Mange vil kjenne seg igjen: Du står på badet med et trøtt barn som ikke vil legge seg, og i hvert fall ikke pusse tennene. Tanken på å droppe tannpussen - bare i kveld - kan være fristende, men er ifølge tannlegen en svært dårlig idé.

Arne Jacobsen er spesialist i barnetannpleie og jobber som spesialtannlege på barneavdelingen ved odontologisk fakultet i Oslo. Han mener det er flere ting man kan gjøre for at tannpussen skal bli en god opplevelse for barnet.

– Det kan komme perioder da barnet ikke vil pusse tennene, og da er det viktig å være klar på at dette ikke er noe man kan velge bort, sier han til Familieliv.

Les ogsåDette bør du huske på før du tar med barna til tannlegen

Ikke gjør barnet en bjørnetjeneste

Når Jacobsen skal gi råd til hvordan du etablerer tannpussen som en hyggelig rutine - uten sure miner og protester - er det én ting han mener bør prioriteres uansett:

– Tannpussen skal gjennomføres, kamp eller ikke. Jeg pleier å sammenlikne det med at hvis barnet har full bleie, blir denne skiftet og barnet blir vasket, selv om barnet ikke vil. Slik bør det være med tenner også, sier han til Familieliv.

Jacobsen mener det er svært uheldig at noen foreldre enkelte ganger dropper tannpussen til barnet fordi barnet ikke vil.

– Da gjør de barnet en enorm bjørnetjeneste. Det er bedre å holde barnet for å få tennene pusset, enn å måtte holde barnet mens jeg setter bedøvelse og trekker de infiserte rotrestene som blir konsekvensen av å ikke følge opp tannpussen.

Så du denneSå mye penger bør barna få av «tannfeen» hver gang de mister en tann

Gjør tannpussen til en god opplevelse med disse tipsene:

1) Bruk en myk børste beregnet for barn, som er tilpasset barnets alder.

2) Introduser tannbørsting tidlig. La gjerne babyen få en tannbørste å bite i og leke med når det ligger på stellebordet og man pluderer og koser. Begynn tannbørstingen fra første tann kommer. Bruk knapt synlig mengde tannkrem i begynnelsen, og øk til mengde på størrelse med barnets lillefingernegl etter hvert.

3) Involver barnet, la det bite og pusse litt selv allerede fra de er helt små, og gjør det til en vane at man skal gjøre dette hver morgen og hver kveld. Gjør det også til en vane at en voksen skal gå over før eller etter at barnet har pusset.

Les mer: Foreldre deler hysteriske erfaringer på sosiale medier

4) Bruk gjerne en barnetannkrem. De er ofte mildere på smak og har mer «barnevennlig» smak enn voksentannkremer. En barnetannkrem bør inneholde 1000ppm fluor (står på tuben). Voksentannkrem kan inneholde opp mot 1500ppm fluor og det kan bli for mye for et lite barn.

5) Fluor er viktig for å forebygge hull i tennene. Nok fluor er veldig bra, men for mye fluor kan være skadelig. Fluordosering går på vekt, så derfor skal man være svært restriktiv med tannkrem-mengden til små barn. Det skal mindre til for at det blir for mye, og små barn har også en tendens til å svelge tannkrem. 

6) Hvis barnet ikke samarbeider bør dere jobbe for at tannpuss blir en koselig greie. Gjør det først til en del av stellet på stellebordet. Senere kan du la barnet sitte på fanget mens du pusser. Tannpussen trenger ikke nødvendigvis gjøres foran speilet på badet. Det er ikke noe i veien for å flytte seg til sofaen og ha barnet på fanget eller i armkroken der når man pusser. 

Sett denne? Nybakt far sendte «produktklage» på sin egen sønn til sykehuset

7) Prøv å synge «tannpussesanger». Det finnes flere å velge mellom, som «Puss, puss så får du en suss», «Fantorangens pusse-vise», «Det blir ikke hull i en tann som er ren», og så videre.

8) Avledning ved at man lar et barn se på et nettbrett eller TV mens man pusser kan også fungere, men det er viktig at man kommer til så man får gjort en ordentlig jobb.

9) Fluortablett kan fungere som en belønning. Igjen må man holde seg til de retningslinjer som er gitt, slik at man unngår overforbruk av fluor.

10) Litt større barn (fra rundt fire års alder) kan synes det er mer spennende og motiverende å bruke en elektrisk tannbørste. De store leverandørene av elektriske børster har laget egne barnebørster eller børstehoder, og jeg mener at man bør investere i en «ordentlig en» hvis man skal ha en elektrisk tannbørste.

Få med deg: Disse tingene er foreldrene våre mest redd for