Det er ingen hemmelighet at det koster å få barn. Listen over utstyr og klær som trengs til den nye verdensborgeren er ofte lang, og tusenlappene har en tendens til å forsvinne i raskeste laget. Men med god planlegging og litt forberedelser er det mye å spare.

– Særlig for førstegangsforeldre uten erfaring kan det være vanskelig å vite hva man bør tenke på når det gjelder økonomisk planlegging. Det lureste er derfor å sette seg ned og diskutere mulighetene man har i en tidlig fase. Man bør raskt finne ut hvor lang permisjon man ønsker, og om det er nødvendig å flytte eller bytte bil, sier forbrukerøkonom i DNB, Silje Sandmæl.

Les også: Cecilie sparte tusenvis på å kjøpe brukt til datteren 

Forbrukerøkonom i Sparebank 1, Magne Gundersen, oppfordrer kommende foreldre til å bruke ventetiden godt. 

– Tidlig og god planlegging er nøkkelen til å finne den beste løsningen for alle parter. Man må forberede seg på en ny økonomisk hverdag, med flere omprioriteringer og mange engangsutgifter. Kanskje har man heller ikke like mange muligheter til å jobbe overtid når man får barn, påpeker Gundersen. 

Så du denneÅtte tips for å gjøre sparingen morsom

Permisjon og foreldrepenger

Han anbefaler å sette seg godt inn i reglene som gjelder i arbeidsmiljøloven, og råder kommende foreldre til å søke informasjon på NAV sine nettsider. 

– Både far og mor må søke om foreldrepenger og permisjon, og det er viktig å passe på tidsfristene som gjelder. Regn på inntektene og utgiftene, og finn ut hvordan dere vil fordele permisjonen mellom dere, sier Gundersen.

– Bli også enige om hva dere vil bruke permisjonstiden til. Noen velger å dra på en lengre reise sammen, og da er det viktig å huske på at én av partene kanskje må ta ulønnet permisjon fra jobb. Pass derfor på å legge til side penger som kan brukes i denne perioden, tilføyer forbrukerøkonomen. 

Sparer flere tusen på smartere matinnkjøpHer er tobarnsmorens beste spareråd 

LES REGLENE: Når man venter barn er det en fordel å sette deg inn i regelverket i arbeidsmiljøloven, sier forbrukerøkonom i Sparebank 1, Magne Gundersen.  Foto: SPAREBANK 1

Både Gundersen og Sandmæl understreker at det finnes en rekke individuelle forskjeller når det gjelder hvor lang permisjon som lønner seg, men det finnes likevel en hovedregel:

– Helt konkret er det slik at du kan motta foreldrepenger i totalt 49 uker med 100 prosent lønn, eller 59 uker med 80 prosent lønn. En utbetaling på 59 uker med 80 prosent av lønn er større enn 100 prosent med 49 uker. På fedrekvoten er derimot antall uker de samme enten man tar 80- eller 100 prosent lønn. Det blir dermed et stort tap på fedrekvoten med 80 prosent uttak. Det er altså slik at dersom far tar ut sin fedrekvote, blir den totale utbetalingen av foreldrepengene høyere ved å velge 100 prosent lønn, forklarer Gundersen, og legger til:

– Hvor mye man får i foreldrepenger avhenger av lønnen man har hatt. De som ikke har vært i jobb i seks av de ti siste månedene får ikke foreldrepenger, men en engangsstønad.

Tok grepBrukte 12.000 kroner på mat i måneden: Nå sparer de flere tusenlapper

Skatt og forsikring

Når på året barnet blir født, er også relevant for pengeplanleggingen. 

– Er barnet født sent på året vil det kanskje ikke få barnehageplass til høsten, og da må man planlegge eventuell barnepass. Pass av ett barn gir 25.000 kroner i skattefradrag, deretter får man 15.000 kroner i fradrag per barn. Dette gjelder all form for pass - både barnehage og dagmamma, men det må være dokumentert, sier Gundersen. 

– Hvis barnet er over ett år og ikke går i barnehage - samtidig som man er i ulønnet permisjon, får man som regel kontantstøtte, legger han til. 

Også når det gjelder forsikringer, kan det være lurt å ta noen forholdsregler. 

– Sjekk at reiseforsikringen gjelder for hele familien og ikke bare mor eller far, og at den dessuten gjelder hele året og i hele verden, sier Gundersen.  

Les merDavid mistet kontrollen over økonomien: Leiligheten ble tvangssolgt 

PLANLEGG: Forbrukerøkonom i DNB, Silje Sandmæl, anbefaler kommende foreldre å være på utkikk etter tilbud og salg under svangerskapet.  Foto: DNB

Klær og utstyr

Med et nytt familiemedlem melder behovet seg for en lang rekke ting, og ifølge forbrukerøkonomene kjøper særlig førstegangsforeldre veldig ofte inn mer enn det som trengs.

– Det gjelder å tenke på hva man egentlig behøver, og være på jakt etter salg og tilbud de ni månedene man som regel venter, råder Sandmæl. 

Gundersen anbefaler å ikke kjøpe alt man tror barnet trenger med én gang.

Få med degSlik kjøper du sunn mat på budsjett

– Mye av det man har behov for får man i mange tilfeller i gave av familie og venner. De nærmeste ønsker ofte å gi noe til den nyfødte, så det kan være lurt å gi dem tips om hva dere trenger og ønsker dere, sier han, og fortsetter: 

– Se dessuten an hva barnet egentlig trenger. Det er liten vits å kjøpe for mange klesplagg i samme størrelse da barnet vokser så fort at det kanskje ikke rekker å bruke alt før det er for smått.

Sandmæl anbefaler foreldre å beholde merkelappen på det man kjøper til den lille.

– Får du ikke bruk for det du har kjøpt, kan du enkelt bytte til en større størrelse eller til noe helt annet. Det er ikke noe poeng i at klær ligger i skapet med brettekanter og ikke blir brukt.

Sett denneSjeføkonom: Slik lærer du barna å spare 

Kjøpt brukt eller arv

Sandmæls beste sparetips til nybakte foreldre, er å kjøpe brukt.

– Barn vokser så fort at klærne og utstyret de har ofte er veldig lite brukt, og selges billig eller gis bort gratis. Sjekk ut byttegrupper på Facebook eller hør med venner og familie om de har noe man kan få arve eller kjøpe til en bra pris. Når du selv er ferdig med småbarn, kan du gi bort eller selge det du ikke trenger, sier Sandmæl.

Gundersen er enig. 

– Har man en vennegjeng kan man alltids bytte og dele litt på klær og utsyr, det er både nyttig og hyggelig. Noe nytt, noe brukt, og noe arvet er en fin kombinasjon.

Les også: Familieliv har snakket med familien Otto Skar som forteller at de begynner å lære barna om penger når de er fire år. Les saken her.