Sender du sms, snakker i telefonen eller besvarer e-post når familien er samlet, eller når du er sammen med barna dine? Eller legger du ut bilder på nettet av barna dine uten å spørre dem om lov?

Familieliv skrev nylig om «Mobillappen», som er en nettbasert test for barn som skal få eller nettopp har fått sin første mobil. Tjenesten er tenkt som en leken øvelse for å få barn til å reflektere rundt fornuftig mobilbruk. 

Les ogsåDette må du vite om de ulike appene barna dine bruker

Men det er ikke bare barna som kan trenge en opplæring i hvilke regler som gjelder for mobilbruk i ulike situasjoner. Noen ganger kan det faktisk hende at mamma og pappa også trenger en liten påminnelse. 

Bruk av ulike medier er blitt en viktig del av stort sett alle familier i Norge i dag. Det er derfor viktig å tenke på hvordan denne dynamikken fungerer i huset, mener Medietilsynet. 

– Er mobilbruken din eller barnas til irritasjon for de andre i huset? Tar du hensyn? Det å være tilstede i en samtale eller et måltid uten forstyrrelser - om det er fra mobilen eller at du sitter og leser avisen - kan ha mye å si, særlig for de yngste, sier Rita Astridsdotter Brudalen i Medietilsynet til Familieliv.

Så du denneSkal du sjekke barnas mobil? Ekspertene svarer

Her er hennes mobilråd til mamma og pappa, som også kan overføres til all mediebruk: 

Tre viktige regler

1. Er dere som voksne i familien gode rollemodeller? Du kommer ikke langt med barna hvis du selv ikke følger opp det du ber om. Mener du at barna skal ha mediefri tid i løpet av dagen? Da må du gjøre det samme.

2. Vær sammen i mediebruken! Det er både fornuftig og gøy at barn og voksne gjør noe sammen. Bli med barna og se på deres favoritt-Youtubere, spill et spill sammen – bruk mediene til kvalitetstid.

3. Personvern. Dette er et ord vi gjerne har et litt slapt forhold til. Sørg for å gi barna dine gode vaner ved at du snakker om hva som er greit å dele om seg selv – og ikke minst hva som er greit å dele om sine venner. Igjen – gå foran som et godt eksempel. Ikke legg ut bilder av barna eller dine egne venner uten å spørre om samtykke. Husk at de fleste tjenester og sosiale medier, eier bildene dine og innholdet ditt etter du har lagt det ut, og det kan være vanskelig å slette i ettertid.

Få med degMedietilsynet: Slik sørger du for at barna bruker sosiale medier trygt