Søvnterapeut Caroline Lorentzen, bak nettstedet sovehjelp.no, har mye erfaring med å hjelpe familier over hele landet med søvnproblemer. Hun mener det er viktig å først og fremst følge babyens behov den første tiden. 

– Babyen har sjelden samme døgnrytme som oss, og det er bare å følge med. Sov og spis samtidig som barnet, og gi masse nærhet, sier hun til Familieliv.

Les ogsåGitte brukte flere timer på å få barna i søvn

Noen er av den oppfatning at barnet bør sovne i sin egen seng fra begynnelsen av, for å etablere gode søvnrutiner. Det er ikke Lorentzen så opptatt av.    

– Nyt at barnet sovner til puppen! Det er det mest naturlige av alt, og mor skiller ut et hormon som gjør henne trett. Denne naturlige hjelpen til hvile bør man ta i mot med åpne armer. Det er dessverre mange slitne mødre der ute som ikke får muligheten til å nyte dette hormonet i streben etter å legge barnet ned, mener hun.

Terapeuten mener tiden for å lage kveldsrutiner bør komme når det føles naturlig – om det er når barnet er to eller seks måneder.

– Babyen må da lære å sovne selv uten for mye stimuli. Den første kvelden vil være tøffest, men så vil det gå lettere. Etter hvert vil det å legge barnet bli en rolig og fin stund som både du og barnet ditt vil se frem til.

Få med deg: Hvordan få barna i søvn

Slik går du frem

Når skal du legge barnet? – De minste har flere soveøkter på dagen, og bør derfor ikke legges for tidlig. Noen babyer som legges klokken 19.00 er ferdig sovet klokken 02.00, og foreldrene sliter dermed resten av natten. Da er det bedre å legge barnet ved 22-tiden og håpe at morgenen starter nærmere 05.00.

Hvor bør barnet sove? 

– Babyen kan ligge hvor som helst. Det viktigste er at barnet legges på samme sted hver gang - i egen seng på eget rom, i egen seng på foreldrenes rom eller i sengen til foreldrene. Om dagen bør du velge det som er enklest – om det er å la barnet sove i vognen på trilletur, i bæresele, i sengen eller inntil brystet. Sov gjerne sammen med barnet. Gjøremål kan vente til barnet er våkent. 

Sett denneHvordan livet EGENTLIG blir når du får barn

Hvordan får du barnet til å sovne? 

– Barnet må være ferdig stelt og mett før det legges ned, og en av foreldrene må være der å hjelpe barnet med å finne søvnen selv. Det å hjelpe med å trøste og å være til stede er nøkkelen. Det er ikke lett å finne søvnen selv når man hele livet har blitt båret eller ammet i søvn. Dette kommer ikke til å være en populær avgjørelse. 

– Jeg er sterkt imot å forlate et gråtende barn, da jeg mener det er feil å forlate et fortvilet medmenneske uansett alder. Jeg kan heller ikke se at det har noen læringsverdi for barnet. Barnet må få lov til å erfare at det sovner uten hjelp, men at det er ikke alene og at det blir sett og trøstet. Barnet skal i første omgang bare lære å legges uten stimuli. Når barnet har lært å sovne selv på kvelden kan man «rydde i» nattamming og andre ting. 

Hvor lenge skal barnet sove? 

– Vi er ikke herre over søvn, hverken vår egen eller barnets. Vi må akseptere hvor lenge barnet vårt sover, og tilpasse hverdagen vår etter det. Hvis du har en baby som sover i korte økter bør du sitte stille når barnet sover. Husk å hvile når du kan!

Les merFirebarnsmor samsov med alle barna: – Hvis alle sover bedre, så hvorfor ikke?