jobber for en bedre fremtid for barna

Én tredjedel av landets skoler har allerede tatt i bruk i undervisningsopplegget. Nå håper de to organisasjonene at enda flere skal få øynene opp for «Det magiske klasserommet».

Håndlykken forteller at både Redd Barna og Miljøagentene jobber for det samme: Et bedre miljø og en bedre fremtid for barna.

– Vi får inn kjempegode tilbakemeldinger fra både lærere og barna selv på undervisningsopplegget. Barna har muligheten til å sende innspill til barnas klimapanel, og fortelle oss hva de lærer mest av, hva de liker og hva de ikke liker, slik at vi kan ta med oss det når vi utvikler dette videre.

Les ogsåNy undersøkelse: Bruker matbutikken som oppdragelsesarena

BARNS RETTIGHETER: Klimaendringene er et faktum, og gjennom «Det magiske klasserommet» får norske elever «møte» noen av barna som er hardest rammet, og samtidig har dårligst forutsetninger for å takle de store klimautfordringene.  Skjermdump: «DET MAGISKE KLASSEROMMET»/REDD BARNA

Daglig leder i Miljøagentene Are Shaw Waage er også stolt av undervisningsopplegget de har vært med å utviklet.

– Hele poenget med Miljøagentene er å gi barna en stemme, og slagordet vårt er at barn har rett til å si ifra. Gjennom klimaklasserommet kan barn over hele Norge sende inn innspill til hva de vil gjøre med klimautfordringene. Innspillene som kommer inn blir samlet sammen i en rapport som Barnas klimapanel tar med seg til klimatoppmøtet i Marrakech, hvor FNs toppledelse vil være til stede, sier han til Familieliv. 

Sett denne23.000 beintøffe barn konkurrerer om å være mest miljøbevisste

STERKE INNTRYKK: Sjefsagent i Miljøagentene, Are Shaw Waage, innrømmer at det kan være vanskelig å holde tårene tilbake når du hører noen av historiene til barna i «Det magiske klasserommet».  Foto: MELISA FAJKOVIC

Håper de voksne vil lære av barna

Waage forteller at det gjør inntrykk på barna å se videoer av jevnaldrende barn som forteller at de ikke har spist på flere dager fordi tørken har ødelagt avlingene deres. Selv om innholdet kan oppleves som sterkt, mener han det er viktig at barna får se dette, fordi filmene får frem noe av urettferdigheten i verden.   

Håndlykken forteller at Redd Barna er opptatt av å få klimaundervisningen inn i skolen, slik at barna kan ta med seg denne kunnskapen hjem til resten av familien.  

Les merCecilie sparte tusenvis på å kjøpe brukt til datteren

– Det er kjempeviktig at foreldre lytter til barna, og tar oppfordringen om å bry oss om miljøet. Tilbakemeldingene vi får viser at barna er utrolig engasjerte. De har mye å si, og det er de som skal leve i fremtiden, og derfor bør ha en ekstra rett til å si noe. Det er for eksempel mange tiltak man kan gjøre i egen hverdag, og det er viktig at vi voksene blir med på det. Beintøft har vist at hvis går sammen for å gjøre noe, blir det en forskjell, sier hun.

De to organisasjonene vil også oppfordre mammaer og pappaer til å sette seg ned og ta en titt på «Det magiske klasserommet» sammen med barna.

– Dette er et godt gjennomprøvd opplegg som tar utgangspunkt i skolens læreplaner. Håpet er at det også vil engasjere de som ikke er så interessert i klima i utgangspunktet, sier Waage.

Få med deg denneTar vare på miljøet: Trebarnsfamilien dropper bilen