Lurer du på hvordan du bør gå frem for å hjelpe førsteklassingen med motivasjon til å gjøre leksene? 

Familieliv har tidligere snakket med lektor og foredragsholder Håvard Tjora om lekser, og om hva man som forelder bør tenke på når man skal hjelpe barna. Han mener alle barn har ulik tilnærming til læring, og er tilhenger av at barna til en viss grad må få styre egen arbeidssituasjon. 

Men det er ikke alltid like enkelt å få en førsteklassing som er sliten etter en lang skoledag til å sette seg ned og konsentrere seg om norsk, matematikk, engelsk eller natur- og samfunnsfag enda en gang. 

Fikk du med deg denneFamilieliv fikk være med Levi (6) på hans aller første skoledag

Familieliv ba Tone Strømøy, forfatter av boken «Oppdragelse mellom frihet og grenser», om råd. Hun er både mamma, bestemor og lektor ved Høgskolen i Oslo og Akershus. 

– Det er viktig at hvis dette skal være motiverende, må barnet få følelsen av å mestre. Hvis dere ikke klarer å være positive er det faktisk bedre å droppe leksene, for da blir det ikke læring, mener hun. 

Så du denne? Syv tips til uteaktiviteter barna vil elske 

Ingen fasit 

Hun presiserer at lekser betyr å øve på temaer som allerede er presentert i klasserommet, og at barna skal ha møtt temaet på skolen før de får det som lekser hjemme. Hvordan og når dette gjøres er noe foreldrene bør finne ut sammen med barna. 

– Unger er forskjellige, så her er det ingen fasit. Mens noen synes det er greit å gjøre leksene med en gang de kommer hjem for å bli ferdig med det, er det andre som ikke orker det etter en lang dag på skolen, og trenger en pause først. 

Lest denne? Her er hjemmeleksen foreldre bør pugge

Strømøy mener det viktigste man som forelder kan gjøre for å hjelpe barna med leksene er å vise interesse. 

– Det skal være hyggelig å gjøre lekser med barna. Hvis det skjærer seg totalt, noe det gjør av og til, er det bedre å sende en mail til lærer og si at vi ikke fikk til leksene i dag, enn å stresse barnet på dette, sier hun, og legger til: 

– Den gode læringen skjer når barnet er motivert og kan oppleve glede, og det er fantastisk når foreldre og barn kan oppleve dette sammen. 

Få med degFlere gode tips når du skal hjelpe barna med leksene

Unngå dette  

Det dummeste du kan gjøre er ifølge Strømøy å snakke nedsettende om læreren eller skolen foran barnet. 

– Ha en positiv holdning til skolen – særlig når ungene hører på. Hvis du er misfornøyd med noe, bør du ta det over e-post eller be om et møte med skolen, råder hun. 

Lektoren mener også alle skoler burde ha et tilbud om leksehjelp, slik at de elevene som ønsker det og har behov for det kan få hjelp med leksene før de går hjem for dagen. 

– Barn som har engasjerte foreldre er veldig heldige. All forskning jeg kjenner til viser at foreldre er viktige når det kommer til leksene, og det blir derfor ofte forskjeller på de elevene som får oppfølging hjemme og de som ikke gjør det. 

Les ogsåPappa Gisle om leksene: – De vil gjerne bli fort ferdig

LÆRING SKAL VÆRE GØY: Ikke vær redd for å sende læreren en e-post hvis det skjærer seg helt med leksene, for det skjer alle en gang i blant, sier lektor og forfatter Tone Strømøy. Foto: PIXABAY

Seks tips for mamma og pappa

1. Engasjer deg i skolen. Å vise interesse er noe av det viktigste du kan gjøre. 

2. Følg med på barnets trivsel og læringsforløp. Sitt litt på sidelinjen og følg med på hvordan barnet har det. Barn må være trygge for å lære. 

3. Prøv å få faste rutiner på leksene, men vær oppmerksom på at ikke det samme nødvendigvis fungerer for alle. Noen trenger å hvile litt etter skolen, mens andre vil bli ferdige med en gang. 

4. Ikke snakk nedsettende om læreren. Det kan ødelegge så mye. Er du misfornøyd med noe bør dette tas direkte med den det gjelder, og ikke via barna. Det er greit å si at dette ikke var en lett oppgave, men da bør du også skryte av at barnet fikk det til likevel, for å bygge selvfølelsen og motivasjonen til barnet.

5. Dropp leksene en dag hvis det skjærer seg totalt. Send en e-post til læreren, slik at eleven slipper å få anmerkning for å ikke ha gjort leksene sine. Enhver lærer vil godta det. 

6. Det skal være morsomt å jobbe faglig sammen med barna, og ikke bare være en jobb som må gjøres. Vær positiv, skryt når barnet får det til og jobb med mestringsfølelse. 

(7). Hvis besteforeldre skal hjelpe til med leksene, kan det være lurt å bla litt i læreboken først. Matematikken er helt annerledes lagt opp i dag, og det er flere måter å lære på enn det var før i tiden. Dette kan være morsomt for både barna og besteforeldrene, for de kan ha noe å lære av hverandre. Man skal ikke undervurdere kunnskapen besteforeldre sitter på, men de behøver ikke alltid å sitte på fasiten. 

Kilde: Lektor ved Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA), Tone Strømøy 

Les også: Dette må du vite om appene barna dine bruker